پنجشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۹
سیار: سخت‌گیری‌های حوزه شعر و ادب کمتر شود

مجموعه شعر «حق‌السکوت» سروده محمدمهدی سیار، در بیست و نهمین دوره جایزه کتاب سال به عنوان برگزیده معرفی شد. شاعر این مجموعه معتقد است، با سخت‌گیری‌های کمتر می‌توان این جایزه را در حوزه شعر و ادب به کتابی که حدنصاب لازم را دریافت کرده است، اهدا کرد تا هر سال در این بخش برگزیده‌ داشته باشیم._

سیار در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: دفتر شعر «حق‌السکوت» دومین مجموعه شعر من به حساب می‌آید و دربرگیرنده 42 غزل سروده شده طی 10 سال اخیر پیرامون موضوعات متنوعی چون مسایل اجتماعی، عاطفی، حدیث نفس، آیینی و واگویه‌های شخصی است.

وی در ادامه توضیح داد: غزل‌های این مجموعه غزل نئوکلاسیک هستند. همچنین سعی کرده‌ام جهان‌بینی واحد و متناسب با شخصیت خودم و فرهنگ و سنت ایران در این شعرها رعایت شود. به عبارت دیگر به‌رغم موضوعات متنوع نگاه ثابتی در این شعرها وجود دارد. پس‌زمینه ثابت آن‌ها نیز از مبانی فرهنگ ایرانی- اسلامی گرفته شده است.

«حق‌السکوت» در شانزدهمین دوره جایزه «کتاب فصل» نیز به عنوان برگزیده انتخاب شده بود. شاعر این مجموعه در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که چه ویژگی‌هایی را در دیده شدن و انتخاب این کتاب موثر می‌داند،گفت: هرچند نباید به عنوان شاعر پاسخگوی این سوال باشم، اما همیشه وسواسی ویژه در سرایش شعر و انتخاب آن‌ها برای چاپ داشته‌ام. از سوی دیگر از فضای شعر کهن و معاصر لحظه‌ای دور نبوده‌ام.

وی افزود: همچنین برای ارتقای ساختاری، زبانی و محتوایی شعرها تلاش کرده‌ام و دغدغه همیشگی‌ام اندیشه‌ورزی در شعر بوده است. به بیان دیگر تاریخ شعر فارسی و اتفاق‌های معاصر را در شعرهایم در نظر داشته‌ام. هرچند اتفاق‌های سیاسی و اجتماعی به‌طور صریح در شعرها نیامده است، اما به روز بودن زبان شعرها را نشان می‌دهد.

سیار در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر دیدگاهش درباره جایزه «کتاب سال» توضیح داد: این جایزه معتبرترین جایزه حوزه کتاب در ایران است و می‌تواند به رشد حوزه‌های مختلف و از جمله شعر و ادبیات کمک کند، اما در ارتباط با این جایزه همیشه نوعی دلسردی و ناامیدی میان شاعران به ویژه شاعران جوان وجود داشت؛ چراکه اغلب در بخش شعر داوران هیچ کتابی را شایسته دریافت جایزه نمی‌دانستند.

وی تشریح کرد: همین مساله سبب شده است تا شاعران فرآیند چنین جایزه‌ای را در حوزه شعر چندان دقیق دنبال نکنند. این در حالی‌ است که باید به‌ روز رسانی در زمینه کتاب سال شعر همیشگی باشد. البته جایزه‌ها و جشنواره‌های متعددی در عرصه شعر برگزار می‌شوند، اما با جایزه «کتاب سال» قابل مقایسه نیستند.

سیار با تاکید بر اهمیت آشتی‌دادن این جایزه با فضای شعر کشور افزود: جایزه «کتاب سال»، قرار است هر سال بهترین کتاب را انتخاب کند. این انتخاب در سال آینده تغییر خواهد کرد، بنابراین می‌توان هرسال با سخت‌گیری کمتری این جایزه را در حوزه شعر و ادب به کتابی، که حدنصاب لازم را دریافت کرده است، اهدا کرد.

وی گفت: متاسفانه اكنون چنین اقدامی صورت نمی‌‌گیرد و هر چند سال یک‌بار کتاب شعر یا داستانی به عنوان «کتاب سال» انتخاب می‌شود. البته این خلا در حوزه ادبیات داستانی، با جایزه «جلال آل احمد» از میان رفته است.

این شاعر در پاسخ به این سوال که آیا جشنواره شعر فجر نمی‌تواند این خلا را در عرصه شعر پرکند، توضیح داد: جشنواره شعر فجر جایگاه خودش را دارد. اگر میزان جایزه جشنواره شعر فجر تاحدودی نزدیک به میزان جایزه «کتاب سال» یا جایزه «جلال آل احمد» باشد، شاید بتواند این خلا را پرکند.

وی در پایان یادآور شد: از سوی دیگر داوری‌های جشنواره شعر فجر نیز باید ارتقا یابد و به‌صورت فراگیرتر باشد، تا این جشنواره بتواند هم‌پای جایزه «کتاب سال» پیش رود. 

محمدمهدی سیار، متولد 1362 و دانشجوی مقطع دکترای رشته فلسفه است. نخستین مجموعه شعر سیار با عنوان«بی‌خوابی عمیق» از سوی انتشارات سوره مهر در بیست‌ و‌ دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب ارایه شد. این مجموعه 50 قطعه شعر در قالب‏های کلاسیک و نو پیرامون مضامین آیینی، اجتماعی و آزاد را شامل می‌شود.

این دفتر یکی از هفت نامزد برتر سومین دوره جایزه «كتاب سال شعر جوان»(قیصر امین‌پور) نیز بوده است.

دومین مجموعه شعر سیار با عنوان «حق‌السکوت» در زمستان 1389 از سوی انتشارات فصل پنجم منتشر و راهی بازار کتاب شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط