به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، ميركاظمي كه به تازگي اثري در زمينه پژوهش نقالي عاميانه شاهنامه با نام «من و رستم و گرز و افراسياب»را راهي بازار كتاب كرده است، از سپردن جلد نهم «افسانههاي مردم» به ناشر خبر داد.
وي در اينباره گفت: اين كتاب كه «شاهزاده درياي خزر و چند قصه ديگر»نام دارد، دربرگيرنده 25 افسانه مربوط به شهرستانها، محلههاي و نقاط مختلف استان گلستان است كه اغلب آنها جنبههاي عاميانه دارند و به لحاظ مضمون نشانگر بخشی از زندگي مفقود شده ما ايرانيان هستند.
ميركاظمي توضيح داد: در مقدمهاي كه بر اين كتاب نوشتهام، به موضوع بر سر دوراهي ماندن در افسانهها اشاره شده است و اين مساله پي گرفته شده كه چرا در افسانهها اين دوراهيها مطرح ميشوند.
اين پژوهشگر در ادامه با اشاره به ريشه دوگانگي در كهنالگوها اينگونه توضيح داد: با پژوهشهاي وسيعتر دريافتم كه ريشه دوراهيها از كهنالگوها باقي مانده و جزو ايدههاي ايرانيان است و بخشي از باورهاي اجداد ما را از ديرباز شكل داده است. رد پاي اين انديشه در آثار بزرگان شعر و ادب فارسي مانند فردوسي، خيام، و سعدي نيز ديده ميشود و به طور كلي ميتوان گفت كه در ادبيات كلاسيک ما كهنالگوي دوگانگي همواره وجود داشته است و اين ذهنيت از اين طريق در افسانههاي ما نفوذ كرده است.
اين داستاننويس تصريح كرد: تا به حال كمتر درباره كهنالگوهاي دوگانگي در فرهنگ و ادبيات ايراني تحقيق شده است و بخشي از علتهاي آن هنوز نا شناخته مانده است. من ميتوانم با تواضع بگويم كه اين دوگانگيها نمود درخشاني در موقعيتهاي مختلف زندگي دارد.
ميركاظمي در باره مراحل نگارش اين كتاب توضيح داد: اين افسانهها به صورت ميداني ثبت و ضبط شدهاند و من تا حد ممكن در ساختار آنها تغييري ايجاد نكردم ولي مساله زبان را مد نظر داشتم و سعي كردم نوعي زبان ساده و رندانه را به كار ببرم كه با ساختار اصلي افسانه در تعارض نباشد و مخاطب امروزي را راضي كند.
به گفته ميركاظمي اين كتاب هم اكنون در انتشارات «قدياني» مراحل انتشار را سپري ميكند.
از ميركاظمي به تازگي كتاب پژوهشي «من و رستم و گرز و افراسياب» از سوي انتشارات «آژينه» به چاپ رسيده و در آن نقالي 10 داستان شاهنامه براساس نقلهاي عاميانه پژوهش و بررسي شده است.
ميركاظمي، پژوهشگر و داستاننويس است. نخستين كتاب وي «دانش و بينش در روستا» نام دارد كه حایز رتبه اول وزارت آموزش و پرورش شد.
رمان «يورت» از اين نويسنده در سال 1372 جايزي را از آن خود كرد.
از آثار ميركاظمي در حوزه ادبيات داستاني ميتوان به «آلامان؛ داستانهايي از روستا و تركمن صحرا» (انتشارت آبان)، «كفچه مار» (انتشارات آژينه)، «گندم شورا» (نشر ياشولي)، «زن و اين گمان» (انتشارات آژينه)، «يورت» (نشر مركز)، «سايههاي بوته تمشک» (انتشارات آژينه) و «باغ زيتوني چشم» (انتشارات آژينه) اشاره كرد.
«مثل عاشورا» (چاپ سوم، انتشارات آبان)، «چه كسي باور ميكند كه من فوتباليست بزرگي هستم؟» (چاپ دوم، انتشارات آبان) و «حماسه گوراوغلو» (چاپ اول، انتشارات روزبهان) و «مادرها تمامشدني نيستند» (انتشارات آژينه) نام برخي دیگر از آثار اين نويسنده دز حوزه ادبيات داستاني كودک و نوجوانند.
مير كاظمي در حوزه ادبيات عوام نيز آثار متعددي دارد كه ميتوان از ميان آنها كتابهاي «قصههايي از تركمن» (نشر ياشولي)، «افسانههاي ما زندگان» (انتشارات اميركبير)، «افسانههاي شمال» (انتشارات روزبهان)، «قصههاي مردم مهربان» (نشر چشمه)، «چهل گيسو طلا» (نشر مركز) و «هفت پري و 29 قصه ديگر» (انتشارات قدياني) اشاره كرد.
سهشنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۰ - ۱۴:۰۳
نظر شما