ايبنا نوجوان: جمالالدين ابومحمد الیاسبن یوسفبن زکی، همان شاعر معروفي است كه او را به نام «نظامي» يا «نظامي گنجهاي» ميشناسيم. او سال 530 هجري قمري به دنيا آمد، كودكي و نوجواني را در ساحل رود «گن چاي» در شهر گنجه سپري كرد و در عمر هشتاد سالهي خود، لحظهاي از آموختن و آفريدن بازنايستاد و با شهرت نظامي گنجوي، بر سر زبانها افتاد و به دلهاي دوستداران شعر و داستان منظوم داستان راه يافت.
در سال 570 هجري، كتاب «مخزنالاسرار» (گنجينهي رازها) را تأليف كرد. مخزنالاسرار، از مثنويهاي «پنج گنج»، شامل دو هزار و دويست و شصت بيت و موضوع آن حكمت و موعظه و پند است كه با زبان داستان و تمثيل و حكايت ارائه ميشود.
نظامي در سال 576 سرايش منظومهي داستاني خسرو و شيرين را بدون درنگ پس از به پايان رساندن مخزنالاسرار، آغاز كرد و در سال 584 هجري آن را در شش هزار و پانصد بيت به انجام رساند. نظامي در اين منظومه، همانطور كه از نامش برميآيد، ماجراي عاشقانهي خسرو پرويز، پادشاه ساساني و «شيرين»، شاهزادهي ارمني را دستمايهي داستانش قرار داد. البته پيش از نظامي، فردوسي هم در شاهنامه به اين داستان پرداخته بود.
نظامي در سال 584 سرايش منظومهي ليلي و مجنون را آغاز كرد و 9 سال طول كشيد تا آن را به پايان برد. نظامي، به خود استراحت نميدهد و كتاب ليلي و مجنون را كه ميبندد، داستان هفتپيكر را در سال 593 آغاز ميكند كه آن را «هفت گنبد»، «هفت اقليم» و «بهرامنامه» نيز ناميدهاند.
نظامي در اين داستان، بهرام گور و قصهها و افسانههايي را كه در وصف او در بهرامنامه (ابن مقفّع) آمده، دستمايهي سرايش چهارمين اثر خود قرار ميدهد و با تخيل سرشار خود آن را قصهاي خواندني ميسازد.
آخرين اثر نظامي گنجوي كتاب اسكندرنامه است كه در دو بخش «شرفنامه» و «اقبالنامه» تأليف شده است. نظامي در اين كتاب، زندگي، جنگ و ويژگيهاي روحي ـ رفتاري اسكندر مقدوني را دستمايهي اثر خود قرار داده است. مجموعه اين پنج اثر كه در مدت چهل سال فراهم آمد، به «پنج گنج» معروف شد.
علاوه بر اينها از نظامي، يك ديوان شعر نيز به يادگار مانده است. نظامي در سال 619 هجري فوت كرد.
در ميان سه منظومهي داستاني نظامي يعني «خسرو و شيرين»، «ليلي و مجنون» و «هفتپيكر»، به منظومهي هفتپيكر، كمتر پرداخته شده است.
كتاب «هفتپيكر» توسط عباس جهانگيريان در قالبي رمانواره، براي خوانندهي نوجوان، به زبان نثر در آمده است. در برخي قسمتهاي اين رمان، نويسنده، اندكي از متن اصلي فاصله گرفته و برداشت و روايت خود را در فراز و فرودهاي متن اصلي دخالت داده كه به گفتهي خودش، اين كار براي كوتاه كردن فاصلهي ميان نظامي با خواننده امروزي است.
چاپ نخست «قصهي شيرين هفتپيكر» در 148 صفحه و با قيمت 3500 تومان به بازار كتاب آمده است.
دوشنبه ۲۱ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۶
نظر شما