
فوتبال ايران طي چند سال اخير با مسائلي متعدد رو به رو بوده كه اين مشكلات بارها در نقدهايي كه درباره آن به رشته تحرير درآمده ذكر شده است،ولي متأسفانه شرايط به طريقي پيش رفته كه هر روز نسبت به قبل موقعيت تيمهاي ما...
طي اين چند سال، نويسندگان و دوستان كتابهاي زيادي درباره استراتژيك در مديريت فوتبال و مسائل حاشيه و سيستمهاي موجود در فوتبال جهان را با عناوين مختلف نوشته و تلويحاً به همه چيز اشاره كردهاند، ولي در بسياري از آنان راهكارهايي مناسبارائه نشده و بيشتر به كليگويي پرداخته شده است، زيرا نويسنده نميخواسته خود را درگير با مسائلي كند كه همگان با آن آشنا هستند.
در اين ميان، اخيراً از صدا و سيما سريالي تحت عنوان 2 ـ 5 ـ 3 پخش شد كه واقعيتي گويا بر آنچه در فوتبال 10 سال اخير ميگذرد بود و آخرين قسمت اين سريال درست شبي پخش شد كه رقابت هاي مرحله مقدماتي جامجهاني 2014 برزيل قرعهكشي شده و تيم ملي فوتبال جمهوري اسلامي ايران با تيمهاي ملي بحرين، قطر و اندونزي هم گروه شد و تاكنون كارشناسان زيادي درباره موقعيت تيم ايران در اين بازي ها صحبت كرده و شما عزيزان با فراز و نشيبهاي تيم در رويارويي با اين سه حريف كاملاً آشنا شدهايد.
ولي آنچه نگارنده را به آن داشت تا اين مطلب را قلمي كنم اينكه در اين سريال نويسنده با برخورداري از همكاري، حمايت، توصيهها و راهنمايي هاي تني چند از خبرنگاران ورزشي خيلي بيپرده تمامي آنچه را در فوتبال ما ميگذرد به تصوير كشيد. چرا كه عدهاي با خرج از كيسه بيتالمال و بدون هيچ نظارتي باعث بوجود آمدن چنين فضايي شدهاند تا جايي كه اخيراً صحبتهايي از ورود ديوان عالي عدالت و نيز سازمان بازرسي كل كشور به عرصه فوتبال شده و تني چند از نمايندگان هم خواستار پيگيري اين معضل شدهاند.
تنها به اين نكته اشاره ميكنم كه اي كاش بازرساني كه خواهان رسيدن به واقعيت در فوتبال كنوني حاكم بر فوتبال هستند، چندين بار نقاط حاشيهساز اين سريال را مورد بحث و بررسي قرار داده و سپس پا به عمق مسائل ديگر بگذرند.
شايد همين اشاره كوتاه براي داخل شدن به آنچه در فوتبال ما ميگذرد كافي باشد، ولي گفتههاي واعظ آشتياني، مديرعامل سابق باشگاه استقلال هشداري بود تا مشخص شود كه چيزي حدود دويست تا چهار صد ميليارد تومان در سال هزينه چه ميشود و فوتبال چرا با چنين هزينهايي هيچ بازتاب و فرايندي ندارد؟!
مگر ميشود كه در فوتبال سالانه اين بودجه هنگفت هزينه شود، ولي ما فرايند آن را در هيچ كجا مشاهده نكرده و هر روز شاهد حذف تيمهاي باشگاهي و نزول تيمهاي مختلف ملي در ميادين بينالمللي باشيم.
سريال 2 ـ 5 ـ 3 واقعاً يكي از بهترين سريالهاي تلويزيوني بود كه به سادگي و بسيار هوشيارانه به مسائلي پرداخته كه لازمه پيگيري و رسيدن به چيزي است كه شايد از اين طريق ميلياردها تومان بودجه بيتالمال هدر نرود و فوتبال هم از اين بي در و پيكري نجات يابد.
در پايان اين مطلب به گفتههاي حسين راغفر، دروازهبان تيمهاي ملي جوانان، بزرگسالان و تيم راهآهن اشاره ميكنم كه ميگويد: ورزش ايران اسير شبكههاي مافيايي است.
وي در ادامه اظهاراتش ميافزايد: در اين چند سال افرادي كه به حوزه ورزش آشنايي نداشتهاند، مسائل را پيچيدهتر كردند و دليل سقوط ورزش چه در سطح عمومي و چه در سطح ورزش همگاني كه پايه ورزش قهرماني است و چه در حوزه ورزش قهرماني و مدالآوري عمدتاً به خاطر همين مسائل مديريتي ناآشنا با حوزه مربوطه بوده است كه از اين دست مديران وارد اين حوزه ميشوند كه ناكاربلدي آنان را كاملاً لمس ميكنيم. و در نهايت بايد افزود كه اين افراد كارنابلد و آنان كه به هر دليل گرداگرد فوتبال جمع شدهاند، خود براي غلبه به كاربلدان و موسفيدكردههاي فوتبال با الگوبرداري از آلمان جامجهاني 1990 سيستم 2 ـ 5 ـ 3 را اتخاذ كرده و با اين روش همگان را كنار گذارده و فوتبال را هم به اين حال و روز انداختهاند.
حبيب الله نيك نژاد،روزنامه نگار و مترجم
نظر شما