به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) به نقل از روابط عمومي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان خوزستان، اين كتيبه تاريخي که سال گذشته از قاچاقچيان اشياي عتيقه ضبط و به اداره کل ميراث فرهنگي خوزستان تحويل داده شد، توسط حميد رضاييصدر، کارشناس زبانهاي باستاني خوانده و در گزارش باستانشناسي مكتوب شد.
اين کتيبه توسط کارشناسان پايگاه هفتتپه مرمت و رسوبزدايي شده است و به نيمه دوم دوره پادشاهي شيلهک ـ اينشوشينک تعلق دارد.
به گفته كارشناس زبانهاي باستاني، كتيبه ناقص و از نوع استامپي است که به امر اين پادشاه عيلامي در فواصل سالهاي 1120 تا 1145 پيش از ميلاد نوشته و وقف اوپورکوپک «بانوي برگزيده» شده است.
اوپورکوپک الههاي است که در شمار ايزدان نجومي قرار دارد و در کتيبههاي مختلف با نامهاي گوناگوني مانند «بانوي تقسيم کننده روشنايي»، «بانوي مرگ»، «سرور مرگ» و... خوانده ميشود.
پيشتر نيز رضاييصدر كتيبه عيلامي كشف شده در تپه جوبجي رامهرمز را خواند، در متن اين كتيبه از شخصي به نام «شوتور ناهونته پسر ابن دد» نام برده شده است. وي معتقد است كه اگر اين شخص هماني باشد كه در كتيبههاي عيلامي از آن نام برده شده، بستر جديدي براي تحليلهاي تاريخي عيلامي گشوده خواهد شد.
به گفته وي، اين كتيبه بر روي يكي از حلقههاي طلايي مكشوفه به صورت يك سطر نوشته شده است و اين در حالي است كه در حدود ۶۰ سال پيش نيز در كتيبههاي يافت شده از «كول فرح ايذه» نامي از اين شخص برده شده است.
یکشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۴:۲۹
نظر شما