چهارشنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۱
«همایش پژوهش‌های زبان و ادبیات فارسی» در شیراز برگزار می‌شود

 آیین رونمایی از پوستر «همایش ملی پژوهش‌های میان رشته‌ای و کاربردی زبان و ادبیات فارسی» با حضور صابر سهرابی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس و تعداد محدودی از دبیران همایش و قرائت پیام مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌ (ایبنا) در فارس، آیین رونمایی از پوستر «همایش ملی پژوهش‌های میان رشته‌ای و کاربردی زبان و ادبیات فارسی» با حضور صابر سهرابی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس و تعداد محدودی از دبیران این همایش برگزار شد.

دبیر علمی همایش با قرائت بیانیه ایوب دهقا‌ن‌کار، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و عضو هیات عملی همایش ادامه داد: «موسسه پژوهشی سرای علم شهر راز» و «فصل‌نامه تخصصی زبان و ادبیات فارسی برازمان» از چند ماه قبل با همکاری استادان و اعضای هیات علمی به منظور توجه و اهمیت دادن به فرهنگ و ادبیات این مرز و بوم توانستند، شرایط را برای یک جریان دیگر فرهنگی هموار کرده و بدان بپردازند.
 
غلامرضا خوش‌اقبال افزود: با توجه به اهمیت این موضوع، بحث پژوهش‌های میان‌رشته‌ای و کاربردی زبان و ادبیات در اولویت بوده و برنامه‌ریزی منظمی را داشته‌اند و با توجه به تاثیرگذاری این موضوع، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نیز با روی باز تقاضای این موسسه را پذیرفت و بحث همکاری‌های آتی در حال انجام است. در این مسیر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، خانه کتاب و ادبیات ایران، شورای گسترش زبان فارسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن ترویج زبان و ادب فارسی شعبه فارس، مرکز آموزش زبان فارسی به غیر فارسی‌زبانان دانشگاه فردوسی مشهد، موسسه فرهنگی هنری قاصدک، موسسه ویراویراست، موسسه فرهنگی هنری کتاب آرایان پارس، موسسه جوان، انتشارات نامه پارسی، انتشارات برازمان و دیگر مراکز علمی و فرهنگی مشارکت داشته و همکاری خود را برای برگزاری این همایش اعلام داشتند. تا چند روز آینده، نامه همکاری دیگر سازمان‌ها و ادارات نیز به دبیرخانه اضافه خواهد شد. 
 
در ادامه محمد‌هادی فلاحی، دبیر کمیته علمی زبان‌شناسی با اعلام قدردانی از زحمات انجام شده عنوان کرد: با توجه به اهمیت زبان و ادبیات فارسی و هویت ملی در استان فارس، بهتر است همه نگاه حمایت و همراهی خود را یک سو کرده تا بتوانیم برای ادبیات این مرز و بوم روشن‌گری کنیم و پیشنهاد داد که اگر این دبیرخانه با حمایت مرکز منطقه‌ای و اطلاع‌رسانی و همچنین پایگاه استنادی جهان اسلام به دلیل اهمیت و تعالی زبان و ادبیات فارسی به‌صورت دائمی در استان فارس تشکیل شود، می‌تواند منشأ خیر و برکات علمی و فرهنگی باشد.
 
علی امینی، دبیر کمیته علمی زبان و ادبیات فارسی نیز با تشکر و قدردانی از کارهایی از پیش تعریف شده و حمایت از این نوع همایش‌ها ابراز امیدواری کرد که این همایش در سطحی عالی بتواند تاثیر خود را داشته و در پایان پس از آسیب‌شناسی‌ها و شناخت راه‌های پیشرفت برای آینده‌ای روشن در ادبیات و فرهنگ کشور عزیزمان ایران و فارس تصویر کنیم.
 
مهدی امیدبخش، معاون فرهنگی مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نیز ضمن قدردانی از تلاش‌های موسسه پژوهشی سرای علم شهر راز بیان کرد: حمایت‌های همیشگی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و خانه کتاب و ادبیات ایرانیان به ویژه مدیرعامل موسسه بر کسی پوشیده نیست و این مهم تاثیر به‌سزایی در رشد و تعالی فرهنگ ادبیات و کتاب خواهد داشت.
 
در ادامه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس گفت: زبان و ادبیات فارسی هویتی اصیل و ناب است که در این زمانه و هجمه‌های بیگانگان برای تغییر و تخریب هویت و فرهنگ ایران زمین باید ما نیز پایگاه‌های ادبی و فرهنگی خود را تقویت کرده و نقش موثرتری در این خصوص داشته باشیم. این نوع همایش‌ها هستند که می‌توانند مسیر افتخار فرهنگ و مانایی ادبیات را در ریل درست علمی گذاشته و راه را برای آیندگان سهل‌تر کنند.
 
سهرابی، افزود: همان‌گونه که امروز شورای گسترش زبان فارسی در وزارت فرهنگ تمام تلاش خود را برای پاس‌داشت زبان فارسی آن‌گونه پیش برده تا سردر اصناف نیز از این نگاه ادبی برخوردار شوند. همایش علمی پژوهش‌های میان‌رشته‌ای و کاربردی -که به همت «موسسه پژوهشی سرای علم شهرراز» در حال انجام است- فارس را در راهروی عشق به ادبیات و فرهنگ دیگری قرار خواهد داد و بدون شک با حمایت و همدلی دانشگاهیان و فرهنگورانی که دلسوز و عاشق ادبیات و فرهنگ هستند، پربار خواهد بود. مجموعه مقالات این همایش نیز در فرصتی مناسب چاپ شده و در دسترس قرار خواهد گرفت.
 
اعضای علمی همایش به شرح زیر است؛ 

ایوب دهقان‌کار، مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، به‌عنوان دبیر کمیته علمی آموزش زبان خارجی، احسان قبول، مدیر همکاری‌های علمی و بین‌المللی و امور دانشجویان غیرایرانی دانشگاه فردوسی مشهد، به‌عنوان دبیر کمیته علمی آموزش زبان فارسی، محمدهادی فلاحی، عضو هیات علمی مرکز منطقه‌ای و اطلاع‌رسانی علوم فارس، دبیر کمیته علمی زبان‌شناسی، علی امینی، عضو هیات علمی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، دبیر کمیته علمی زبان و ادبیات فارسی و همچنین حسین افراسیابیان، به‌عنوان دبیر اجرایی همایش و غلامرضا خوش‌اقبال، به‌عنوان دبیر علمی همایش منصوب شدند.

به دلیل رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی بعد از آغاز رسمی مراسم با رونمایی از پوستر همایش و با حضور حداقلی اعضای هیات علمی این برنامه برگزار شد؛ همچنین احکام محمدهادی فلاحی و علی امینی به نیابت از دیگر اعضا از سوی مدیرکل اهدا شد.
 
در بیانیه ایوب دهقان‌کار، مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایرانیان آمده است:
«استاد فقید، دکتر عبدالحسین زرین‌کوب در نخستین کنگره فارس‌شناسی به نکته دقیق و با اهمیتی اشاره کرده است: «...هر ایرانی دیگر از هرجا و هر شهر و دیاری نیمی از وجودش فارسی [متعلق به استان فارس] است و هیچ لُر و کرد و بلوچ و مازندرانی و تبریزی و سیستانی و کرمانی نیست که به قدر آن‌که به شهر و دیار خود منسوب است، خویشتن را فارسی [اهل استان فارس] احساس نکند و در شادی و غم فارسی خود را شادمانه یا غم‌ناک نیابد.» در این سخن هم اهمیت استان فارس و شیراز از منظر تاریخی بیان می‌شود و هم از بُعد فرهنگی. در واقع شیراز در طول تاریخ پربار خود نمادی از شاعرانگی روح ایرانی بوده و در نظر اهل قلم همواره عزیز و محترم بوده است.
 
درک زمانه امروز، شناخت اهمیت و تأثیر زبان و ادبیات در پیشبرد راهبردهای فرهنگی، متولیان فرهنگی استان فارس را بر آن داشته تا با برگزاری همایش «پژوهش‌های میان‌رشته‌ای و کاربردی زبان و ادبیات» توجه به این دو شاخه مهمی علمی را بیش‌تر کنند. در واقع درک درست و میزان کاربرد این دو مفهوم موجب به‌سازی امور جامعه می‌شود. زیرا زبان عامل ارتباط و شناخت میان اعضای جامعه و جوامع دیگر است؛ و نیز ادبیات از لایه‌های پنهان و پیدا زندگی ما سخن می‌گوید. شناخت درست این دو موجب افزایش روا داری میان اعضای جامعه و همچنین ارتقای سطح کیفی زندگی می‌شود.
 
موسسه خانه کتاب و ادبیات ایرانیان با درک اهمیت این دو، همواره در چنین طرح‌هایی شرکت و نیز در مشارکت با نهادهای مختلف برای بازشناسی این دو همکاری نزدیک داشته است. در این موسسه با برگزاری مداوم نشست‌های ادبی و نقد کتاب سعی در ارتقای کیفی تحقیق و پژوهش در عرصه‌های گوناگون به ویژه مطالعات زبانی و تحقیقات ادبی است. در واقع با هم‌اندیشی و برگزاری چنین همایش‌هایی هم امکان طرح آخرین دستاوردهای علمی میهنی و جهانی مهیّا و هم استعدادهای تازه و پرتوان کشف می‌شود. امروز بیش از هر زمان دیگر به درک درست درباره آموزش زبان چه در بُعد ملی و چه بُعد زبان خارجی نیازمندیم. با سرعت گرفتن امکان دسترسی به نوآوری‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری در دنیای رایانه و فضای مجازی مسئله زبان و کاربرد درست آن یکی از دغدغه‌های اهل فن شده است. انتخاب راه‌کار مناسب و تحقیق درباره ابزار و نحوه کاربرد زبان آن طور که امروز جوانان در فضای مجازی به کار می‌برند، خود یکی از معضلات پیش روست. امید است با هم‌فکری و طرح مسائل در بستر تاریخی و جدید بتوانیم گامی به پیش برداریم.

مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران همواره آماده است تا با ایجاد فضای گفت‌وگو و طرح نظرهای گوناگون عرصه تضارب آرا و به ثمر رسیدن اندیشه‌های تازه را محقق سازد. امید است با هم‌فکری و حمایت‌های اندیشمندان در پاسداری از زبان پرافتخار فارسی موفق باشیم.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها