یکشنبه ۱ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
دینانی: «دفتر عقل و آیت عشق» را در نوروز مطالعه کنید/ اثری در ستایش آشتی همیشگی «عقل» و «عشق»

غلامحسین ابراهیمی دینانی، فیلسوف و استاد دانشگاه تهران درباره آثار مورد مطالعه خود در سال 1394 گفت: به دانشجویان فلسفه و علاقه‌مندان مباحث فلسفی و عرفانی توصیه می‌کنم کتاب «دفتر عقل و آیت عشق» و ««من» و جز «من»» را مطالعه کنند و به دیگران هدیه بدهند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور رونق بخشيدن به بازار كتاب و ترويج كتابخوانی، همزمان با آغاز سال نو تسهيلاتی را در قالب يارانه خرید كتاب از طريق كتابفروشی‌های سراسر كشور، مستقیما به خریداران کتاب پرداخت می‌کند.
 
در اين طرح، كتابفروشي‌هایی كه شرايط لازم را دارا باشند، پس از ثبت نام در سایت موسسه خانه کتاب می‌توانند كتاب‌های خود را که با شرايط تعيين شده در اين طرح مطابقت داشته باشند با 20 درصد تخفيف به خريداران بفروشند. موسسه خانه كتاب به نمايندگی از طرف معاونت امور فرهنگی مبلغ تخفيف را به كتابفروشان پرداخت خواهد كرد. به این دلیل با استاد غلامحسین ابراهمی دینانی، فیلسوف و استاد فلسفه دانشگاه تهران گفت‌وگو کرده‌ایم و دیدگاه‌هایش را درباره کتاب پیشنهادی‌اش برای نوروز جویا شده‌ایم.

استاد غلامحسین ابراهمی‌دینانی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایبنا اظهار کرد: به شخصه کتاب‌های بسیار زیادی را در رشته تخصصی خودم در حوزه‌های علوم اسلامی مطالعه می‌کنم، اما به خوبی می‌دانم هر کتابی که در این گفت‌و‌گو از آنها نام ببرم، الزاما نمی‌تواند مورد استفاده مخاطبان و دانشجویان فلسفه قرار بگیرد. به علاقه‌مندان توصیه می‌کنم، دو کتاب «دفتر عقل و آیت عشق» و ««من» و جز «من»» را مطالعه کنند و به دیگران هدیه بدهند.
 
وی اظهار کرد: کتاب «دفتر عقل و آیت عشق» که از سوی نشر طرح نو منتشر شده رساله‌ای جامع درباره بحث تقابل عقل و عشق در تاریخ فلسفه جهان و اسلام است. این کتاب در سه مجلد و توسط انتشارات طرح نو منتشر شده و جایزه کتاب سال ۱۳۸۴ نیز به این کتاب تعلق گرفته است.
 
دینانی ادامه داد: موضوع کتاب درباره ماهیت عقل و عشق و تفاوت و تقابل میان این دو امر بنیادی و اصیل است و جوابی مفصل است بر جنگ تاریخی عرفاً و فلاسفه. سوء تفاهمی نیز از اندیشه بعضی فلاسفه و عرفا به عامه مردم هم رسوخ کرده است. در این کتاب به جایگاه عقل در حکمت و فلسفه پرداخته شده و از عقل در برابر عقاید اشاعره دفاع شده و به نقد اندیشه‌های فلاسفه و عرفای شرق و غرب در این مورد پرداخته شده است. در اثر حاضر عشق فرایند درک ژرف عقلی و خواست بر اثر شناخت عمیق دانسته شده و تعارضی بین این دو نیست و هیچ کدام آن یکی را نفی نکرده است.

صاحب کتاب «از محسوس تا معقول» درباره دیگر اثر پیشنهادی خود با عنوان ««من» و جز «من»» که کار نشر آن را موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه بر عهده داشته است، گفت: «من» و جز «من» یکی از مسائل عمده و بنیادی است که انسان قبل از هر چیز دیگر با آن سروکار دارد. این مساله به صورت‌های دیگر همواره در میان افراد بشر مطرح بوده است؛ با این همه به محتوای ژرف آن کمتر توجه شده است.  

این استاد ممتاز دانشگاه تهران ادامه داد: سرنوشت شرک و توحید به بررسی درست این مساله گره خورده است. به همین دلیل می‌توان گفت، اندیشیدن درباره این مساله از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. مادامی که انسان از «من» خود بی‌خبر و ناآگاه باشد، به فهم و درک درستی دست نمی‌یابد. حل مشکل شناخت و معرفت، به حل مساله «من» وابسته است و مادام که این مساله به راه‌حل خود نرسد، هیچ مساله دیگری حل نخواهد شد. کلید باب معرفت، همان چیزی است که تحت عنوان «من» مطرح می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها