-
از سوی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی؛
نشست «بازخوانی عرفان و حکمت در نگاه شاه اسماعیل صفوی»
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشست «بازخوانی تئوریک دیوان خطائی: عرفان و حکمت در نگاه شاهاسماعیل صفوی» را برگزار میکند.
-
از سوی مرکز گفتوگوی ادیان منتشر شد؛
فراخوان مقاله «همزیستی مسالمتآمیز ادیان در جاده ابریشم»
پژوهشگران، اساتید و دانشجویان میتوانند مقالات علمی خود را در زمینه نقش جاده ابریشم در ترویج همزیستی مسالمتآمیز ادیان، تبادل فرهنگی و دینی، تأثیر متقابل ادیان در این مسیر و نمونههای تاریخی مراکز دینی مشترک ارائه دهند.
-
«سرحدات شرقی ایران عصر صفوی در نقشهنگاری اروپایی» منتشر شد ؛
مرزهای شرقی ایران صفویه از چشم غربی
کتاب «سرحدات شرقی ایران عصر صفوی در نقشهنگاری اروپایی» نوشته یاسر ملازئی از سوی انتشارات ندای تاریخ منتشر شد.
-
در مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب برگزار میشود؛
رونمایی از کتاب «اسماعیلیان ایران؛ از سقوط الموت تا امروز با تکیه بر دوران معاصر»
کتاب «اسماعیلیان ایران؛ از سقوط الموت تا امروز با تکیه بر دوران معاصر» در مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب رونمایی میشود.
-
مروری کوتاه بر کتاب «زنان زنجان و انقلاب 57»؛
چهار هزار زن پلاکارد به دست
کتاب «زنان زنجان و انقلاب 57» تالیف پرویز فتحاللهپور از سوی انتشارات نگاه معاصر منتشر شد. این کتاب به شرایط حاکم بر حیات اجتماعی و تاثیر این شرایط بر علل و عوامل ایجاد وقوع رویدادهای سرنوشتساز میپردازد.
-
جواد اصغری از بلاتکلیفی کتابهای تاریخ اسلام در سروش گفت؛
سرنوشت نامعلوم انتشار ترجمه انسابالاشراف و دلائل النبوه
ترجمه انساب الاشراف تجربهای منحصر به فرد بود. گمان میکنم ترجمه کتاب سیزده جلدی «جُمَلٌ من أنساب الأشراف» بهترین و عمیقترین تجربهی ترجمانیام باشد. انساب الاشراف کتابی بی نظیر در تاریخ اسلام است.
-
به مناسبت هفته بینالمللی آرشیو؛
برگزاری نشست «خوانش تاریخ روابط و حقوق بینالملل در آیینه آرشیوها»
این نشست روز یکشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۸ در سالن حافظ برگزار میشود.
-
کتابخانه و موزه ملی ملک معرفی کرد؛
قربان به روایت اسناد
کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی در تهران به مناسبت گرامیداشت عید سعید قربان، منتخبی از آثار این گنجینه را معرفی کرد.
-
گزارش ایبنا از شب انقلاب فرانسه و سرچشمههای آن؛
انقلابی برای نسلهای آینده
ژرژ لوفور: انقلاب فرانسه فرازی است در روند برآمدن تام و تمام بورژوازی، اما در کنار سایر رویدادها و پدیده ها، این انقلاب همچنان شگفتانگیزترین رویداد باقی مانده است. این اهمیت تنها به خاطر تراژیک بودن رویدادها نیست؛ این انقلاب برای نسلهای آینده نیز بذرهای ستیز و کشمکش را بجا نهاد.
-
در هشتصد و پنجاه و نهمین شب مجلۀ بخارا؛
شب خلیج فارس برگزار میشود
هشتصد و پنجاه و نهمین شب از شبهای مجلۀ بخارا به خلیج فارس اختصاص یافته است.
-
آیین نکوداشت امیلیا نرسیسیانس برگزار شد؛
دو زبانگی در گفتمان ناسیونالیستی
روبرت صافاریان گفت: دو زبانگی در گفتمان ناسیونالیستی یک خطر تلقی میشود، به این معنی که همه نگرانیم که آشنایی با زبان دوم ممکن است باعث فراموشی زبان مادری مان شود و به دیدگاه تنگ نظرانه منجر میشود. دو زبانگی یک چیز مخصوص ارمنیها نیست و اکثر ایرانیها دو زبانه هستند.
-
گفتوگو با جواد منصوری در سالروز قیام ۱۵ خرداد؛
مردمی، خودجوش، دینی
جواد منصوری گفت: نکته حائز اهمیت در قیام ۱۵ خرداد این بود که در واقع یک ایده و فکر جدید و روش جدید در مقابله با رژیم شاه به وجود آمد که آن هم حضور فعال مردم آگاه و مجاهد در صحنه به هر قیمتی تا پای شهادت است.
-
کوتاه درباره «سنت علیه تجدد» در مصر و عثمانی؛
مثنوی هفتاد من کاغذ
کتاب «سنت علیه تجدد» نوشته سیدجلال محمودی نگاهی به عثمانی و مصر در نیمه نخست قرن بیستم دارد.
-
درباره کتاب «دو گفتار تاریخی از دوره نادرشاه (نسخه ارمنی)»؛
نادر سردار بزرگ ایران
کتاب «دو گفتار تاریخی از دوره نادرشاه (نسخه ارمنی)» دارای گزارشهای ارزشمندی بهویژه درباره تاریخ ارمنستان است. آرتاک ماقالیان، مورخ این اثر، برخی رویدادها را با چنان جزئیاتی نوشته که به نظر میرسد آن را به چشم خود دیده یا بر اساس گفته شاهدان عینی نوشته است.
-
جلد هشتم دائرةالمعارف «اسلامیکا» منتشر شد؛
حافظ در اسلامیکا
در میان مشاهیر ایران فرهنگی در این جلد، مدخل حافظ میدرخشد. از بزرگان صوفیه، مقالاتی دربارۀ حسن بصری، هجویری، خواجه عبدالله انصاری هروی و حلاج آمده است
-
کوتاه درباره «ایل، ده و شهر در ایران»؛
ژاپنیها در مرودشت
اولین ارتباط پژوهشگران ژاپنی با مرودشت به سال ۱۳۳۷ هجری خورشیدی باز میگردد، سالی که کاوشهای گروه باستانشناسی دانشگاه توکیو در این منطقه آغاز شد و بیش از نیم قرن ادامه یافت.
-
با هدف رفع ایرادهای راه یافته به فهرست نسخ خطّی؛
فهرست نسخ خطّی کتابخانه ملّی ایران بازبینی میشود
سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران از بازبینی و اصلاح فهرست نسخ خطّی این کتابخانه خبر داد.
-
پژوهشی متنشناسانه در رساله اسماعیلی «سیره الحاجب»؛
نخستین فاطمیان
سیره الحاجب از متون تاریخنگارانه عصر فاطمیان و یک متن اسماعیلی متقدم است که تاریخ فاطمیان را از سال ۲۸۶ هجری تا سال ۲۹۷ هجری، با ارائه بسیاری از جزئیات روایت میکند.
-
مروری کوتاه بر کتاب «متافیزیک جنگ»؛
فلسفه کشت و کشتار
کتاب «متافیزیک جنگ» تالیف یولیوس اوولا با ترجمه سهیل صفاری از سوی انتشارات نگاه معاصر منتشر شد. مقالات این کتاب در اصل توسط«یولیوس اوولا» در طول دهه 1930 و 1940 نوشته شده است و به جنگ از منظر معنوی و قهرمانانه میپردازد.
-
نگاهی به کتاب «کشف ایران» نوشته علی میرسپاسی؛
تقی ارانی و ناسیونالیسم مدنی
کتاب «کشف ایران» بررسی انتقادی و بازنگری تاریخ اندیشه ناسیونالیسم ایرانی در دوره بین دو جنگ جهانی است؛ دورهای که چندان مورد توجه نبوده است. این بررسی زندگی و افکار دکتر تقی ارانی را در مرکز توجه قرار میدهد
-
از سوی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران؛
همایش ملی «علوم اسلامی و انسانی دیجیتال» برگزار میشود
نمایشگاه دستاوردهای مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در علوم اسلامی و انسانی دیجیتال و هوش مصنوعی در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران برگزار میشود.
-
«هویت ایرانی در گذار از عصر ساسانی به دوره اسلامی» برگزار شد؛
ایران ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد بزرگترین امپراتوری جهان را داشته است
رضا شعبانی: هویت یک امر تازهای است. مسئلهای است که از نیمههای قرن نوزدهم میلادی عنوان شد و به صورت خاص بعد از انقلاب کبیر فرانسه مطرح شد. غرب خیلی دورهها را پشت سر گذاشت که در مقام مساوی ما در شرق قرار بگیرد. ایران ۲۵۰۰ قبل از میلاد بزرگترین امپراتوری جهان را داشته است.
-
مروری بر «ابداع فرد: ریشههای لیبرالیسم غربی» اثر لری سیدنتاپ؛
از شهر باستان تا دولت مدرن
بر اساس شرح سیدنتاپ، فردگرایی مدرن، ناشی از عهد باستان و بازیابی آن نیست چراکه فرد از شهر، کیهان و زیستجهان باستان فاصله زیادی دارد و ضمناً رنسانس نیز، که ادعای احیای سنت کلاسیک را دارد، درک کاملی از آن سنت نداشته است
-
همایش ملی «آذربایجان، دیپلماسی و تمامیت ارضی ایران» برگزار میشود
بزرگداشت ایراندوستی از خطه آذربایجان
همایش ملی «آذربایجان، دیپلماسی و تمامیت ارضی ایران» از سوی موسسه پژوهشی میراث مکتوب برگزار میشود.
-
مروری بر «مکتب و میراث شیعیان ری» نوشته رسول جعفریان؛
کانون تاریخی تشیع
کتاب «مکتب و میراث شیعیان ری» اثر دکتر رسول جعفریان پاسخگوی این پرسش است که شیعیان ری، دربارۀ میراث شیعی چه کردند و چه سهمی دارند.
-
گزارش تصویری
میراث مکتوب خالق کویریات
خانه دکتر علی شریعتی در اسفندماه سال ۱۳۸۵ تحت عنوان خانهموزه دکتر شریعتی افتتاح شد. از جمله آثاری که در این بنا نگهداری میشود میتوان به اسناد و مدارکی از دوران تحصیل، مکاتبات محرمانه ساواک و... اشاره کرد. در کتابخانه موزه، آثار او و نیز کتابهایی که درباره وی نوشته شده فراهم آمده است. گزارش تصویری پیش رو بخشی از کتب و نسخ خطی موجود در کتابخانه شخصی علی شریعتی است. /عکاس:فاطمه عابدی
-
گفتوگو با پروفسور شاپور رواسانی درباره دوم ژوئن 1967؛
دانشجویان آلمانی علیه شاه
رواسانی میگوید: مسئله ایران برای دانشجویان آلمانی چندان روشن نبود و باید میگفتیم که حکومت شاه حکومت غیرقانونی و کودتایی است و مصدق رهبر ملی و نخستوزیر قانونی ماست. آنها برایشان جالب بود که بدانند در ایران چه میگذرد، چراکه اطلاعاتشان نسبت به اوضاع ایران بسیار محدود بود.
-
گفتگو با مهرداد رحیمی مقدم مترجم کتاب مالیخولیای چپ:
تاریخنگاری گسستها و شکافها
مهرداد رحیمی مقدم:تجربهی شکست و یأس و نومیدی حاصل از آن چیزی نیست که بسیاری از ما با آن بیگانه باشیم و شاید بتوان گفت شکست خود بهنوعی یکی از وجوه ممیز بسیاری از جنبشهای سیاسی در ایران مدرن است
-
از سوی پژوهشکده مطالعات پیشرفته خاورمیانه؛
«نکتهها و آوردههای کتاب «مدرنیته عربی»» بررسی میشود
پژوهشکده مطالعات پیشرفته خاورمیانه به ابتکار «گروه بررسی روندهای فکری» موضوع نگاهی به نکتهها و آوردههای کتاب «مدرنیته عربی» را بررسی میکند.
-
ژاله آموزگار در نشست «کرآبی» مطرح کرد:
شرمسار گذشتگان اخلاقمدارمان هستیم
ژاله آموزگار گفت: من گاهی خودم را در کسوت آن گنجشکی میبینم که چون جنگل آتش گرفته بود با منقار کوچکش جرعهجرعه از آب دریا میگرفت و به جنگل میپاشید، به او گفتند جرعه آب تو در برابر این شعلهها چه کارآیی دارد و او گفت که به خودم میگویم من هم کاری انجام دادم و من هم دلم را خوش میکنم که لااقل بیتفاوت نبودهام.