زارعيافين، مصحح «مناهج اليقين في اصول الدين» نوشته علامه حلي كه در دوازده منهج يقينيات دين را در مباحث كلامي بررسي ميكند، تصحيح اخير اين متن كهن را به دليل استفاده از مصادر بسيار، معتبرتر از تصحيح پيشين آن دانست./
وي افزود: اثبات واجب الوجود و بحث درباره آن چه كه اطلاقش به خداوند محال است، موضوع مناهج بعدي است. عدل، نبوت، معاد، وعد و وعيد، بررسي اسماء و احكام و امر به معروف و نهي از منكر موضوعات بعدي مناهج دوازدهگانه را تشكيل ميدهند.
اين مصحح و پژوهشگر، علياصغر شكوهي، عينالله يداللهي، غلامعلي يعقوبي و محمد قائمي را از ديگر مصححان اين اثر معرفي كرد.
زارعيافين به تصحيح و چاپ پيشين اين كتاب در قم اشاره كرد و گفت: اين كتاب به دقت تصحيح تازه آن نيست، زيرا از مصادر كمتري براي مقابله سود جسته است. در تصحيحي كه بنياد پژوهشهاي اسلامي آستان قدس رضوي روانه بازار كرده است، به مصادر بسياري مراجعه شده است كه امكان مقايسه و دقت بيشتري در متن را در پي دارد.
وي درباره تفاوتهاي كلام و فلسفه در مباحث واجب الوجود و معاد كه در اين كتاب نيز به آنها پرداخته شده است، گفت: علم كلام از مباحث عقلي نيز سود ميجويد، اما بيشترين تكيهاش به آيات و رواياتند، در حالي كه فلسفه بر عقل تكيه ميكند. در اين ميان بيشترين اختلاف كلام و فلسفه در مباحث معاد و خداوند رخ مينمايد، اختلافي كه محل ايراد معتقدان به تفكيك نيز شناخته ميشود.
اين پژوهشگر ادامه داد: كلاميون معاد جسماني را با توجه به آيات و روايات اثبات ميكنند، اما برخي فلاسفه به معاد جسماني توجه چنداني ندارند و درباره اثبات خداوند نيز به مسايل عقلي و مفاهيم توجه بيشتري نشان ميدهند، امري كه در كلام شاهد آن نيستيم.
كتاب «مناهج اليقين في اصول دين» از سوي بنياد پژوهشهاي اسلامي آستان قدس رضوي به زبان عربي منتشر شده است.
نظر شما