شنبه ۹ اسفند ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۰
نمایشگاه قرآن؛ تجربه‌ای نو در فروش کتاب با الگوی متمرکز

معاون اقتصاد و فرهنگ خانه کتاب و ادبیات ایران، با تشریح فعالیت‌های این مجموعه در سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم گفت، آمارها نشان می‌دهد، فروش ۳.۵ میلیارد تومانی کتاب، با پایان ششمین روز نمایشگاه، به ثبت رسیده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم از ابتدای اسفند ۱۴۰۴ در مصلای امام خمینی(ره) تهران آغاز به کار کرده و خانه کتاب و ادبیات ایران در این دوره با برنامه‌های متنوع فرهنگی و اجرایی حضور گسترده‌ای دارد. بخش فروش متمرکز کتاب، معرفی تازه‌های نشر قرآنی، ارائه خدمات تخصصی حوزه نشر و برگزاری نشست‌های فرهنگی ازجمله مهم‌ترین برنامه‌های این مجموعه در نمایشگاه است.

مهدی محسنی، معاون اقتصاد و فرهنگ خانه کتاب و ادبیات ایران در گفت‌وگویی تفصیلی به تشریح ابعاد مختلف این حضور پرداخت.


عرضه بیش از ۶۵۰۰ عنوان کتاب با محوریت قرآن کریم

با تجربه موفق فروش متمرکز کتاب در نمایشگاه‌های استانی که مولود برنامه‌های موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در سال ۱۴۰۴ بود، این شیوه فروش در نمایشگه قرآن نیز اجرا شد، محسنی در این زمینه توضیح داد: بخش فروش متمرکز کتاب بزرگ‌ترین بخش حضور این مجموعه در نمایشگاه است که با محوریت قرآن کریم و آثار مرتبط با معارف اسلامی، اهل‌بیت(ع)، انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در فضایی حدود ۷۰۰ متر مربع برپا شده است.

وی ادامه داد: در این شیوه بازدیدکنندگان کتاب‌های مورد نظر خود را از بخش‌های مختلف انتخاب کرده و در صندوق‌های مرکزی مستقر در انتهای سالن پرداخت می‌کنند.

محسنی، درباره مزایای این روش توضیح داد: استفاده بهینه از فضای نمایشگاه، امکان عرضه تعداد بیشتری کتاب و ناشر در فضای محدود، کاهش ازدحام، افزایش نظم، حذف زیرساخت‌های متعدد پرداخت در غرفه‌ها، ارتقای آرامش بصری نمایشگاه و افزایش سرعت خدمات‌رسانی از مهم‌ترین مزایای این طرح است.

به گفته وی، این روش همچنین امکان کنترل دقیق‌تر عرضه کتاب‌ها، حذف آثار غیرمجاز و ثبت اطلاعات فروش به‌صورت لحظه‌ای را فراهم کرده است.

وی همچنین گفت: در این بخش بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ عنوان کتاب، عرضه شده و بیش از ۲۵ نفر از کارکنان خانه کتاب از ابتدای برگزاری نمایشگاه به ارائه خدمات به بازدیدکنندگان مشغول هستند.

به گفته معاون اقتصاد و فرهنگ خانه کتاب و ادبیات ایران، در این نمایشگاه بیش از ۱۰۰ نوع قرآن در ترجمه‌ها، چاپ‌ها، اندازه‌ها و قطع‌های مختلف عرضه شده و کتاب‌های مذهبی و دعایی همچون آثار مرتبط با معارف اسلامی نیز در اختیار مخاطبان قرار گرفته است. همچنین ۱۴ غرفه به فعالان و مجموعه‌های قرآنی کشور اختصاص یافته تا محصولات و فعالیت‌های خود را به‌صورت مستقیم به بازدیدکنندگان معرفی کنند.

نمایشگاه قرآن؛ تجربه‌ای نو در فروش کتاب با الگوی متمرکز

رونمایی از آثار جدید قرآنی با ویژگی‌های پژوهشی

محسنی، از رونمایی برخی آثار جدید در حوزه دین و قرآن کریم خبر داد و اظهار کرد: ازجمله آثار شاخص، قرآنی است که در حاشیه صفحات آن احادیث مرتبط با آیات همان صفحه و فضائل امیرالمؤمنین(ع) درج شده؛ این اثر با ترجمه جدید، چاپ رنگی و کیفیت بالا عرضه شده و با قیمت ویژه در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.

وی افزود: این اثر حاصل پژوهشی است که تلاش کرده ارتباط میان آیات قرآن و روایات مرتبط با فضائل اهل‌بیت(ع) را در قالبی منسجم ارائه کند.

استقبال گسترده مخاطبان و ثبت فروش چند میلیاردی

معاون اقتصاد و فرهنگ خانه کتاب و ادبیات ایران درباره میزان استقبال مخاطبان از این بخش گفت: با وجود محدود بودن فضای نمایشگاه، بخش فروش متمرکز با استقبال قابل توجهی روبه‌رو شده و در روزهای ابتدایی برگزاری، بیش از سه و نیم میلیارد تومان فروش ثبت شده است.

وی با اشاره به پیش‌بینی تداوم این روند افزود: با توجه به استقبال بازدیدکنندگان، احتمال افزایش میزان فروش و تأمین یارانه جدید برای حمایت از خرید کتاب وجود دارد.

محسنی در ادامه درباره تسهیلات در نظر گرفته‌ شده برای مخاطبان نیز گفت: براساس برنامه حمایتی نمایشگاه، هر بازدیدکننده تا سقف یک‌میلیون تومان خرید، ۳۰ درصد تخفیف دریافت می‌کند و برای مبالغ بیشتر نیز ۱۰ درصد تخفیف بدون سقف در نظر گرفته شده است، علاوه بر این، برخی ناشران تخفیف‌های ویژه‌ای برای آثار خود ارائه کرده‌اند.

به گفته معاون کتاب و فرهنگ خانه کتاب و ادبیات ایران، سه‌ونیم میلیارد تومان، مجموع فروش ۶ روز نخست، نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، است که این عدد خوبی محسوب می‌شود و امید داریم، تا روزهای آتی همچنان استقبال افزایش پیدا کند.

یارانه‌ای که برای این مجموعه در نظر گرفته شده بود، احتمالا تا همین سه‌چهار روز آینده به اتمام می‌رسد؛ ‌البته از ریاست نمایشگاه و معاونت مالی قول گرفته‌ایم که که یارانه جدیدی تزریق بشود؛ زیرا بیش از آنچه که تصور می‌شد تا به حال مردم استقبال کردند.

رضایتمندی بازدیدکنندگان از خدمات و تنوع آثار

وی با اشاره به نتایج نظرسنجی‌های انجام‌شده در نمایشگاه گفت: نتایج نشان می‌دهد بیش از ۸۸ درصد بازدیدکنندگان از نحوه پاسخگویی و برخورد کارکنان رضایت داشته‌اند. همچنین حدود ۷۵ درصد از تنوع کتاب‌ها و حدود ۸۰ درصد از شیوه تخصیص یارانه و فروش متمرکز رضایت اعلام کرده‌اند.

محسنی، ابراز امیدواری کرد این میزان رضایت تا پایان نمایشگاه افزایش یابد.

برنامه‌های فرهنگی و خدمات تخصصی حوزه نشر

سالن تازه‌های نشر آثار دینی و قرآنی، برگزاری نشست‌های تخصصی در سالن اهل قلم، رونمایی و نقد کتاب، معرفی تازه‌های نشر قرآنی، ارائه خدمات مرتبط با حوزه نشر و معرفی فعالیت‌ها و خدمات خانه کتاب و ادبیات ایران، به نویسندگان و فعالان حوزه کتاب از دیگر بخش‌های حضور این مجموعه در نمایشگاه است.

در این بخش کارمندان خانه کتاب پاسخگوی سوالات اهالی قلم و مردم درباره خدمات تخصصی حوزه نشر مثل خدماتی که به نویسندگان و اهل قلم ارائه می‌دهد، برگزاری جشنواره‌های مرتبط با حوزه کتاب و نشر، حضور در رویدادهای کتابی و نمایشگاهی داخلی و بین‌المللی و سایر خدمات خانه کتاب و ادبیات ایران، اطلاعات کسب می‌کنند.

محسنی، همچنین از ادامه ثبت‌نام ناشران و افزایش عناوین کتاب‌های عرضه‌شده در طول برگزاری نمایشگاه خبر داد و افزود: تلاش می‌شود با فراهم کردن زمینه حضور ناشران بیشتر، دامنه عرضه آثار قرآنی و دینی در نمایشگاه گسترش یابد.

وی با تأکید بر اهمیت توسعه خدمات فرهنگی در حوزه کتاب و نشر گفت: هدف اصلی از اجرای طرح‌های جدید در نمایشگاه قرآن کریم، تسهیل دسترسی مخاطبان به آثار قرآنی، ارتقای کیفیت خدمات فرهنگی و ایجاد تجربه‌ای مطلوب برای بازدیدکنندگان است و امیدواریم این اقدامات به توسعه فرهنگ مطالعه و گسترش معارف قرآنی در جامعه کمک کند.

نمایشگاه قرآن کریم در فصل سی‌وسوم

سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم همزمان با ماه مبارک رمضان در شبستان مصلی امام خمینی(ره) و طبقه فوقانی و رواق غربی برگزار می‌شود. این دوره با بازنگری در ساختار اجرایی و محتوایی، تلاش دارد از قالب صرفاً فروشگاهی فاصله بگیرد و به جایگاهی برای معرفی تولیدات قرآنی و تعامل تخصصی تبدیل شود.

ساختار اجرایی نمایشگاه در پنج معاونت محتوایی، اجرایی، فروش محصولات فرهنگی و هنری، مالی و اداری و ارزیابی تعریف شده است. در معاونت فروش محصولات فرهنگی و هنری، علاوه بر کتاب، عرضه صنایع فرهنگی و محصولات هنری نیز دنبال می‌شود و نخستین‌بار گالری فروش آثار هنری ایجاد شده است؛ اقدامی با هدف تنوع‌بخشی به سبد فرهنگی نمایشگاه.

در سال‌های اخیر، واگذاری غرفه‌ها به واسطه‌ها، موجب تمرکز بر کتاب‌های پُرفروش و کاهش تنوع عناوین شده بود؛ روندی که نمایشگاه را به بازاری برای فروش تبدیل می‌کرد و فرصت معرفی آثار کمتر دیده‌شده قرآنی را محدود می‌ساخت. امسال اما راهکار نویینی طراحی شده است؛ فروش متمرکز کتاب، از طریق «خانه کتاب و ادبیات ایران» انجام می‌شود و در کنار آن، ۱۵ تا ۲۰ ناشر منتخب، با شاخص‌هایی همچون سابقه فعالیت قرآنی، عنوان ناشر نمونه یا گستره آثار، در نمایشگاه حضور دارند. این ناشران فروش مستقیم ندارند، اما با حضور نویسندگان و مترجمانشان به معرفی آثار و گفت‌وگو با مخاطبان می‌پردازند.

بخش کودک و نوجوان نیز با ساختاری مستقل، احیا شده و ناشران منتخب این حوزه با همان معیارهای بخش بزرگسال برگزیده شده‌اند. همچنین حدود ۱۵۰ عنوان کتاب دینی و قرآنی به زبان‌های عربی، انگلیسی و اسپانیایی که پیش‌تر در بازارهای بین‌المللی عرضه شده‌اند، در نمایشگاه ارائه شده است. هدف، تمرکز بر فروش این آثار و تقویت وجه تخصصی حوزه علوم قرآنی است.

از دیگر بخش‌های شاخص، نمایش صحافی قرآن و آثار نفیس است. نخستین‌بار کتاب‌های چاپ نخست سال‌های ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ در معرض دید قرار گرفته و امکان جست‌وجوی دیجیتال کتاب‌ها از طریق استندهای اطلاع‌رسانی فراهم شده است؛ بازدیدکنندگان می‌توانند از موجودی کتاب، اطلاعات ناشر و شمارگان آن مطلع شوند. علاوه براین ۳۳ نسخه قرآن نفیس متعلق به دوره‌های پیش و پس از انقلاب اسلامی به همت یک مجموعه‌دار عرضه شده است. اقدامی که با توجه به رقابت کشورهایی مانند ترکیه در این عرصه، اهمیت دوچندان دارد.

صحافی قرآن‌های جلد لاکی نیز به‌عنوان یک هنر تخصصی مورد توجه قرار گرفته است. برگزارکنندگان درحال رایزنی برای حضور خانواده‌هایی هستند که دهه‌ها در این حرفه فعالیت داشته‌اند تا ضمن نمایش فرآیند مرمت و صحافی، مشاوره تخصصی نیز ارائه دهند.

ایجاد کتابخانه تخصصی حوزه دین و قرآن با همکاری نهاد کتابخانه‌های عمومی و کتابخانه مرجع کانون، و نیز پیش‌بینی «سرای اهل قلم» برای نشست‌های تخصصی، رونمایی کتاب و گفت‌وگوی پژوهشگران، از دیگر برنامه‌های این دوره است.

رویکرد کلی نمایشگاه امسال، معرفی کیفی تولیدات قرآنی، تقویت تعامل مستقیم میان ناشر و مخاطب، ایجاد فضای پژوهشی و نمایش میراث مکتوب قرآن در کنار تجربه فروش متمرکز و مدیریت‌شده کتاب عنوان شده است؛ تلاشی برای آنکه نمایشگاه، هم محل عرضه باشد و هم میدان اندیشه و گفت‌وگو.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها