حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا اباذری، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره صنعت نشر عراق؛ مهمان ویژه سیوششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بیان کرد: عراق، از قدیمالایام به موضوع کتاب و کتابخوانی اهتمام ویژهای داشته، بهطوری که «مدینه الغاره» یکی از صفتهای شهر بغداد است؛ بهمعنای شهری که میخواند. خوانش مطالب علمی در عراق و بغداد، سابقه بسیار دیرینهای دارد.
وی افزود: براساس سابقه، عراق در موضوع کتابخوانی، توجه به مردم و مسئولان این کشور به رویدادهای فرهنگی و نمایشگاه کتاب، مشهود است. عراق، تنها کشور منطقه بود که دوره شیوع ویروس کرونا، نمایشگاه کتاب را ضمن رعایت شیوهنامههای بهداشتی، برگزار کرد. هرساله نمایشگاههای بینالمللی کتاب، در شهرهای بغداد، اقلیم کردستان عراق، نجف و کربلا برگزار میشود؛ علاوهبراین برخی سالها در بعضی استانهای دیگر عراق این رویدادها با عرضه کتابهای علمی، معارف دینی و فلسفی، ادبی و منابع انگلیسی با استقبال پُرشور مردم برگزار میشود. در این نمایشگاهها امکان عرضه کتاب فارسی نیز وجود دارد.
رایزن فرهنگی ایران در عراق، درباره جایگاه نمایشگاههای کتاب در عراق گفت: نمایشگاههای کتاب در عراق، بهعنوان بزرگترین رویداد کتابمحور کشور، محسوب و بعضاً سالانه دوبار، برگزار میشوند. نمایشگاه عراق نیز جهتگیریهای تخصصی پیدا کرده و از سه سال گذشته، نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان را برگزار میکند که نشاندهنده رویکرد عمقبخشی به رویداد نمایشگاه کتاب است.
حجتالاسلام والمسلمین اباذری به حضور اشران و کتابهای ایرانی در بازار نشر عراق اشاره و بیان کرد: در مجموع حضور کتاب ایرانی و ناشر ایرانی در بازار کتاب عراق، خوب است اما مطلوب نیست؛ بنابراین حتماً باید مراودات بیشتری با بدنه نشر خصوصی و دولتی عراق برقرار کنیم. ناشران ایرانی در نمایشگاههای کتاب عراق، حضور اندکی دارند که نشاندهنده سیاستهای تشویقی نهچندان قوی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است؛ بنابراین باتوجه به هزینههای سنگین اجاره غرفه، تغذیه، رفت و آمد و انتقال بار، ناشران ایرانی کمتر در رویدادهای کتابمحور عراق حاضر یا بعضاً منصرف میشوند.
بهگفته وی، باید تدبیری برای تشویق و تهیج ناشران ایرانی بهویژه ناشران بخش خصوصی، برای حضور در نمایشگاههای کتابمحور عراق در شهرهای مختلف داشته باشیم؛ چراکه عراق بازار خوبی دارد.
فرصت میزبانی از عراق در نمایشگاه کتاب توسعه تبادلات کتابمحور است
رایزن فرهنگی ایران در عراق، درباره نتابج میزبانی ایران از نمایندگان نشر عراق در سیوششمین دوره نمایشگاه کتاب تهران، بیان کرد: حضور نمایندگان نشر عراق در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، گام بلندی است تا بتوانیم دیپلماسی کتاب و نشر را بین دو کشور بیشتر توسعه بدهیم؛ البته به نظر میرسد باید زودتر، این میزبانی شکل میگرفت. در مجموع حضور ناشران خصوصی و دولتی موجب توسعه صادرات کتاب دو کشور خواهد شد.
حجتالاسلام والمسلمین اباذری درباره برخی برنامههای مقامات وزارت فرهنگ، گردشگری و آثار باستانی عراق برای حضور در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران گفت: مقرر شده، بخشهای مختلف زیرمجموعه وزارت فرهنگ، گردشگری و آثار باستانی عراق بهنام مدیران خود در نمایشگاه کتاب تهران، غرفه داشته باشند. در این غرفهها محصولات فرهنگی و کتاب عرضه خواهد شد.
رایزن فرهنگی ایران در عراق، درباره ظرفیتهای بازار کتاب این کشور برای ناشران ایرانی گفت: ناشران محدودی توانستند در بازار کتاب عراق حضور پررنگی داشته باشند؛ بنابراین اگر ناشران ایرانی، بتوانند برای حضور در بازار کتاب عراق، تصمیم جدیتری بگیرند، زمینههای خوبی وجود دارد؛ بنابراین پیشنهاد من به ناشران ایرانی این است؛ با توجه به اینکه کتابهای علمی و دانشگاهی و منابع حوزوی همچنین حوزه تخصصی کودک و نوجوان، در عراق از جایگاه و ظرفیت خوبی برخوردار هستند، زمینه برای به اشتراکگذاری کتابهای این حوزه وجود دارد.
بهگفته رایزن فرهنگی ایران در عراق، روابط کتابمحور ایران و عراق، پیشتر نیز وجود داشت؛ میدانیم ترجمه بسیاری از کتابهای ایرانی به زبان عربی در بازار کتاب عراق، عرضه میشود؛ علاوهبراین کتاب ناشران عراقی نیز در بازار کتاب ایران، وجود دارد. توسعه این روابط، به میزان تسهیلات دستگاههای سیاستگذار هر دو کشور بستگی دارد؛ بهویژه برای ناشران جوان که قصد دارند به به بازار کشور خارجی ورود کنند.
نظر شما