به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در ساری، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نکا بعدازظهر پنجشنبه در آیین رونمایی از کتاب «تاریخ اجتماعی نکا» گفت: زبان تبری زبان مادری مردم این خطه است و باید آن را پاس بداریم، تپورستان یا تبرستان از گذشته به دیار علویان شهره بود و افتخار ما، ارادت مردم مازندران به امام علی (ع) است.
مهدی روحی با بیان اینکه عوامل متعددی در شکلگیری هویت ملی نقش دارند، اظهار کرد: پوشاک، سنن، آداب و رسوم و تاریخ بخشی از این هویت بوده و وظیفه ما، زنده نگه داشتن آن است.
وی افزود: فردوسی با یاد کردن از شهرهایی مانند ساری و آمل، مازندران را در شاهنامه بهعنوان یک هویت زنده نگه داشت و به همین دلیل شاهنامه آموزگار چگونه زیستن و بهزیستن ما است، امروز جوانان ما از فضای تاریخ و بازنگری گذشته، فاصله دارند و بازگشت آنها به عهده مسئولان است.
اثری ارزشمند در شناسایی فرهنگ
سرپرست فرمانداری نکا در این مراسم، مازندران را پناهگاه فرزندان امیرالمومنین خواند و گفت: این عنایت خداوند بود که این دیار پناهگاهی برای فرزندان آن حضرت باشد.
مرتضی رمضانی اظهار کرد: مازندران به واسطه رشادت و ایثارگری شهدا در کشور میدرخشد، دستگاههای فرهنگی استان باید تلاش کنند فرهنگ غنی این خطه در برنامههایی متنوع در طول سال به نسل آینده و تمامی آنها که به رسم و رسوم ابن دیار آشنا نیستند، معرفی شود.
این مسئول پیرامون روز ملی مازندران یادآور شد: این نامگذاری بهانهای برای گرامیداشت فرهنگ و تاریخ مازندران و یادآوری آن به دیگران است.
رمضانی با تاکید بر لزوم توجه به ثبت و ضبط تاریخ برای انتقال آن به نسلهای آینده گفت: کتاب تاریخ اجتماعی نکا اثری ارزشمند در شناسایی فرهنگ عامه، تاریخ و زیست مردم این شهرستان است و نویسندگان این پژوهش، اقدام ارزشمندی در راستای انتقال تاریخ نکا به نسلهای آینده انجام دادند.
کتابی برای همه سنین
یکی از نویسنده کتاب «تاریخ اجتماعی نکا» در سخنانی اظهار کرد: این کتاب بخشی از تلاش ما در طول ۶ سال پیرامون تاریخ نکا است که در ۶ فصل و ۳۵۲ صفحه به روایت تاریخ، فرهنگ و زیست میپردازد.
زبیده سورتیجی ادامه داد: تلاش بر این بود که با بیان خردهروایتهای افراد شناختهشده، در کنار مردم بینام و نشان، تصویری فراختر و علمیتر از زیست مردمان این شهر را پیش روی مخاطب بگذاریم.
این پژوهشگر تصریح کرد: تلاش داشتیم تا با رویکردی نوآورانه از دانش بینارشتهای و تاریخنویسی دور از نگارش تاریخ عامه، خواننده را به تاریخ سراسر رنج و اندوه برده و با فرهنگ و تاریخ مردم آشنا سازیم.
وی گفت: در این کتاب اسناد دست اول و نایابی در اختیار پژوهشگران قرار دادیم و متن علمی به شیوهای نگارش شده که تمامی گروههای سنی، مخاطب کتاب باشند.
سورتیجی خاطرنشان کرد: امید دارم کتاب در وهله نخست خدمتی به مردم و سپس منبعی برای دانشجویان و پژوهشگران باشد.
تقدیم به راویان بیچشمداشت
دیگر نویسنده کتاب با بیان اینکه اساس این پژوهش روایات شفاهی بوده، گفت: کتاب تاریخ مردم شهر نکا در بازه زمانی ۱۳۰۰ تا ۱۳۵۷ است و تمامی روایتها به شیوه شفاهی از مصاحبهشوندگانی جمعآوری شده که بیچشمداشت، اطلاعات ارزندهای از تاریخ و فرهنگ نکا در اختیار ما قرار دادند.
علی رستمنژاد نشلی افزود: آنچه شنیدیم و روایت کردیم برای ما تاریخ و برای این مصاحبهشوندگان عین زندگی با خوشیها و ناخوشیهای آن بود، به همین دلیل کتاب را به راویان بیچشمداشت نکا تقدیم میکنیم.
تاریخ اجتماعی نکا در ۱۷ اردیبهشت در خانه اندیشمندان علوم انسانی در تهران نیز رونمایی شد و شب ۶۶۸ از شبهای بخارا به نکا اختصاص داشت. نشر رسانش نوین، انتشار این کتاب را بر عهده داشت.
نظر شما