جمعه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۲
سرای دانش‌بنیان؛ نقطه عطف نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

انتهای شبستان، رواق غربی مصلی، سالن یاس، سرای دانش‌بنیان مجموعه‌ای از استارتاپ‌ها، شتاب‌دهنده‌ها و خانه‌های خلاق را در خود جای داده و شاید نقطه عطف سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران همین جا باشد؛ نقطه‌ای برای نوآوری در عرصه کتاب و فرهنگ.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)‌،‌ به مصلی امام خمینی (ره) که وارد شوید، سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با همه بخش‌های اصلی و جنبی‌اش آماده میزبانی است. از سالن کودک و نوجوان و شبستان گرفته تا سالن‌های فعالیت‌های فرهنگی؛ اما بیایید این‌بار همقدم ما بخشی تازه نفس را از نظر بگذرانید.
 
 قسمتی از نمایشگاه که نگاهش به آینده و پیشرفت است‌. خیلی دور و دیر هم نیست، کافی است خود را به بخش ناشران عمومی برسانید، در انتهای شبستان اصلی از درب‌های ۸۱ تا ۸۹  که وارد شوید سالن فناوری یاس پیش چشمتان نمایان است. بخشی که اولین سال حضورش در نمایشگاه کتاب را به صورت متمرکز زیست می‌کند.
 
چادری بسیار بزرگ با نام کامل سرای دانش‌بنیان و فناوری‌های فرهنگی با پس زمینه یاس‌های در هم کشیده و خوش بو که چهل غرفه خاص را در خود جای داده است. غرفه‌هایی با فرم‌های چشم‌نواز و جاذب که کودکان و نوجوانان را دعوت می‌کنند استعدادهای خود را با شرکت در آزمون‌های امتحان پس داده در سطح بین‌الملل، کشف کنند و با آزمون و خطا، زمان شکوفایی و پیشرفت‌شان طولانی نشود.
 
از ستاد فناوری‌های نرم و توسعه خلاق، شتاب دهنده سرآمد، نرم افزار شاد، روشا؛ استعدادیابی، عصر خلاق؛ پانسیون تابستانه آفرینش، کلبه آفرینش فکر، نادکو؛ برگزارکننده بزرگ‌ترین مسابقات ملی نوآوری و ابتکارات دانش آموزی دانشگاه صنعتی شریف گرفته که دنبال ذهن‌های خلاق و جست‌جوگر هستند و کودکان و نوجوانان را جدی می‌گیرند در این سالن غرفه دارند تا گروه‌هایی چون روایت پیشرفت و گارنت که کتاب‌های استعدادیابی این حوزه و کتاب‌های هوشمند را ارائه می‌دهند.
 
عمده حوزه فعالیت غرفه‌ها، فناوری نوآورانه کتاب، کتابخوانی و ترویج کتابخوانی و کتاب‌های شخصی‌سازی شده در این زمینه است و خانه‌های خلاق، آکادمی برش، بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای، قاف، روشا، بنیاد تعلیم و تربیت برهان و روایت پیشرفت از مجموعه‌هایی هستند که در این حوزه فعالند.
 
شما می‌توانید خانوادگی، همراه کودکان، گروه‌های دانشجویی یا دانش‌آموزی به این سالن بیایید چراکه برای هر گروه سنی و هر مقطع تحصیلی برنامه‌هایی هدفمند و کیفی طراحی شده و تولید محتوا و ورود به بازار کار هم بخشی از اهداف آن است.
 
مسئولان و نهادها، مدارس، سازمان‌ها و علاقه‌مندان حوزه کتاب و سرگرمی هم اگر از سرای دانش بنیان دیدن کنند، خالی از لطف نخواهد بود چراکه بی‌شک موسسات و گروه‌های خوبی هستند که می‌توانند از خدمات آنها استفاده کنند یا ایده‌هایشان در بستر فناورانه اجرایی‌ شود.
 
 اگر طرفدار همایش‌های جمع و جور و رویداد هم هستید و دلتان می‌خواهد اهداف و برنامه‌های شرکت‌ها و حوزه‌های خلاق حاضر در این سالن را طبقه‌بندی شده و مفید و مختصر بشنوید و ببینید، استادان این فن صبح‌ها دو نوبت و بعد از ظهرها چهار نوبت پذیرایتان هستند.
 
اما، محمد ناصرزاده مشاور خانه‌ کتاب و ادبیات ایران و مسئول سالن سرای فناوری‌های دانش‌بنیان نیز درباره چرایی وجود چنین مجموعه‌ای در نمایشگاه کتاب می‌گوید: «چنانچه کشوری بخواهد مشکلات فرهنگی خود را برطرف کند می‌بایست اهمیت ویژه‌ای را برای کتاب‌خوانی قائل شود. امروزه در جهان راه‌های بسیاری برای افزایش این مهارت وجود دارد که به کمک آن دانش‌آموزان و دانشجویان علاوه‌بر کتاب‌های درسی به سمت خواندن کتاب‌های غیر درسی سوق داده شوند.
 
 باید مهارت کتاب خوانی در میان دانش آموختگان ما افزایش یابد و کتاب جایگزین بسیاری از عواملی که موجب کم رنگ‌تر شدن کتاب‌خوانی شده است، شود و هدف از تشکیل این سالن همین مسئله است و ما به دنبال برگشت کتاب به جایگاه اصلی خود و آموزش مهارت کتاب‌خوانی هستیم.
 
وی ادامه می‌دهد: در این سالن، مجموعه‌ای از استارتاپ‌ها، شتاب‌دهنده‌ها،خانه‌های نوآوری و فعالان موضوعات مربوط رشد استعدادها برای مهارت‌های مختلف، یادگیری و کتاب خوانی حضور دارند. حُسن‌ این شتاب‌دهنده‌ها این است که افراد را به حضور در استارآپ‌ها تشویق می‌کنند، بنابراین توجه به این بخش برای افزایش سرانه مطالعه بسیار ضروری است چرا که استفاده از فناوری‌های فرهنگی به کتاب‌خوانی کمک شایانی خواهد کرد.
 
مثلا برنامه شاد می‌تواند برای احیای بازار نشر نقش بسزایی ایفا کند و سرانه مطالعه را در بین دانش‌آموزان افزایش دهد. امروزه ۵ میلیون نفر از آن استفاده می‌کنند و اگر در این برنامه اهتمام به کتاب ایجاد شود و هر مراجعه کننده را ۱۰ دقیقه در فضای مطالعه قرار دهد با یک حساب سرانگشتی با این اعداد و ارقام با چند هزار تیراژ مواجه خواهیم شد و این بسیار امیدوار کننده است».
 
و به راستی، بودن سرای فناوری‌های دانش بنیان در کنار روش سنتی ارائه کتاب، نوید بخش پیشرفت را در خدمت فرهنگ قرار است و امید است این توجه و آینده‌نگری در سال‌های آینده نیز ادامه یابد.
 
حال می‌توانید از سالن خوش آتیه و شاید نقطه عطف نمایشگاه خارج شوید و به این فکر کنید سهم شما از این پیشرفت و ورود به فناوری چه خواهد بود.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها