
«علی شهبازی»، استاد دانشگاه ادیان و مذاهب قم در یادداشتی برای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، بهبهانه شیوع ویروس کرونا، ازمنظر دیگر به این پدیده پرداخته و درواقع به دفاع از کروناویروس برآمده است.
اما به قول حضرت حافظ که میگوید: «عیبِ می جمله چو بگفتی هنرش نیز بگوی / نفی حکمت مکن از بهر دل عامی چند» میخواهم، برخلافِ همه، از هنر و فایدهاش که بیمانند و رایگان است، بگویم.
این بیماری، اگر قرار است کُشنده باشد، برکات فراوانی دارد. ما مردمی سنتی با بینهایت رسمهای پرهزینه و ملالآور هستیم. سرشتمان را گویی با مراسم و آیین نمایشگری سرشتهاند. وقتی بیمار میشوی، درد و رنج بیماری یک طرف، ملالِ ملاقاتیها، پزشکگریها، هزینههای گزاف، و نظایر آن یک طرف. این تازه مربوط به روزهای بیماری است. اگر از پسِ بیماری، مرگی روی دهد، تازه آغاز بیچارگی و رنجهای گزافِ مربوط به مرگ و آیین مرگ، صدچندان بیشتر و بدتر از بیماری است.
از غُسل و آیین دفن و مداحی و نظایر اینها گرفته تا مراسم پسادفنی و سومین روز و هفته و چهلم و سالگرد. بر این بیفزائید هزینههای مالی و زمانی و اجتماعیِ گزافی که خانواده بیچاره متوفی تنها برای یک جنازه باید متحمل شوند.
باری، برگردیم به کرونا و الطاف آن. اگر قرار است همه بمیریم (که چنین است و میمیریم)، همان بهتر که خوب و راحت و کمهزینه بمیریم. اگر من به این ویروس مبتلا شوم، از همان آغاز روی خوشش را به من نشان میدهد. هزینههای درمان وجود ندارد، به گونهای که همهچیز، از مراقبت و نگهداری بیمار تا درمان، رایگان است. برای بیمار، خبری از ملاقاتیهای ملالآور و پردردسر آنچنانی نیست، چرا که همه میترسند و اگر هم نترسند بیمار ممنوعالملاقات است. خانواده بیمار نیز بهتبع بیمار، چندان درگیر این ملاقاتیهای عجیب و غریب نیستند چون آنها نیز مشکوک به بیماریاند. پس خودشان هستند و فارغالبال به خود و دردهایشان میاندیشند و میپردازند.
ازطرفی دیگر خبر از توصیههای طبیبانه و سرگیجهآور مردمی که در این اوضاعواحوال همه پزشک و باتجربه هستند، نیست. چون بیماری اولاً همهگیر است و ثانیاً با توجه به اینکه آگاهان مدتی کتمان کردهاند، نمیتوان بیمار یا دیگر اعضای خانواده را مقصر دانست. پس خبری از آن همه قاضی و کارآگاه و حاکم که در چنین اوضاعی همگی تنها بلدند داوری کنند و حکم صادر کنند، نیست.
اما اگر بیماری به مرگ منتهی شود، این مرگ باور بفرمایید به چند دلیل که عرض میکنم سادهترین و کمدردسرترین مرگهاست:
1- بیمار همانگونه که گفتم خیالش از هزینههای مربوط آسوده است.
2- بازماندگان نیز با خیال آسوده و بدون پرداختن به دنیای مراسم و آیینهای بیمعنای تدفین و پس از تدفین، میتوانند خیلی آسوده به اندوه اگزیستانسیالِ فقدان عضو خانواده بپردازند.
3- چون در این اوضاعواحوال اجتماعات را پزشکان به خاطر شیوع بیماری ممنوع کردهاند، در نتیجه آیین فاتحهخوانی در مسجد و منزل نیز یا برگزار نمیشود یا بسیار سبک و زودگذر است.
خواستم بگویم میتوان از این زاویه هم به پدیدهای مانند کروناویروس میتوان نگاه کرد. اسیر نگاههای جمعی نشویم.
نظر شما