به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در همدان، پرویز اذکائی، متخلص به سپیتمان، همدانشناس و پژوهشگر در زمینههای تاریخ، فلسفه، کتابشناسی، رجالشناسی و تاریخ علم است و تاکنون بیش از 450 اثر به طبع رسانده است که از آن میان میتوان به 60 کتاب و 80 رساله علمی اشاره کرد.
اذکائی طی سالیان دراز مجموعهای را با موضوع «کتابشناسی استان همدان» گرد آورده است. جلد اول «کارنامک» حاصل این تلاشها است.
در تابستان امسال، جلد دوم «کارنامک» نیز با اشراف و نظارت پرویز اذکائی و تدوین فاطمه امینی و ولیالله قیطرانی آماده شد و در مجموعه دانشنامه استان همدان و در قالب پیوست اول، به عنوان شناخت نامه به چاپ رسید.
به بهانه انتشار این اثر (جلد دوم کارنامک)، با تیمور آقامحمدی، دبیر دانشنامه استان همدان و معاون فرهنگی و هنری حوزه هنری این استان به گفتوگو نشستیم.
آقامحمدی با اشاره به اهمیت تدوین و انتشار این کتاب به خبرنگار ایبنا بیان کرد: این کتاب از کتابهای بسیار مهم در عرصه دانشنامه نویسی، شناخت منابع و کتابشناسی است. اگر ما برای ورود به یک مبحث، کتابشناسی و شناخت منابع و مآخذ را خوب کار کرده باشیم، قطعا منتج به یک اثر خیلی خوب و قوی خواهد شد.
دبیر دانشنامه استان همدان افزود: برای دستیابی به منابع مختلف در حوزه همدان نیاز بود که بدانیم تاکنون چه آثاری درباره همدان به چاپ رسیده است. پیگیری ما به این منجر شد که متوجه شدیم دکتر اذکائی قبلاً چنین کاری را به صورت محدود، استانی و داخلی آماده کرده است اما به عنوان کتاب چاپ نشده بود.
آقامحمدی ادامه داد: حوزه هنری استان همدان این کتاب را در شمارگان دانشنامه استان منتشر کرد. این کتاب شامل تمام آثار از سال 1370 هجری قمری تا سال 1370 هجری شمسی است و هر کس بخواهد در حوزه همدانشناسی در این مقطع زمانی پژوهش کند با مراجعه به کارنامک کاری بسیار آسان را پیش رو خواهد داشت.
معاون فرهنگی و هنری حوزه هنری استان همدان یادآور شد: جلد اول «کارنامک» یک مزیت بسیار مهم دیگر نیز دارد و آن مقدمه بسیار خوب آن در حوزه کتابشناسی است که به وسیله آن، دکتر اذکائی طرح تازهای را پیشنهاد کرده است که این طرح در داخل کشور مورد استقبال بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته و حتی بر اساس بازخوردهایی که گرفتهایم در تعدادی از دانشگاههای خارجی نیز تدریس میشود.
وی افزود: در این مقدمه پیشنهادهای خوبی در حوزه ارجاعات و منبع شناسی ارائه شده که مبتنی بر معرفتشناسی است. این بازخوردها سبب شد تا جلد دوم کارنامک نیز تدوین شود. از آنجایی که کارنامک (1) شامل فهرست پژوهشها تا سال 1370 هجری شمسی میشد، در کارنامک (2) فهرست آثار از سال 1371 تا سال 1395 جمع آوری شد.
آقامحمدی با بیان اینکه ولیالله قیطرانی از قبل با هماهنگی با دکتر اذکائی پژوهشهای مربوط به جلد دوم را آغاز کرده بود، گفت: فاطمه امینی هم از طرف حوزه هنری به این تیم پیوست و این دو با نظارت و اشراف دکتر اذکائی، کارنامک (2) را تدوین کردند. این دو جلد کتاب منبع بسیار مهمی برای پژوهشگران، دانشجویان و اساتید دانشگاه است و با مراجعه به آن از پیشینه تحقیق درباره نقاط و مسائل مختلف استان مطلع خواهند شد که این مسئله میتواند به پژوهشگر کمک کند که گامهایش را از آغاز محکم بردارد، بتواند از منابع بسیار خوب داخلی و خارجی بهره گیرد و پژوهش خود را پیش ببرد.
وی با بیان اینکه این کتاب پایهای است برای تمامی پژوهشهای همدانشناسی، افزود: نکته مهم دیگر درباره این کتاب دستهبندی موضوعی آن است؛ مشخص است که مقالات در چه مجلههایی چاپ شده و یا در چه کتابی به موضوع پرداخته شده است. همچنین مشخص است منبع پژوهش داخلی است یا بین المللی. از سوی دیگر با توجه به دسته بندی موضوعی، دسترسی به فهرست پژوهشها بسیار سریع است که دلیل آن ساختار سهل الوصولی است که برای آن در نظر گرفته شده است.
معاون فرهنگی و هنری حوزه هنری استان همدان بیان کرد: جلد اول این کتاب از قبل آماده شده بود، جلد دوم آن حاصل تلاش شبانه روزی خانم امینی و آقای قیطرانی است که این تلاش از سال 94 آغاز و تا سال 97 ادامه داشته است.
یادآوری میشود، جلد اول کتاب «کارنامک» در 360 صفحه و به قیمت 38 هزار تومان و جلد دوم آن در 595 صفحه و به قیمت 88 هزار تومان به همت حوزه هنری استان همدان و از سوی انتشارات سوره مهر منتشر و روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما