یکشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۸:۱۱
همکاری با نهاد کتابخانه‌ها زمینه‌ساز اقدامات دوطرفه می‌شود

سلگی در نشست امضای تفاهم‌نامه همکاری میان پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و نهاد کتابخانه‌های عمومی گفت: امیدوارم امضای این تفاهم‌نامه زمینه همکاری دو طرفه بین پژوهشگاه و نهاد کتابخانه‌های عمومی را ایجاد کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب  ایران‌(ایبنا)  آئین امضاء تفاهمنامه همکاری مشترک میان پژوهشگاه و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با حضور علیر‌ضا مختار‌پور، دبیر‌کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و محمد سلگی، رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، داریوش مطلبی، معاون پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، امین متولیان، معاون برنامه‌ریزی پژوهش و فناوری اطلاعات و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، حسن خجسته، رئیس پژوهشکده ارتباطات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، محمد جوهر‌چی، مدیر‌کل پژوهش و آموزش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور  یکشنبه(19 خرداد‌ماه) در  پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.           
   
سلگی، با اشاره به پروژه‌ها و طر‌ح‌های تحقیقی که درباره کتابخانه‌ها داشتند، گفت: علاقه‌مند به فعالیت در حوزه چاپ کتاب هستیم و دراین رابطه با موسسه خانه کتاب مذاکراتی انجام شده است، تا در حوزه فناوری‌های چاپ کتاب، آثاری را ترجمه کنیم.

او ادامه داد: نقد و رونمایی از کتاب‌های منتشر شده در بیرون از پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات از جمله دیگر برنامه‌های این مرکز است. نقد و بررسی  کتاب‌های موثر جامعه می‌تواند موجب جریان‌سازی و به‌روز شدن فعالیت‌های پژوهشگاه شود.

سلگی همچنین به ارائه خدمات به پژوهشگران برای دسترسی آسان به  منابع پژوهشگاه اشاره کرد و افزود: پژوهشگران می‌توانند براساس حدود تعیین شده از منابع استفاده کنند. امیدوارم امضای این تفاهم‌نامه زمینه همکاری دو طرفه بین پژوهشگاه و نهاد کتابخانه‌های عمومی را ایجاد کند. 
 
رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات با اشاره به طرح‌های پیش‌روی پژوهشگاه ادامه داد: طرحی برای بررسی سبک زندگی ایرانی‌ها در حال بررسی است که تا آخر سال گزارش آن منتشر خواهد شد؛ همچنین موج چهارم «طرح ارزش‌ها و نگرش‌ها» را انجام خواهیم داد. پروپوزال طرح «آرزوهای جوانان» تدوین شده است.

وی ادامه داد: همچنین طرح‌هایی در سطح استانی در ابعاد مختلف از‌جمله حوزه کودکان در حال بررسی است. 
 
سنجش سرانه مطالعه از وظایف نهاد نیست
مختارپور با اشاره به دور جدید فعالیت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از سال 93  با تاکید بر رویکرد علمی و پژوهشی این فعالیت‌ها درباره تفاهم‌نامه‌ همکاری با پژوهشگاه، گفت:  فعالیت‌های علمی و پژوهشی، قابل ارزیابی است و منجر به اصلاح و تحول در سازمان می‌شود.  

او با تاکید بر  اهمیت توجه نهاد به دایره فعالیت‌های خود توضیح داد: برای مثال نهاد نباید وارد فعالیت‌های نشر کتاب‌های عمومی شود و به همین دلیل فعالیت نشر کتاب‌های خود را محدود کرده‌ایم. سنجش سرانه مطالعه در ردیف وظایف نهاد قرار ندارد، چراکه نهاد یک مرکز علمی نیست که بتواند سرانه مطالعه را بسنجد. نهاد محدودیت دارد و می‌تواند برای انجام چنین پروژه‌هایی با دانشگاه‌ها همکاری کند.

مختارپور با اشاره به گزارش (ایبنا) درباره تعداد ناشران داخلی و مقایسه با تعداد ناشران اروپایی، اظهار کرد:  تعداد بالای ناشر در کشور، برای کتاب‌هایی خود متقاضیانی پیدا خواهد کرد که متناسب با وضعیت کشور و اقتضای فرهنگی نیست.

به گفته دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، این نهاد مشتاق همکاری با پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات است چراکه به این وسیله به کمک جزوات پژوهشگاه برنامه‌ریزی صحیحی برای حل مشکلات شهری و اجتماعی پیدا خواهد شد.


نیازمند دسترسی به منابع نهاد کتابخانه‌ها هستیم
مطلبی، در ادامه این نشست با اشاره به تشکیل گروه فرهنگ مکتوب با هدف هم‌افزایی با نهاد، گفت: برای شناخت مطالبات جامعه نیازمند دسترسی به منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی هستیم هستیم. فقط پژوهشگاه نیست که می‌تواند به نهاد کتابخانه‌های عمومی کمک کند، حتی پژوهشکده ارتباطات و پژوهشکده هنر هم می‌تواند در ایجاد هم‌افزایی موثر باشد.
 
متولیان، نیز در ادامه این نشست با اشاره به وجود 3000    کتابخانه‌ عمومی در کشور، بیان کرد: نظام مسائل جامعه ما باید در چند حوزه مورد بررسی قرار گیرد. هنوز دانشگاه‌های ما بررسی مسائل را به خوبی تمرین نکرده‌اند. به همین دلیل حل مسائل در چهارچوب علمی ممکن نیست. این وضعیت موجب شده، برای حل مسائل نتوانیم به دانشگاه‌ها متکی نباشیم.

جامعه‌شناسی در ایران نازا است  
خجسته، با اشاره به اینکه هنوز مسائل اجتماعی برای دانشگاه‌ها روشن نیست، گفت: مسائل اجتماعی هنوز پنهان و ذهنی است در صورتی که اگر شفاف‌سازی شود، بشر می‌تواند برای حل آن‌ها راهکاری پیدا کند.

او با بیان اینکه جامعه‌شناسی در ایران نازا است، ادامه داد: با توجه به ضعف جایگاه جامعه‌شناسی در شناسایی صحیح مشکلات ناتوان هستیم. اگر مسائل به‌صورت اساسی بررسی شوند، مشکلات قابل حل خواهند بود. 
 
خجسته اظهار کرد: هنر پژوهشگاه‌های علوم‌انسانی، کشف مشکلات اساسی جامعه و شناسایی راهکار است. ما در حوزه صنعت هم نتوانستیم با علوم انسانی ارتباط برقرار کنیم. بنابراین مسئولان بعد از چند سال فعالیت متوجه می‌شوند که روند فعالیت‌هایشان مفید نبوده است. به همین دلیل نیازمند تفکر تحولی هستیم تا بتواند محیط را در خود هضم کند. باید مطالبات جدیدی از کتابخانه‌های عمومی تعریف کنیم. 
 
نهاد سامانه گسترده داده‌های ثبتی دارد
جوهرچی بیان کرد: نهاد کتابخانه‌های عمومی منابعی دارد که در همکاری با پژو هشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات می‌تواند مفید واقع شود.

او با بیان اینکه شناخت نیازهای مردم بخشی از موضوعات پژوهشی نهاد را تشکیل می‌دهد، ادامه داد: طبق قراردادهای منعقد شده پژوهش‌هایی در زمینه نیاز مردم بومی هر منطقه انجام خواهد شد. 

جوهرچی افزود: نهاد سامانه گسترده داده‌های ثبتی دارد که می‌تواند به پژوهشگران کمک کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها