نویسندگان و مترجمان و صاحبان قلم هم در این روز هرکدام در مسیری و در کتابفروشی این روز را گرامی میدارند. اگر سری به آمار نشر کشور بزنید یا نگاه اجمالی به راسته کتابفروشیهای خیابان انقلاب بزنید، متوجه خواهید شد درصد زیادی از کتابها در حوزه دانش و دانشگاهی منتشر میشود و هر ساله آمار زیادی را به خود اختصاص میدهند؛ اما در این سالها جای خالی اهالی دانش و دانشگاهیان در این روز در کنار مسئولان فرهنگی کشور به شدت احساس میشود. اینکه حتی دانشگاههای تراز اول کشور هیچ واکنشی در این سالها به کتابگردی نداشتهاند مسئلهای است که خود در جایی دیگر باید درباره آن بحث شود؛ با تماسی که با کتابفروشیهای کتابهای علمی داشتیم متوجه شدیم، موضوع کتابگردی در میان این کتابفروشها چندان جدی گرفته نشده است بر خلاف ناشران عمومی که با دعوت از مولفان و مترجمانشان، سعی در پررنگ کردن حضور مردم در این روز دارند، ناشران علمی و دانشگاهی اقدامی در این زمینه انجام ندادهاند.
این در حالی است که یکی از معدودکتابفروشیهای تخصصی علمی در زمینه پزشکی با شرکت در این رویداد فرهنگی، صبح امروز میزبان احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران شد که در این روز به بازدید این کتابفروشی یعنی کتابفروشی موسسه انتشاراتی دکتر کامران احمدی که ناشر پرسابقه در عرصه کتابهای پزشکی است رفت و ان را افتتاح کرد.
کامران احمدی؛ مدیرمسئول این انتشارات در گفتوگو با ایبنا و در پاسخ به این سوال که چرا اهالی دانشگاه و صاحبان کرسی در دانشگاهها در این سالها توجه درخوری به روز کتابگردی نداشتند و به نوعی این روز را مورد بیمهری خود قرار دادهاند، گفت: انتشارات دانشگاهی و دیگر انتشاراتی که زیر نظر نهادهای دولتی فعالیت میکنند، عموما وابسته به منبع درآمد دولتی هستند و انگیزهای برای شرکت در مراسم فرهنگی ندارند. اگر نگاهی به کتابهای آنها بیاندازید هم از نظر شکل ظاهری و هم از نظر نحوه چاپ بسیار قدیمی هستند و شاید تصور کنید این کتاب در دهه 60 منتشر شده است. تا وقتی که ناشر هزینه خود را از دولت دریافت کند دلش نمیسوزد. ناشر خصوصی برای هر کتاب دقت نظر بیشتری دارد؛ چراکه متکی به خود است و از هیچ ارگانی تغذیه نمیشود.
احمدی درباره این روز و با توجه به اینکه این عضو شورای شهر لزوم عمومیسازی دانش پزشکی مهم دانست و گفت: عمومیسازی دانش پزشکی چیزی است که در کل دنیا برای بالا بردن سطح سواد جامعه انجام میشود و ما هر سال شاهد انتشار کتابهای خوبی در این زمینه هستیم. منظور از بومیسازی این است که کتابهایی درباره سلامت به ویژه بیمایهای مهم را به زبان ساده برای عموم مردم بیان کند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بستر عمومیشدن دانش پزشکی در نشر کشور وجود دارد یا خیر، گفت: عمومیشدن دانش در نشر کشور هدفی است که از لحاظ علمی کاملا امکانپذیر است؛ چراکه نمونههای خارجی زیادی در این زمینه هم وجود دارد. خوشبختانه در کشور افرادی هستند که هم علم کافی و کامل در حوزه پزشکی دارند و هم میتوانند برای عموم هم تالیف کنند. اما مهمتر از تالیف علمی یک کتاب پزشکی برای عموم، عرضه و نحوه انتشار کتاب است.
احمدی ادامه داد: هر پروژهای که میخواهند در این وسعت به هدف برسد، به سرمایهگذاری زیادی نیاز دارد؛ به همین دلیل است که ناشران علمی برای تالیف عموم کمی دست به عصا حرکت میکنند. چراکه امکان توزیع و فروش کتاب برای ناشر خصوصی کمی دشوار است. عمومیکردن دانش در هر حوزهای هدفی است که گفتن آن آسان است اما نیاز جدی به سرمایه و منابع حمایتی دارد.
این ناشر فعال در عرصه کتابهای پزشکی با اشاره به نقش وزارتخانهها متبوع گفت: معتقدم وزارتخانههای مسئول وظیفه خاصی در تولید محتوا و استانداردسازی محتوای علمی به ویژه پزشکی ندارند. واضح است که ناشران پرسابقه و حرفهای که سالهاست روی پای خود ایستادهاند مطالب زرد منتشر نمیکنند. اگر بحث تعهد را هم کنار بگذاریم و فکر کنیم که ناشران خصوصی توجه چندانی به سلامت جامعه ندارند که کاملا برعکس آن ثابت شده است؛ کارگروههای علمی ناشران علمی و پزشکی پر سابقه نمیگذارند هر مطلبی در کتابهایشان منتشر شود.
نظر شما