چهارشنبه ۱۵ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۳:۰۹
فصلنامه «وقف میراث جاویدان» منتشر شد

شماره‌های 97 و 98 فصلنامه فرهنگی تحقیقی، اجتماعی و تاریخی «وقف میراث جاویدان» از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،‌ شماره‌های 97 و 98 فصلنامه فرهنگی تحقیقی، اجتماعی و تاریخی «وقف میراث جاویدان» ویژه بهار و تابستان 1396 به مدیریت علی محمدی و سردبیری محمد فراهانی از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه منتشر شده است.
 
این فصلنامه در سه بخش «نگاه نو»، «فقه و حقوق» و «فرهنگ و تمدن» با هدف تولید و توسعه دانش نهاد وقف در ابعاد مختلف، آسیب‌شناسی مشکلات و موانع پیش‌روی وقف و اقدامات علمی و کاربردی و گسترش ترویج فرهنگ وقف به چاپ می‌رسد.
 
«وقف در کلام ابرار» عنوان گزارش ویژه دیدار رئیس و جمعی از مدیران سازمان اوقاف با مقام معظم رهبری در تاریخ 23 اسفند 1390 است که در بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب می‌خوانیم: «زنده نگه داشتن وقف، هم به تشویق مردم به وقف است و هم به ادای حق واقف است در مورد این موقوفه‌ای که دارد. واقعا باید حق واقف را ادا کرد. ادای حق او به این است که وقف در جای خود گذاشته شود، به نحو صحیح مصرف شود و تخطی از آنچه که او خواسته است، نشود. در طول تاریخ بر خلاف این، زیاد رفتار شده - شماها می‌دانید - علتش هم این است که آن متولی وقف که گاهی از اعقاب همان واقف هم هست، چون کسی بالای سرش نبود، کسی مراقبت نمی‌کرده، هر کار خواسته، کرده است. ما حتی جاهایی را سراغ داریم که مثلا کتابخانه ذی‌قیمتی را وقف کردند، بعد اعقاب و بازماندگان او پس از مدتی بنا کردند این ثروت عظیم را از داخل کتابخانه خارج کردند و فروختند! البته من در ایران چنین چیزی را سراغ ندارم، در خارج از ایران مواردی از این قبیل سراغ دارم که خیانت کردند.»
 
استفتاء، واکاوی فقهی حقوقی وقف سلاطین، بررسی ماهیت تولیت و انواع آن، راهکارهای تعیین سهم موقوفه در تملک‌های دولتی، بررسی امکان تحقق قبض با ثبت سند رسمی و یادداشت‌های حقوقی، مطالب مندرج در بخش «فقه و حقوق» این نشریه هستند.
 
در بخش «فرهنگ و تمدن» نیز درباره نقش وقف در ایجاد و احیاء تمدن نوین اسلامی،‌ اصطلاح‌نامه وقف (1)، آشنایی با واقفان بزرگ، ‌نگاهی به وقف‌نامه مدرسه امامیه شیراز (1) و معرفی کتاب «فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه و مرکز اسناد آستان حضرت هلال بن علی (ع)»، مطالبی ارائه شده است.
 
در معرفی کتاب «فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه و مرکز اسناد آستان حضرت هلال بن علی (ع)» به قلم سید امیرحسین کامرانی‌راد آمده است: «کتابخانه معظم آستان حضرت محمد هلال بن علی (ع) گواه صادقی بر این مدعاست و وقف ده‌ها نسخه نفیس خطی که عموما حول محور فقه اهل بیت (ع) بوده، نشانه‌ای روشن از آن پیوند ناگسستنی است که به زیباترین وجه ممکن و به‌عنوان یک تعلیم عملی از اربابان علم و معرفت و بزرگان دین به یادگار مانده؛‌همان نشانه‌ای که در سومین آیه سوره مبارکه بینه «فیها کتب قیمه» از آن یاد شده است. تدوین و انتشار فهرست کتب و نسخه خطی این کتابخانه اگرچه اقدامی دیرهنگام، اما رویدادی فرخنده است که با احیای این آثار و انجام پژوهش‌های لازم از سوی علاقه‌مندان، ضمن زدودن غبار غفلت از این منابع و معارف دینی، حلقه‌های مفقوده شبکه اسناد، مکتوبات و ذخایر علوم الهی را، یکی پس از دیگری به یکدیگر متصل ساخته و شکوه و هیبت این میراث بزرگ معنوی را به نمایش خواهد گذاشت. بدون تردید توسعه این کتابخانه از جهات فیزیکی و محتوایی نه تنها برای زائران و مجاوران این حرم مطهر پراهمیت است که می‌تواند در راستای منویات مقام معظم رهبری، بسترساز تبدیل این بقعه متبرکه به قطب فرهنگی و مرکزی برای اشاعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی قلمداد شود.»
 
شماره‌های 97 و 98 فصلنامه فرهنگی تحقیقی، اجتماعی و تاریخی «وقف میراث جاویدان» در 210 صفحه از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه به چاپ رسیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها