در این مرکز؛ هر منبعی که به انحای مختلف با کتاب در ارتباط است، جمع آوری و در اختیار پژوهشگران قرار داده میشود؛ از کتاب هایی که درباره کتاب نوشتهشدهاند گرفته، تا مجلات و نشریات مختلف. همه و همه یا در نقد و معرفی کتابند یا در توصیف تاریخ و تاریخچه نشر، نویسندگان، ناشران، کتابفروشان و ...
.jpg)
به جز پروژه خرید نسخهها و کتابهای قدیمی که در سالهای اخیر سر و شکل منظمی به خود گرفته، مجلات و نشریات با محوریت کتاب نیز از سوی این مرکز خریداری میشوند. همچنین صفحات و ستونهایی که در نشریات عمومیتر درباره کتاب منتشر میشوند، به شکل روزانه جمعآوری شده و در بخش بریده جراید نگهداری میشوند.
ورق زدن برخی از این نسخهها یکجور سفر تاریخی است. خبرنگار و روزنامهنگار اگر باشی، دیدن و خواندن گزارشها و مصاحبههای قدیمی که گاهی تاریخشان به یکصدسال قبل برمیگردد، به وجدت میآورد؛ همینطور ورق زدن فهرستها، تحشیهنویسیها، تصاویر و کتابهای قدیمی و خطی.
.jpg)
الهام بادینلو؛ مدیر این مرکز درباره سابقه فعالیت آن به خبرنگار ایبنا گفت: این مرکز از سال 1393 با رویکرد جمعآوری منابع ارزشمند حول محور کتاب تاسیس شد و در طول سالهای فعالیت آن، اتفاقهای خوش آیندی را شاهد بودهایم.

مدیر مرکز کتابپژوهی خانه کتاب از انتشار 70 عنوان کتاب از سوی این مرکز خبر داد و افزود: از جمله این کتابها میتوانم به «تاریخ و تحول نشر» نوشته عبدالحسین آذرنگ و مجموعه پنج جلدی «تاریخ چاپ و نشر کتاب فارسی» نوشته فرید مرادی اشاره کنم. آخرین اثر منتشر شده از سوی این واحد نیز کتاب سه جلدی «کتابشناسی موضوعی-تاریخی از چاپکرده ها و نوشتههای ایرج افشار» بود که میلاد عظیمی کار نگارش آن را به عهده داشت.
به گفته بادینلو؛ این مرکز در ابتدا با منابع کتابخانه شخصی و اهدایی سیدفرید قاسمی که شامل 400 دوره کامل نشریات درباره کتاب و 2000 کتاب درباره کتاب و مدارک دیگری چون پوستر، عکس، اسناد، اعلان، بریده جراید و هر آنچه که وی طی 40 سال در کتابخانه شخصی خود جمع آوری کرده بودند، آغاز به کار کرد و اکنون بیش از 5000 کتاب در این مرکز وجود دارد. همچنین مجموعههای ارزشمندی از مطبوعات قدیمی ظرف سالهای قدیمی خریداری شده که میتواند نظر هر پژوهشگری را به خود جلب کند.
.jpg)
چنانچه گفته شد، رویکرد اصلی تاسیس این کتاب، جمعآوری هر اثری بوده که به نوعی با کتاب مرتبط باشد اما جالب است که عکسهای قدیمی از مناسبتهای مربوط به کتاب، نقاشیهای اصل با موضوع کتاب و حتی تندیسها و نشانهایی که در رویدادها و جشنوارههای مختلف به برگزیدگان اهدا شده، در این مرکز گردآوری شده است.
بادینلو معتقد است با معرفی این گنجینههای ارزشمند، مرکز کتابپژوهی موسسه خانه کتاب ظرفیت ارائه خدمات بیشتری به پژوهشگران؛ خصوصا دانشجویان علاقهمند را دارد، آنچنانکه آنها میتوانند برای نگارش پایاننامههای خود از منابع این مرکز استفاده کنند.
.jpg)
نظر شما