در این گزارش، نگاهی اجمالی به برخی کتابهای نویسندگان جوان نمایشگاه کتاب داشتیم.
کتاب «شهربانو»، اثر ثریا منصوربیگی، داستان عاشقانهی واقعی است که در دهه سی و چهل تهران اتفاق افتاده است. داستان زندگی مردی پاک و سرشناس از نوادگان قاجار است که با وجود زن و چند فرزند عاشق کلفت خانهاش میشود که دختر کم سن و سال و بسیار زیبارویی است. مرد مدام با خودش در کلنجار است که بتواند بر این احساسش غلبه کند. این کتاب با قیمت 28 هزار تومان توسط نشر نامک عرضه شده است.
کتاب «آه ای مامان»، عنوان دومین مجموعه داستان «احمد حسن زاده» است که توسط نشر«نون» در نمایشگاه کتاب عرضه شده است. حسن زاده فارغالتحصیل ادبیات نمایشی از دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر است و همین امر به بروز عناصر نمایشی قدرتمند در آثارش کمک کرده است. او پیش از این توانسته است عنوان بهترین کتاب سال جایزه «هفت اقلیم» را به خود اختصاص دهد. حسن زاده نویسندهای تجربه گراست و در داستانهایش سعی در کشف فضاها و خلق فرمهای جدید دارد. اما آنچه کارهای او را قابل تامل میکند مضامینی است که برای داستانهای خود برمیگزیند. در مجموعه جدید او «آه ای مامان» ما با رویکردی متفاوت از مجموعه اولش مواجه هستیم. 11 داستان این مجموعه کاملاً در فضاهای شهری میگذرد و به فروپاشی و ویرانی انسان تنهای معاصر میپردازد. این کتاب در 112 صفحه، شمارگان 1000 نسخه و به همت نشر «نون» در غرفه این انتشارات در سالن ملل نمایشگاه کتاب نبش راهروی 7 در اختیار علاقهمند به داستان ایرانی قرار گرفته است.
اولین مجموعه داستان مائده مرتضوی با عنوان «مرگ رنگ»، در فضاهای شهری و مدرن روایت میشوند و بیشتر مضمونگرا هستند تا فرم گرا. داستانهایی از آدمهایی که در دنیای مدرن امروزی تنها ماندهاند و به دنبال راهی برای فرار از آن هستند. این کتاب در سال 1396 با قیمت 6 هزار و 500 تومان توسط انتشارات کیانافراز منتشر شده است.
کتاب «شب نشینی بعد از مراسم تدفین»، اثر نسترن مکارمی، در 111 صفحه و با قیمت 9 هزار تومان توسط نشر بوتیمار عرضه شده است. موضوع کتاب، داستان چند دوست و همسفر است که در طول سفر به دلایلی دست به اعترافاتی درباره خود و گذشته خود میزنند و این اعترافها منشا بازنگری آنها در مورد زندگی خصوصی و روابطشان میشود.
کتاب «بیدارشدن به وقت وین»، عنوان دیگری از کتابهای جدید نمایشگاه است که توسط نشر نون در نمایشگاه کتاب عرضه شد. این رمان که اولین اثر ساحل رحیمیپور است، نشان از استعداد و جسارت بسیار زیاد او برای تجربه دارد. رمانی با شخصیتی غریب به نام آرش که از شیراز تا وین به دنبال خودش میگردد و درگیر ادبیات و موسیقی است. رمانی جذاب برای طیف جوان درسخوانده ایرانی که میتواند تجربه موفقی از این نوع داستان ایرانی باشد. «بیدارشدن به وقت وین» در 288 صفحه توسط نشرنون برای اولین بار در غرفه این انتشارات در سالن ملل نمایشگاه کتاب نبش راهروی 7 عرضه شده است.
کتاب «ترنج»، مجموعه داستانهای کوتاه، اثر عباسعلی صحافیان از سوی انتشارات آیین تربیت مشهد در سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه شد. کتاب «ترنج» در 212 صفحه شامل 16 قصه از روزها و سالهای قبل و بعد از انقلاب است. نام کتاب از داستانی به نام «ترنج تلخ» سومین قصه کتاب گرفته شده است. بیشتر ماجراهای این اثر، بیان رنج کسانی است که همواره منشأ و عامل بیرونی باعث بروز آنها شده است. مثل خود ترنج تلخ که ماجرای خواهر و برادر دوقلوئی را بیان میکند که خورناسهای عموی بیمسئولیت با خورناسهای افسانه مادربزرگ یکی میشود، عصبیت برادر را به اوج میرساند و او در یک شرایط بحرانی دست به قتل خواهر عزیزش میزند. از کرده خود پشیمان میشود، به هر کجا که میرود روح خواهر مهربان، تنهایش نمیگذارد تا احساس گناه نکند و برگردد نزد مادر پیر تنهایش، ولی او دیگر نمیتواند به آن دیار برگردد. چطور به روی مادر رنجکشیده نگاه کند. میخواهد رنگ سرخ خون دستها را پنهان کند، موفق نمیشود. حتی آب دریا هم نمیتواند دستهای آلودهاش را پاک کند. «ترنج» مجموعهای از قصههای باورپذیر و بیشتر رئال است که تعلیقهای مناسب داشته و سرگرمکننده هستند. پایانهها قابل پیشبینی نیستند و یکی دو داستان دیدگاه روانشناختی دارند، مثل «نبات من» که عقده ادیپ پسر بچهای را به تصویر میکشد. اگر چه موضوع تکراریست، ولی روایت نو و تازهای دارد.
نظر شما