
مصحف شریف اهدایی به خط میرزا احمد نیریزی رونمایی شد
صالحی امیری: مکتب نیریزی نمادی از فرهنگ ایرانی و اسلامی است / مسجدجامعی: نمایشگاهی از قرآنهای نفیس در کتابخانه ملی برپا شود
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در آیین رونمایی از مصحف شریف اهدایی به خط میرزا احمد نیریزی، گفت: مکتب نیریزی نمادی از فرهنگ ایرانی و اسلامی است و ما قول میدهیم که امانتدار خوبی برای این گنجینه باشیم.
سیدرضا صالحی امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این آیین در سخنانی گفت: اتفاقی که امروز از سوی استاد توکلی رخ داد، بسیار فراتر از اهدای یک جلد قرآن است. ما معتقدیم که قرآن نور است، نوری که همه دلهای تاریک را روشن میکند و حرکتی که امروز استاد توکلی انجام دادند این نور را به یک ملت عرضه کردند.
وی با تحسین معرفت نصرالله توکلی در اهدای این مصحف شریف اظهار کرد: از منظر مطالعات فرهنگی، اقدام این عزیز، حرکتی موثر در ترسیم یک تبار فرهنگی است، چراکه همراهی قرآن در زمان و ادوار مختلف تاریخی در بین پادشاهان و مردم عادی، نشان از این دارد که مردم ایران همواره با قرآن زندگی میکردهاند.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به سفر اخیر خود به روسیه ادامه داد: بسیار حیرتانگیز است که در کتابخانه ملی و آرشیو ملی مسکو چنین آثاری از ادوار دور تاریخی سرزمین ایران یافت میشود و آثار ارزشمندی که در اکثر کتابخانههای بزرگ دنیا نمونههایی از آنها دیده میشود.
صالحی امیری همچنین با اشاره به ویژگیهای این قرآن اهدایی به کتابخانه ملی، گفت: مکتب نیریزی نمادی از فرهنگ ایرانی و اسلامی است و ما قول میدهیم که امانتدار خوبی برای این گنجینه باشیم و آنرا در معرض دید همگان قرار دهیم و ثواب آنرا به خانواده بزرگ توکلی هدیه کنیم.
اهتمام هنرمندان ادوار مختلف در خوشنویسی قرآن
احمد مسجدجامعی نیز در این آیین درباره این اثر ارزشمند عنوان کرد: این قرآن اهدایی و بسیاری دیگر از این قرآنها، جزو ذخایر سلطنتی بودهاند و در کنار جواهرات سلطنتی نگهداری میشدند، چراکه علاوه بر ارزش معنوی اثر، به دلیل داشتن آرایههای هنری و زیباییهای بصری، همواره در طول تاریخ از گنجینههای سلطنتی محسوب میشدند و در نگهداری و ساخت و پرداخت آنها تلاشهای گستردهای شده است.
این عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه اوج هنر خوشنویسی و کتابآرایی قرآن از دوران صفوی تا دوره شاه عباس دوم بوده، گفت: در تمام دوران تاریخی، هنرمندان همواره تعهد داشتند تا آثار نفیس قرآنی را بهوجود بیاورند و نتیجه آن منجر به این شده که امروز کمتر کتابخانه مهمی در جهان وجود دارد که از این نمونه آثار در خود نداشته باشد.
مسجدجامعی درباره ویژگیهای این اثر ارزشمند توضیح داد: در هنر قرآننویسی، همه هنرمندان از همه توان خود استفاده میکردند و با استفاده از بهترین ابزار و مواد، اثر ارزشمندی را تولید میکردند که حاصل یک فعالیت گروهی بوده و به همین دلیل در موزهها و کتابخانههای بزرگ دنیا این آثار همواره از جایگاه ویژهای برخوردارند.
وی در ادامه طی پیشنهادی عنوان کرد که بخشی در کتابخانه ملی برای نمایش قرآنهای نفیس و آثار قرآنی اختصاص یابد تا علاوه بر استقبال پژوهشگران و خوشنویسان از آن، هنر، خط، رنگ، تذهیب و چرم در معرض نمایش و تحقیق پژوهشگران قرار گیرد.
همچنین در این آیین فتحالله مجتبایی، كارشناس اديان و فلسفههای شرق، طی سخنان کوتاهی درباره ویژگیهای خط این قرآن و کاوه تیموری و کیانوش معتقدی از پژوهشگران عرصه خط و خوشنویسی و نسخ خطی درباره شخصیت احمد نیریزی و آرایههای بهکار رفته در اثر وی توضیحاتی ارائه کردند.
نظر شما