گپوگفت نوروزی با مسئولان کتاب و نشر
امیرزاده: سامانه جامع صدور مجوز چاپ و نشر کتاب در سال جدید راهاندازی میشود
مشاور اجرایی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن بیان سیاستهای این معاونت در سال 1395، مهمترین آنها را راهاندازی سامانه جامع صدور مجوز چاپ و نشر کتاب عنوان کرد.
وی همچنین از راهاندازی سامانه جامع آرشیو ناشران کشور در سال 95 خبر داد و گفت: در سال جاری، توزیع توکن به تمامی ناشران فعال کشور برای کاهش هزینه ناشران، تسهیل فرایند صدور مجوز کتاب و ایجاد وحدترویه در امور اجرایی به منظور تحقق اهداف دولت الکترونیک صورت میگیرد.
مشاور اجرایی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: توسعه هوشمندانه و فنی وبسایت KETAB.IR با هدف توسعه شبکه توزیع و فروش کتاب در سراسر کشور، طراحی و راهاندازی اپلیکیشنهای متنوع اطلاعرسانی کتاب با هدف تثبیت اطلاعرسانی کتاب در حوزه مجازی، حضور مقتدرانه اثرگذار و متفاوت کتاب ایران در بازارهای جهانی و پیگیری به منظور ساماندهی و اداره اقلام چاپی از طریق انجام رایزنیهای مؤثرتر برای تنظیم تعرفههای وارداتی از دیگر سیاستهای این معاونت در سال 95 به شمار میآیند.
امیرزاده توضیح داد: سال 95، سال توجه به استعدادهای جوان تازهبنا در حوزه شعر و ادبیات داستانی است. همچنین در سال 95 توجه به دورههای آموزش ادبیات خلاقه و توجه به تشکلها، انجمنها و کنگرهها با سمت و سوی جوانانه در دستور کار قرار میگیرد. استفاده از ظرفیت مدارس و مساجد و استعدادیابی از دل مناطق بکر و برگزاری اردوهای تجربی از دیگر سیاستهای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 95 محسوب میشوند.
رئیس شورای نظارت و ارزشیابی بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران توجه به جهان فارسیزبان و مسلمان را از دیگر برنامههای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 95 دانست و اظهار کرد: پیگیری گرند ترجمه آثار ادبیات فارسی، برگزاری جلسهها و کنگرههای ادبی مشترک و شناسایی موضوعهای مرتبط برای استحکام بخشی به روابط ادبی با کشورهای هدف، توجه به تکریم اهل قلم، بزرگداشت نامهای ماندگار و مفاخر فرهنگی، در دستور کار این معاونت در سال جاری قرار دارند.
وی بیان کرد: از دیگر فعالیتهایی که معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 95 انجام خواهد داد میتوان به فعالسازی ظرفیتهای فضای مجازی، زمینهسازی برای فروش بهتر آثار شعر و ادبیات داستانی، توجه به جامعهشناسی ادبیات و توسعه ترویج کتاب و کتابخوانی در مناطق روستایی و عشایر کشور اشاره کرد.
سالی که گذشت
مشاور اجرایی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره مهمترین اقدامات این معاونت در سال 1394، گفت: افزایش 25 درصدی میزان خرید کتاب از ناشران نسبت به سال 1393، محقق شدن طرح معافیت مالیات کتابفروشان، افزایش 300 درصدی خرید کتاب از ناشران و مؤلفان استانها نسبت به دورههای مشابه، افزایش 40 درصدی تعداد نمایشگاههای استانی کتاب طی 3 سال اخیر، افزایش 41 درصدی تعداد جشنوارهها و بزرگداشتها و جلب مشارکتهای مردمی و غیردولتی برای ترویج کتاب و کتابخوانی و عقد تفاهمنامه با مجموعههای مختلف مانند بنیاد ملت، آموزش و پرورش، شهرداری، شرکت رجاء، پُست، سازمان زندانها، کمیسیون ملی یونسکو، سازمان بنادر و دریانوردی و بهزیستی از جمله فعالیتهایی محسوب میشوند که این معاونت در سال 94 انجام داده است.
امیرزاده افزود: از دیگر برنامههای انجام شده در سال 94 میتوان به هدفگذاری جمعیت دانشآموزی در جهت توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در قالب تجهیز کتابخانههای کلاسی، اتحاذ رویکرد جدی به حوزه ترویج کتاب و کتابخوانی با تأسیس سه فعالیت تشویقی و ترویجی «پایتخت کتاب ایران»، «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» و «تقدیر از افراد و گروههای برتر مروج کتابخوانی» و شناسایی و هدایت 453 فرد و گروه مروج کتابخوانی در ادامه انسجامبخشی به گروهها در جهت نهادسازی تخصصی در این زمینه و اتخاذ رویکرد جدی توجه به کتابفروشان و اجرایی شدن طرح کتابفروشی به وسعت ایران اشاره کرد.
وی اظهار کرد: برنامهریزی برای ساماندهی یارانههای حوزه نشر با رویکرد توجه و کمک به بنیانهای اصلی نشر و پیگیری راهاندازی شعبات ویژه نشر در مراجع قضایی و محقق شدن این امر در سراسر کشور به منظور صیانت از حقوق فکری و معنوی پدیدآورندگان آثار مکتوب را میتوان از دیگر فعالیتهای اجرا شده در سال 94 از سوی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برشمرد.
این مقام مسئول ادامه داد: سال 1394 سال خوبی برای میسر شدن نقش تشکلها و صنوف مختلف چاپ و نشر در سیاستگذاری کلان، استفاده از ظرفیتهای فکری صنوف مختلف در پیشنویس صنعتهایی که شأنیت سیاستگذاری داشتهاند، بود. کما این که در تهیه پیشنویس سند راهبردی اقتصاد نشر ایران و برنامه ششم توسعه از ظرفیت فکری صنوف مختلف نهایت استفاده به عمل آمد.
امیرزاده برجسته شدن نقش تشکلها و صنوف مرتبط با چاپ در بررسی تعرفه کاغذ در سطوح مختلف تصمیمسازی با هدایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را از دیگر سیاستهای معاونت فرهنگی این وزارتخانه در سال 94 دانست و اظهار کرد: در تمامی جلساتی که معطوف به سیاستگذاری درباره تعرفه کاغذ بود، نمایندگانی از صنف چاپ حضور داشتند. همچنین مشارکت مؤثر استانها در تصمیمسازیهای مهم ملی در قالب راهاندازی شورای تعاملات استانی و تنظیم بیش از 350 مصوبه مهم درباره نقشپذیری استانهای کشور و وظایف تکلیفی از مهمترین برنامههای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال گذشته بود.
مشاور اجرایی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: از دیگر برنامههای این معاونت در سال گذشته میتوان به راهاندازی اتاق فکر حوزه نشر کشور با حضور حداکثری و مؤثر تشکلهای نشر، توزیع 33 درصد از اعتبارات معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در استانهای سراسر کشور، ارائه 10 هزار ساعت آموزش مرتبط با چاپ، تجهیز تمامی استانهای کشور به کتابخانههای تخصصی چاپ، راهاندازی بانک جامع چاپ کشور در البرز به عنوان پایلوت، حمایت از نمایشگاه تخصصی کتاب در حوزههای دین، دفاع مقدس، انقلاب اسلامی و کودک و نوجوان، تقویت روند واسپارس امور به بخش خصوصی و توجه به مطالبات اهل قلم و اجرای طرح کتابگردی هفتگی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور شنیدن بیواسطه مطالبات آنها و تسهیل دیدار چهره به چهره با فعالان فرهنگی کشور اشاره کرد.
بهترین خبرها
رئیس شورای نظارت و ارزشیابی بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در پاسخ به این پرسش که «بهترین خبری که در سال 1394 در حوزه نشر و کتاب شنیدید، چه بود؟» گفت: معافیت مالیات کتابفروشان و رسیدن شمارگان عناوین کتابها به یک میلیون با «جشن انتشار یک میلیون عنوان کتاب» بهترین اخبار حوزه نشر در سال گذشته بود.
وی همچنین درباره بهترین خبری که علاقهمند به شنیدن آن در سال 95 است، اظهار کرد: نهایی شدن سند اقتصاد نشر کشور و آغاز حمایتهای جدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ناشران و کتابفروشان در قالب احیای مجدد ارائه تسهیلات بانکی کم بهره به ناشران و کتابفروشان کشور پس از سالها وقفه، بهترین خبری است که دوست دارم سال جاری عملیاتی شود.
سال 95 و شهر آفتاب
امیرزاده درباره مکان جدید برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران (شهر آفتاب) گفت: اگر به منافع بلند مدت نشر کشور میاندیشیم، مسیری غیر از نهادسازی هوشمندانه وجود ندارد. شهر آفتاب ریلگذاری مناسبی به منظور نهادسازی لازم برای نشر کشور برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران ـ به عنوان یک فعالیت اقتصادی در حوزه نشر ـ ارزیابی میشود.
مشاور اجرایی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: شرایط ترافیکی حاکم بر شهر تهران و تراکم بیش از اندازه جمعیتهای انبوه در این شهر، مسیر را در آینده به سمتی هدایت میکند که در مرکز شهر تهران امکان برگزاری نمایشگاههای بزرگی مانند نمایشگاه کتاب تهران وجود ندارد.
وی افزود: پذیرش دشواریهای احتمالی سال نخست برپایی نمایشگاه کتاب تهران در شهر آفتاب، نوعی پیشاندیشی برای برونرفت از این مشکل در آینده است. شهر آفتاب در آینده به مکان اصلی نمایشگاهی تهران تبدیل میشود. جانمایی و تثبیت رخداد بزرگی مانند نمایشگاه کتاب تهران در این مکان (شهر آفتاب) نشاندهنده دید افقهای دور در این زمینه است.
رئیس شورای نظارت و ارزشیابی بیست و نهمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران اظهار کرد: بدیهی است نمایشگاه کتاب تهران با این جابهجایی به جایگاه مورد نیاز خودش دست پیدا کرده و از خانه به دوشی نجات پیدا کرده است. امکان تقویت کارکردهای اقتصادی به سود ناشران و نشر کشور برای آینده در شهر آفتاب بیش از سایر مکانها وجود دارد.
نظرات