وی افزود: در آمارهایی که اخیراً درباره کتابداران در کتابخانههای کشور به عمل آمده مشخص شده که تنها 40 درصد از تمام کتابداران کتابخانهها دارای تحصیلات در رشته کتابداری هستند و متاسفانه حدود 60 درصد کتابداران کشور دارای تحصیلات در رشتههای غیر مرتبط و درصدی هم فاقد تحصیلات هستند.
آل داوود با ذکر این آمار عنوان کرد: بنابراین میتوانیم به سادگی به این نتیجه برسیم که این 60 درصد که بخش عمدهای از کتابداران ما را تشکیل میدهند آشنایی لازم با اصول و دانش کتابداری را ندارند؛ به این ترتیب میتوانیم هر لحظه انتظار بروز مشکلات مختلفی در کتابخانهها را داشته باشیم؛ این در حالی است که فارغالتحصیلان بسیاری در این رشته داریم.
این پژوهشگر متون و نسخ خطی در تشریح تبعات این روند، گفت: ممکن است بهکارگیری نیروهای غیر متخصص لطمه و خللی در روند کار کتابخانههای کوچک ایجاد نکند، ولی مسلماً کتابخانههای بزرگ را با چالشهای جدی روبهرو خواهد کرد؛ بهطوریکه بخش عمدهای از پژوهشگران در مراجعه به برخی کتابخانهها این موضوع را لمس کردهاند.
رئیس دفتر مشاورتی «حمایت از حقوق اهل قلم ایران» ادامه داد: بارها پیش آمده محققان برای دریافت کتابی به کتابخانه مراجعه میکنند و به دلیل اینکه آن کتاب سرجایش نیست، دست خالی از کتابخانه خارج میشوند؛ از دلایل رخ دادن چنین اتفاقاتی این است که ممکن است یک کتابداری که دانش کتابداری را ندارد کتاب را از جایش خارج کرده و آن را سرجایش نگذاشته یا در جای دیگری گذاشته باشد؛ این در حالی است که اگر یک کتاب را در حد یکی دو جلد در قفسه جابهجا بگذارند، باعث میشود که سالها آن کتاب مفقود شود.
وی ادامه داد: روزآمد بودن کتابخانهها موضوعی است که در گرو حضور و فعالیت کتابداران حرفهای است. در حال حاضر با چند کتابخانه بزرگ در ارتباط هستم ولی متأسفانه میبینم که در پایبندی به حفظ بسیاری از نشریات دارای ضعف هستند و بسیاری از شمارههای نشریات را ندارند و کتابداری نیست که این نسخه را از دفتر نشریات مذکور پیگیری و فرآهم کند.
آل داوود با تأکید بر لزوم بهروز رسانی کتابخانهها، گفت: ما حتی کتابهای چاپ داخل و کتابهایی را که در بازار وجود دارند در کتابخانهها نمیتوانیم بیابیم، چه برسد به کتابهایی با زبانهای دیگر؛ علت این موضوع هم نبود کتابدار دلسوز برای پیگیری، فهرست کردن و فراهم کردن این کتابهاست. کتابداری حرفهای است که باید عاشق و دلسوز آن بود، ولی متاسفانه در استخدام کتابداران دقت لازم لحاظ نمیشود.
* در این باره بخوانید:
(1) شکراللهی: مشکل کتابداری در کشور کمبود «کتابدار عاشق» است (اینجا)
(2) مدیر کتابخانه ملک: کتابداری امانت کتاب نیست، مهارت اطلاعرسانی و علم دانششناسی است(اینجا)
(3) مسئول بخش دیجیتالسازی کتابخانه مجلس: کمبود منابع مالی از موانع اصلی دیجیتالسازی کتابخانههاست(اینجا)
(4) هما افراسیابی: برخی کتابدارها وظایف اصلی خود را فراموش کردهاند(اینجا)
(5) سرپرست معاونت اسناد ملی کتابخانه ملی: کمدانشی استاد و دانشجو جدیترین آسیب کتابداری است / ضرورت بازنگری در اعتبار سنجی استادان رشته کتابداری(اینجا)
(6)ابهری: مدیریت کتابخانهها بهصورت سمتهای سیاسی درآمده است / رجبی: پیشینه و رویکرد بیشتر مدیران کتابخانهها فرهنگی است(اینجا)
(7) نوشآفرین انصاری: مدیران بیشتر کتابخانهها، تصوری از اهداف و چشماندازهای این حرفه ندارند/ اکثر کتابداران خانم هستند، اغلب مدیران آقا! (اینجا)
نظر شما