دوشنبه ۹ دی ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۰
دایره‌المعارف فتنه 88 در یک نگاه به روایت اسناد و تصاویر

یکی از راه‌های شناخت فتنه و مقابله با آن برای مردم دسترسی به منابع مستند این حوزه است تا از وضعیت گذشته تصویر روشنی داشته باشند. مجموعه 9 جلدی «دایره‌المعارف فتنه 88» با نگاهی به حوادث فتنه 88 و نحوه مواجهه با آن به بررسی و تحلیل انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری و حوادث پس از آن پرداخته است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، مجموعه 9 جلدی «دایره‌المعارف فتنه 88» از سوی موسسه فرهنگی هنری صبح حضور امید منتشر شد. احمد امامی، مدیریت پروژه تالیف دایره‌المعارف فتنه 88 را به‌عهده داشت و در انجام این کار ۱۴ پژوهشگر در حوزه‌های مختلف همکاری کردند. امامی معتقد است که در این کتاب‌ها تلاش شده فتنه 88 را از نظر ابعاد، ماهیت، شیوه‌ها و ابزارهای مختلف معرفی کنیم و به عنوان اثری ماندگار به نسل حاضر و آینده برسانیم.

‌در جلد نخست به مفهوم‌شناسی فتنه و در جلد دوم و سوم به موضوع‌های روایی و تحلیلی، جلد چهارم و پنجم به رفتارشناسی خواص، جلد ششم نقش بی‌بدیل رهبری در مواجهه هوشمندانه با فتنه ۸۸ پرداخته شده است، جلد هفتم شامل اسناد و جلد هشتم و نهم شامل آثار و تصاویر می‌شود.

فتنه‌شناسی
جلد نخست این کتاب با عنوان «فتنه‌شناسی» در چهار گفتار و هفت فصل به موضوع فتنه در ابعاد مختلف آن پرداخته است، در گفتار نخست با عنوان ماهيت‌شناسي فتنه، مفهوم و ماهيت فتنه از نظر قرآن و بررسي فتنه در زمان مدينه‌النبي و دوره اميرالمؤمنين(ع) بررسی شده است.

در گفتارهای دوم، سوم و چهارم با عناوین «ماهيت و پديدارشناسي جنگ نرم» و «کودتای مخملین» نیز مفاهیمی مانند تبارشناسي، نظريه‌‌ها، ابعاد و اهداف، روش‌ها و تکنيک‌‌ها و بازيگران جنگ نرم، پيشينه انقلاب‌هاي رنگين، بنيادهاي طراح و حامي بیان و بر غائله‌‌ها و فتنه‌هاي 30 ‌ساله پس از پيروزي انقلاب اسلامي در ايران مرور شده است.

روایت رخداد
جلد دوم این دایره‌المعارف «روایت رخدادها» نام دارد، در این مجموعه رخدادهاي فتنه 88 در پنج گفتار و فصول مرتبط آن روایت شده است. گفتار نخست این اثر راوی حوادث پيش از انتخابات است و به آرايش جريان‌ها و گروه‌هاي سياسي در آستانه انتخابات، تبيين سناريوهاي پیش از 22 خرداد، معرفي نامزدهاي انتخاباتي و دلايل حضورشان در رقابت دهم اختصاص دارد.

گفتار دوم نیز با اشاره به حوادث پس از 22 خرداد، از ادعاي زودهنگام پيروزي و طرح تقلب تا اردوکشی‌هاي خياباني و برخي رخدادهاي مهم اين مقطع را بررسی می‌کند و مباحث در گفتار سوم نیز حوادث پس از آغاز به كار دولت دهم، از حاشيه‌هاي مراسم تنفيذ و تحليف تا حوادث 13 آبان، 16 آذر و حرمت‌شکني در عاشورا را شامل می‌شود.

همچنین در گفتارهای چهارم و پنجم به حوادث پس از نهم دي‌ماه و حوادث سال 1389 می‌پردازد، تبيين حماسه ماندگار 9 دي، 22 بهمن 88 و رخدادهای اين مقطع، همچنین برخي ماجراجويي‌ها، اقدامات و رخدادهاي سال 89 مرتبط با فتنه 88 را نیز می‌توان در آخرین مبحث کتاب مطالعه کرد.

کالبدشکافی
«کالبدشکافی» عنوان جلد سوم دایره‌المعارف فتنه 88 است که در شش گفتار فتنه 88 را بررسي و تحليل می‌کند، بررسی زمينه‌هاي شکل‌گيري سناريوي کودتاي سبز، توضیح گام‌هاي مختلف سناريوي کودتاي سبز، تحلیل سناريوهاي تداوم فتنه پس از شکست کودتاي سبز، تجزیه، بررسی ابهامات، شبهات و حوادث قبل و پس از انتخابات در گفتارهای اول تا چهارم این کتاب قرار دارد.

همچنین پيامدهاي مثبت و منفي فتنه 88 در ابعاد داخلي و خارجي و دلایل شکست کودتاي مخملي در ايران با نگاهي به عوامل مقوم دروني نظام اسلامي و نقاط ضعف کودتاگران در دو گفتار پایانی کتاب بررسی شده‌اند.

رفتارشناسی خواص
جلد چهارم این کتاب «رفتارشناسی خواص» نام دارد که در چهار گفتار تنظیم شده است، گفتار نخست به مواضع و رفتارشناسي مراجع عظام تقلید از جمله حضرات آيات مکارم شيرازي، نوري همداني، صافي گلپايگاني، جوادي آملي و... را دربردارد، گفتار دوم به مواضع و رفتارشناسي روحانيون معظم حضرات آيات؛ خزعلي، مصباح يزدي، مهدوي کني، جنتي، امامي کاشاني، سيداحمد خاتمي، هاشمي رفسنجاني و حجج الاسلام سيدحسن خميني، ناطق نوري و... می‌پردازد.

گفتار سوم این جلد نیز مواضع و رفتارشناسي عده‌ای از فعالان سياسي غير روحاني مانند غلامعلی حدادعادل، محسن رضايي، محمدرضا باهنر، حسين شريعتمداري، محمدحسین صفارهرندي و علي مطهري را دربرمی‌گیرد، گفتار چهارم نیز درباره مواضع و رفتارشناسي اصحاب فتنه است. 

رفتارشناسی گروه‌های سیاسی
«رفتارشناسی گروه‌های سیاسی و کشورهای بیگانه» جلد پنجم این مجموعه است که رفتارشناسي گروه‌هاي سياسي و کشورهاي بيگانه را شامل می‌شود، در گفتار نخست، مواضع و رفتارشناسي گروه‌هاي سياسي اصولگرا از  جامعه مدرسان، جامعه روحانيت، جمعيت ايثارگران، موتلفه اسلامی، در گفتار دوم مواضع و رفتارشناسي گروه‌هاي سياسي دوم خرداد مانند مجمع روحانيون، حزب مشارکت، سازمان مجاهدين و حزب اعتماد ملي بررسی شده‌اند.

در گفتارهای سوم و چهارم نیز مواضع و رفتارشناسي اپوزيسيون خارج از کشور شامل منافقان، سلطنت‌طلبان، گروه‌هاي چپ و گروه‌هاي ليبرال، همچنین مواضع و رفتارشناسي کشورهاي بيگانه شامل سناريوها و اقدامات دشمن در مراحل پیش و پس از انتخابات تا شکست کودتاي مخملي و اقدامات آن‌ها عليه دولت دهم تجزيه و تحليل می‌شوند.

مدیریت رهبری در گذر از فتنه
در جلد ششم این مجموعه نیز که «مدیریت رهبری در گذر از فتنه» است، در دو گفتار و 20 فصل، به نقش رهبر معظم انقلاب اسلامي در گذر از فتنه 88 اشاره شده است، در این گفتارها مواجهه‌ رهبری با فتنه 88، با نگاهي تحليلي به مباني و شيوه‌هاي مديريت و رهبري، آسيب‌شناسي و هشدارهاي رهبري پيش از وقوع فتنه، مديريت رهبري درگذر از فتنه 88، دلايل بازخواني فتنه پس از پايان فتنه در 9 دي و 22 بهمن بررسی می‌شوند.

همچنین در گفتار دوم با يک نگرش موضوعي، مجموعه بيانات رهبر معظم انقلاب درباره ابعاد مختلف فتنه 88 دسته‌بندي و ارایه شده است.

آثار ماندگار
انواع آثار متني و تصويري درباره فتنه 88 در جلد هفتم این مجموعه با عنوان «آثار ماندگار» قرار دارد، در این جلد منتخبي از اشعار شاعران ارزشي در زمينه فتنه 88، گرافيک‌هاي ماندگار و کارهای سه کاريکاتوريست متعهد و انقلابی در این جلد ارایه شده‌اند.

در گفتار سوم نیز که «کتاب ماندگار» نام دارد، 68 کتاب و اثر در موضوع‌های تحليلي، وقايع‌نگاري، داستان و رمان درباره فتنه با شرح مختصري از محتواي آن‌ها، معرفي شده است، همچنین در گفتار چهارم جشنواره مردمي فيلم عمار معرفي و اکران فيلم‌هاي مستند متعدد درباره مورد فتنه اشاره شده است.

گفتار پنجم با عنوان مستندهاي ماندگار نیز درباره توليدات هنري در زمينه فتنه 88 است، معرفی هشت فيلم سينمايي و 19 اثر هنري تولید شده در این حوزه در بخش سينماي مستند قرار دارد.

در گفتار ششم نیز مواضع روشنگرانه برخي شخصيت‌ها‌، تشکل‌ها و گروه‌هاي سياسي در موضوع فتنه گردآوري و برای اطلاع مخاطبان ارایه شده است.

اسناد ماندگار
هشتمین جلد این دایره‌المعارف «اسناد» است که در چهار گفتار به اسناد و مداركي اختصاص دارد كه در دوره فتنه منتشر شده‌اند. در این جلد نامه‌ها، اطلاعيه‌ها و بيانيه‌هاي ميرحسين موسوي و مهدي کروبي به صورت کامل آورده شده‌ است.

همچنین نامه‌ها، اطلاعيه‌ها و بيانيه‌هاي مهم برخي از شخصيت‌ها و گروه‌هاي سياسي تأثيرگذار به همراه گزارش دادگاه رسيدگي به پرونده اغتشاش‌گران را می‌توان در این کتاب به صورت تفکیکی مطالعه کرد.

آلبومی تصویری
و اما جلد نهم این مجموعه، آلبوم تصويري تمام رنگي است كه حوادث و وقايع اين دوره را به ‌صورت مصور به نمايش درآورده است. عکس‌های این بخش به سه دسته تقسیم شده‌اند.

این عکس‌ها درباره تبليغات قبل از 22 خرداد 88، حوادث پس از انتخابات، از جمله اردوکشي‌هاي خياباني در هفته اول، وقايع تير، آبان و آذرماه، حوادث عاشوراي 88، 9 دي، وقايع بهمن‌ماه و حوادث سال 89، همچنین حاشيه‌سازي‌هاي تداوم فتنه و تلاش‌هاي ضدانقلاب و اپوزيسيون است.

دایره‌المعارف فتنه 88 با شمارگان دوهزار نسخه از سوی موسسه فرهنگی و هنری صبح حضور امید منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط