به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از خبرگزاری آلمان، این نویسنده به دلیل بخشیدن صدا به افراد خاموش و تحت فشار حکومت کمونیستی شایسته کسب این جایزه شناخته شد.
او 25 هزار یورو جایزه خود را در مراسم پایانی نمایشگاه کتاب فرانکفورت که با حضور تقریبی هزار میهمان از جمله نوربرت لامرت رییس بوندستاگ برگزار شد، دریافت کرد.
کارل شلوگل سخنران این مراسم در تحسین این بانوی نویسنده اظهار داشت: الکسیویچ که از طریق کتابهای مبتنی بر مدارک و اسناد، بهشهرت رسیده، باستانشناس دنیای زندگی کمونیستی است. او بهعنوان نویسنده نه فقط علیه بلاروس بلکه علیه رژیمهای خودکامه شکل گرفته پس از فروپاشی شوروی هیچ چیز جز کلماتش را بسیج نکرده است؛ آن هم کلماتی سرسختانه، بیباکانه و تکان دهنده.
گوتفرید هونه فلدر رییس اتحادیه بورس ناشران و کتابفروشان آلمان نیز این نویسنده را به عنوان نویسنده سبک و سیاقی کاملا جدید مورد تحسین قرار داد و افزود: این بانوی 65 ساله همه توان خود را به کار گرفته تا صدای کسانی را که خاموش باقی ماندند، زنده و قابل شنیدن سازد. هنگامی که انسانها و یا همه افراد یک گروه ساکت نگه داشته میشوند، هیچ آزادی وجود ندارد. الکسیویچ که همواره در کتابهایش زنی مهجور و غمزده را بهسخن میآورد، به عنوان حافظه اخلاقی امپراتوری در هم فروریخته شوروی محسوب میشود. او از طریق پرداختن به موضوعهایی همچون چرنوبیل، حضور شوروی در جنگ افغانستان و یا نقش نادیدهگرفته شده زنان در پیروزی ارتش سرخ در برابر هیتلر به شهرت رسیده است.
هیات داوران در توضیح انتخاب وی اعلام کرده بود: با اهدای این جایزه به الکسیویچ از نویسندهای تجلیل میشود که دنیای زندگی همنوعانش از روسیه سفید، روسیه و اوکراین را توصیف میکند و متواضعانه و بزرگمنشانه اندوه آنها و نیز عشق و علاقهشان را بیان میدارد.
این جایزه معتبر از سال 1950 به نویسندگان، فلاسفه و دانشمندان داخلی و خارجی اعطا میشود و از برندگان پیشین آن میتوان به نام های بزرگی همچون آسترید لیندگرن، هرمان هسه، زیگفرید لنتس، ماریو بارگاس یوسا و اورهان پاموک اشاره کرد. سال گذشته لیائو ییوو، نویسنده منتقد دولت چین این جایزه را دریافت کرد.
دوشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۲ - ۱۱:۵۹
نظر شما