سه‌شنبه ۴ تیر ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۰
میرداماد

ايبنا - خواندن يك صفحه از‌‌ يك كتاب را مي‌توان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعه‌اي از اكسير دانايي، لحظه‌اي همدلي با اهل دل، استشمام رايحه‌اي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و...

ویژگی‌ آثار میرداماد 

اعتمادبه‌نفس میرداماد در سبک سخن و آهنگ کلام وی مشهود است. تردیدهای فیلسوفانه در سخنان او کم‌تر مشاهده می شود و، به جز در ارتباط با خالق و اظهار فقر ذاتی مخلوقانه، لحن عبارات این اندیشمند به گونه‌ای است که اغلب تواضع و فروتنی از آن برداشت نمی‌شود (ابراهیمی دینانی، ج 2، ص 316). میرداماد از این که از خود و امثال خود با نام «مَعشَرالحکماء الرّاسخین» نام ببرد ابایی ندارد (محقق، مقدمه بر القبسات، ص 59). با آنکه از یک سو ابونصر فارابی و ابوعلی سینا را از «رؤسای حکمای اسلام» می‌داند، اما از سوی دیگر، به صراحت، خود را هم‌طراز ریاست ابن‌سینا و معلمی فارابی برمی‌شمارد. برای نمونه در مورد ابن سینا تعابیری مانند «شریکنَا السّالف» و «الشریک الرئیس» دارد (میرداماد، 1374، ص 88).
نهایتِ مدح میرداماد در مورد هر حکیم یا دانشمند بزرگی همین قدر است که او را مثل خود و همتای خود می‌شمارد (جناب، ص 535). اعتماد به نفس بسیار میرداماد در اثبات رأی خویش و انتقاد از برخی آرای مخالف و تکیه بر فهم و دریافت خود، که گاه واژه‌ها و عباراتی خشم‌آلود نیز چاشنی آن می‌گردد، برخی از عالمان آن روزگار را به واکنش واداشته است (جهانبخش، ص 101 ـ 102).

صفحه 95 و 96/ میرداماد/ دکتر علی اکبر ولایتی/ انتشارات امیرکبیر/ چاپ اول/ سال 1391/ 168 صفحه/ 3000 تومان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها