«خلیج فارس (هویت و تاریخ بهروایت اسناد)» از سوی مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری بههمت موسسه خانه کتاب منتشر شد. این کتاب دربردارنده مجموعه اسناد تاریخی است که از قرن هجدهم در آرشیو وجود داشته و نام جهانی خلیج فارس در آنها کاملا مشهود است.-
کتاب دربردارنده مجموعه سند، گزارش، یادداشت، مقاله و دیگر مکتوبهای گنجینه اسناد موجود در مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری همراه با تصویر نمونه اسناد است که از قرن هیجدهم میلادی آغاز شده و وجود خلیج فارس در آنها نشان از نام جهانی خلیج فارس دارد.
پشت جلد کتاب آمده است: «آبهای میان سرزمین پارس و جزیرهالعرب همیشه تاریخ در متون عربی دریای پارس یا خلیج فارس خوانده شده است. در متون تاریخی به زبانهای لاتین، یونانی و فارسی هم این دریا همیشه کلمه پارس یا فارس را به دنبال داشته است. تنها عثمانیها در دورهای از حیات سیاسی خود عنوان «خلیج بصره» را به آن دادند که این نام هرگز قبول عام نیافت و در لابلای اندکی از متون ترکی، به فراموشی سپرده شد.»
کتاب شامل بخشهای «مقدمه»، «مدخل پژوهشی»، «راهنمای اسناد»، «اسناد»، «تصویر نمونه اسناد» و «نمایه» به انتشار اسنادی دست زده که گذشته این منطقه، دخالتهای فرامنطقهای و استعمارگرانی که در جعل نام خلیج فارس مشخص میکند. بخشی از اسناد ترجمه از انگلیسی، فرانسه یا روسی است.
در «مدخل پژوهشی» کتاب نوشته شده است: «خلیجفارس در قرنهای 17 و 18 میلادی شاهد حضور نیروهای هلندی، پرتقالی، فرانسوی و انگلیسی بود اما در اوایل قرن نوزدهم تنها انگلیس قدرت اول منطقه بود و تقویت نفوذ خود در خلیج فارس جهت حفاظت از منافع خود در هند لازم میدید.»
در بخش دیگری از پشت جلد کتاب نوشته شده است: «بعد از جنگ دوم جهانی نغمهای دیگر ساز شد و حرکتی بدیع آغاز گردید و آن تحریف نام خلیج فارس بود. این کار نهتنها هیچ مبنای تاریخی نداشت، بلکه بسیاری از نویسندگان و پژوهشگران عرب را نیز دچار سردرگمی کرد. از این جهت که آنان مجبور بودند نامی آشنا را که در متون تاریخی مورد قبولشان، همیشه خلیج فارس بوده است، تغییر دهند و عنوانی دیگر بر آن نهند.»
از کتاب «خلیج فارس (هویت و تاریخ بهروایت اسناد)» چهارشنبه (8 اردیبهشتماه) در «دومین جشنواره کتاب خلیج فارس» رونمایی شد.
«خلیج فارس (هویت و تاریخ بهروایت اسناد)» بهکوشش حسن رمادان و علیاکبر علیاکبری بایگی در 291 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و بهای 12 هزار تومان از سوی مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری به همت موسسه خانه کتاب منتشر و در دسترس علاقهمندان و پژوهشگران حوزه خلیج فارس قرار گرفته است.
نظر شما