نویسنده داستان تقدیر شده «همه با هم» مطرح کرد
ضرورت گردآوری خاطرات مردم از انقلاب براي داستاننویسان
مهين سمواتي، نویسنده داستان تقدیر شده «همه با هم» جمعآوري خاطرات سالهاي انقلاب را امري ضروري براي نگارش داستان انقلاب خواند و گفت: اكنون فقط شاهد نگارش خاطرات افراد مبارز هستیم، اما خاطرات بكر بسياري از آن روزها ميان اقشار مردم وجود دارد. اين خاطرات منبع مناسبي براي داستاننویسان جوانی است كه تجربهاي از سالها مبارزات ندارند.-
وي سوژه داستان خود را برگرفته از خاطرات شخصياش از دوران انقلاب عنوان كرد و گفت: زمان پيروزي انقلاب هفده ساله بودم به همين دليل از آن دوران اتفاقهای بسياري در شهر همدان به ياد دارم. بيشتر خاطرات آن دوران را در دفترچهاي ثبت كردهام و اغلب به عنوان سوژه داستاني از آن استفاده ميكنم. داستان «همه با هم» بر اساس ديدهها و شنيدههايم از خانوادهاي فقير است. در اين داستان تلاش كردم فضاي آن دوران و ارزشهاي حاكم بر جامعه را از نگاه يك نوجوان به تصوير بكشم.
سمواتي، نگارش داستان انقلاب را فرصتي براي بيان بخشي از زندگي تاريخي مردم دانست و در تعريف خود از داستان انقلاب افزود: داستانهاي انقلاب فقط به مقطعي خاص اختصاص ندارد زيرا با تولد انقلاب در سال 1357 كه ارزشها و اهداف امام خمینی(ره) و مبارزان به ثمر نشست، اين انقلاب تا به امروز ادامه دارد. بنابراين توجه به آرمانهاي انقلاب، ثمرات انقلاب، تاثير آنها بر جامعه و زندگي افراد، ظرفيت نگارش آثار ادبي در هر گونه ادبی را دارد. البته داستان انقلاب را نبايد كليشهاي نوشت يا به زماني خاص محدود كرد.
وي درباره تاثير جشنواره داستان انقلاب در ترغيب مولفان به نگارش اثر ادبي با موضوع انقلاب گفت: مولفان علاقهمند به حوزه انقلاب بدون بهانه كتاب مينويسند، اما به صورت كلي برگزاري اين نوع جشنوارهها در ترغيب مولفان بيتاثير نيست، به ويژه براي نويسندگان جوان كه بايد راه تحقيق و پژوهش را براي خلق اين نوع آثار در پيش گيرند.
سمواتي درباره چرايي كم توجهي مولفان به اين موضوعهای داستاني در سالهاي گذشته توضيح داد: در فاصله زماني كوتاهي از پيروزي انقلاب، جنگ هشت ساله ارتش متجاوز صدام علیه ایران اتفاق افتاد و تبعات جنگ بيشتر هنرمندان را تحت تاثير خود قرار داد و آنها را به سمت نگارش داستانهاي جنگ سوق داد. اين اتفاق باعث شد تا داستان انقلاب مظلوم واقع شود. برگزاري جشنواره داستان انقلاب نشان داد جاي كار بسياري براي اين موضوع وجود دارد و ميتوان داستانهاي ماندگاري نوشت.
سمواتي ادامه داد: جشنواره داستان انقلاب محيطي مناسب براي شناسايي نويسندگان جوان است. مسوولان جشنواره ميتوانند برنامهاي را به صورت كارگاه آموزشي داستان نويسي انقلاب براي تمامي افرادي كه در اين جشنواره شركت كردند برگزار كنند تا ضعفها و نواقص آثار توسط استادان صاحب فن از ميان برود و حاصل دورههاي بعد پربارتر باشد.
وي درباره ضرورت نقد آثار راه يافته به مرحله نهايي جشنوارههای داستان انقلاب گفت: به گفته نويسنده بزرگي، نقد تازيانهاي است كه ادبيات را پيش ميبرد؛ ولي نقد آثار قبل از چاپ بسيار بهتر از بررسي آنها پس از انتشار است. تاكنون نقدهاي بسياري درباره آثار منتشر شده در زمينه دفاعمقدس و انقلاب اسلامي انجام شده است اما هيچ یک تاثير مستقيمی در بازبيني اثر نداشته است ولي نقد پيش از چاپ کتاب، فرصت رفع نواقص را به نويسنده ميدهد و به يقين نتیجه بهتري هم در جامعه ادبی و جمع مخاطبان خواهد داشت.
سمواتي با اشاره به ضرورت جمعآوري خاطرات انقلاب افزود: در طول سالهای گذشته جمعآوري خاطرات هشت سال دفاعمقدس مورد توجه سازمانها، نهادها و رزمندگان قرار گرفته است. اين اتفاق بايد براي خاطرات انقلاب هم روي دهد. اكنون فقط شاهد نگارش خاطرات افراد مبارز انقلاب هستیم اما خاطرات بكر بسياري از آن روزها ميان اقشار مردم وجود دارد. افرادي كه هر یک به نوعي با جريانهاي انقلاب پيوند دارند. جمعآوري اين نوع خاطرات ميتواند منبع مناسبي براي نويسندگان جوان كه تجربهاي از سالها مبارزات ندارند، باشد.
اختتامیه پنجمين جشنواره داستان انقلاب با معرفی ده اثر تقدیری، برتر و برگزيده در چهار بخش، داستان كوتاه نوجوان، رمان نوجوان، داستان بزرگسال و رمان بزرگسال هجدهم بهمن 91 برگزار شد.
نظر شما