به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «راهنمای تحقیق و نگارش در هنر» نوشته سیلوان بارنت، نخستین منبع آکادمیک در موضوع روش تحقیق و نگارش در حوزه هنر است. پیشتر تنها در سال 1383 کتابی با عنوان «اصول و مبانی روشهای تحقیق در هنر» با شمارگان هزار نسخه و 96 صفحه از سوی انتشارات یاس نبی در تبریز منتشر شد که به علت اشکالات محتوایی از سوی محافل آکادمیک حوزه هنر مورد توجه قرار نگرفت و فراموش شد.
«راهنمای تحقیق و نگارش در هنر» یازده فصل دارد. نویسنده در فصل نخست با عنوان «نگارش متنهای هنری» به بررسی چرایی نوشتن درباره هنر، چیستی نقد هنری و همچنین ماهیت و کاربرد مقوله تفسیر در هنر میپردازد.
فصل دوم با عنوان «تجزیه و تحلیل آثار هنری» به بیان مسایلی چون «شرح چیستی تفکر تحلیلی در هنر، تفاوت موضوع اثر هنری و محتوای اثر،ارتباط فرم و محتوا، چگونگی رسیدن به ایدههای تحلیلی و تفسیری در هنر و تجزیه و تحلیل فرمیک اثر هنری اختصاص دارد.
نویسنده در فصل سوم با عنوان «نگارش قیاسی» ضمن تعریف قیاس به ارایه راهکارهایی برای تحقیق قیاسی و نگارش مقاله قیاسی توسط دانشجویان هنر پرداخته و در فصل چهارم نیز روشهای نگارش نقد برای نمایشگاههای هنری را توضیح میدهد.
فصل پنجم نیز به چگونگی نگارش مقالهای کارآمد در حوزه هنر اختصاص دارد. د این فصل نویسنده از تهیه پیش نویس اولیه مقاله شروع کرده و در انتها نیز آماده کردن نسخه نهایی را توضیح میدهد. فصل ششم نیز به سبک نگارش اختصاص دارد.
فصل هفتم با عنوان «رویکردهای مختلف در نقد هنری» یکی از مهمترین فصول این کتاب است. نویسنده در این فصل به بررسی رویکردهای مهم در قرون جدید در مطالعات هنری چون مارکسیسم و فمینیسم و مطالعات روانشناسانه، مطالعات بر روی زندگینامه هنرمندان و شمایل نگاری و شمایل شناسی، میپردازد.
در فصل هشتم مبحث پژوهش تاریخی هنر طرح شده است. نویسنده در فصل نهم با عنوان «نگارش مقاله تحقیقی» نویسنده ضمن مروری اجمالی به فرایند تهیه مقاله تحقیقی، به توضیح مباحثی چون چیستی مطالب اصلی و ثانوی، چگونگی یافتن منابع اطلاعاتی، چگونگی جستوجو در کتابخانهها، چگونگی استفاده از منابعی چون پایاننامهها، دانشنامهها و شیوههای جستوجو مطالب هنری در اینترنت، میپردازد.
مباحث فصل دهم با عنوان «شکل ظاهری دست نوشته» بیشتر به آیین نگارش مقالات و همچنین ویراستاری مطالب اختصاص دارد. انواع شیوههای مختلف ارجاعات به منابع و مآخذی چون کتابها، مقالات، نوشتههای روزنامهها و همچنین ارجاع به منابع اینترنتی در این فصل توضیح داده شده است.
نویسنده در فصل یازدهم نیز با عنوان «تعریف امتحان» به راهنمایی مخاطبان کتاب در گذراندن امتحاناتشان میپردازد. راهنمای نوشتن پاسخ سوالات امتحانی یکی از ابداعات جالب نویسنده در این کتاب است.
این كتاب برای دانشجويان رشته هنر در مقطع كارشناسی به عنوان منبع اصلی درس «روش تحقيق» به ارزش دو واحد ترجمه شده است.
«راهنمای تحقیق و نگارش در هنر» نوشته سیلوان بارنت، با ترجمه بتی آواکیان، با شمارگان هزار نسخه، در 506 صفحه و بهای 9 هزار تومان از سوی انتشارات سمت وارد کتابفروشیها شده است.
سهشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۹
نظر شما