سه‌شنبه ۳ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۲:۳۶
بررسی کار و سرمایه از منظر دینی در يك كتاب

کتاب «تولید، کار و سرمایه از منظر آموزه‌های دینی» به قلم صادق سید‌نژاد و رضی سید‌نژاد از سوی مرکز پژوهش‌های اسلامی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران منتشر شد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «تولید، کار و سرمایه از منظر آموزه‌های دینی» به موضوع جنبه‌های مذهبی کسب و کار، اسلام و اقتصاد و نظریه درباره اقتصاد پرداخته است.

با این‌که در آموزه‌های اسلامی، نظام اقتصاد جایگاه بسیار مهمی دارد، ولی چنین برداشتی از آن وجود ندارد. 

همان‌گونه که استاد مطهری بیان کرده است: «حقیقت این است که سیر تکاملی انسان از حیوانیت آغاز می‌شود و به سوی انسانیت کمال می‌یابد. این اصل هم درباره فرد صدق می‌کند و هم درباره جامعه، انسان در آغاز وجود خویش جمسی مادی است و با حرکت تکاملی جوهری تبدیل به روح یا جوهر روحانی می‌شود. روح انسان در دامن جسم او زاییده می‌شود و تکامل می‌یابد و به سوی استقلال می‌رسد. حیوانیت نیز به منزله لانه و آشیانه‌ای است که انسانیت در او رشد می‌یابد و به تکامل می‌رسد. همان‌طور که خاصیت تکامل است ـ که موجود متکامل به هر نسبت که تکامل پیدا می‌کند مستقل و قائم به ذات و حاکم و موثر بر محیط خود می‌شود ـ انسانیت انسان چه در فرد و چه در جامعه، به هر نسبت که تکامل پیدا کند، به سوی استقلا و حاکمیت بر سایر جنبه‌ها گام برمی‌دارد. یک فرد انسان تکامل‌یافته، فردی است که بر محیط بیرونی و درونی خود تسلط نسبی دارد. فرد تکامل یافته یعنی وارسته از محکومیت بیرونی و درونی و وابسته به عقیده و ایمان.

تکامل جامعه نیز عیناً به همان صورت رخ می‌دهد که تکامل روح در دامن جسم و تکامل انسانیت فرد در دامن حیوانیت او صورت می‌گیرد. نطفه جامعه بشری بیشتر به نهادهای اقتصادی بسته می‌شود. جنبه‌های فرهنگی و معنوی جامعه به منزله روح جامعه است. همانطور که میان جسم و روح تأثیر متقابل هست، میان روح جامعه و اندام آن، یعنی میان نهادهای معنوی و نهادهای مادی آن چنان رابطه‌ای برقرار است.
 
همواره اساسی‌ترین گام در فعالیت‌های اجتماعی، توجه به نظام اقتصادی و اجرای احکام و مقررات مربوط به آن است؛ زیرا از این رهگذر، بستری مناسب برای تشکیل و رشد دیگر نهادهای اجتماعی، اعم از فرهنگی، اعتقادی و سیاسی و ... فراهم می‌شود. از این رو، در همه برهه‌های تاریخی، وقتی رهبران اجتماعی درصدد ایجاد اصلاحات اساسی در جامعه برآمده‌اند، اولویت را به حق، به نظام اقتصادی داده‌اند. پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی نیز چه در مرحله تدوین قانون اساسی و چه در اجرای سیاست‌های کلان راهبردی، همواره اقتصاد اسلامی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده است.

در اثر حاضر که با هدف تبیین جنبه‌های مختلف موضوع تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی به نگارش درآمده، تلاش شده است تا در پنج فصل، مبانی و ریشه‌های این رهنمودها در آموزه‌های دینی بررسی شود. در فصل اول با عنوان کلیات، پس از تعریف اصطلاحات و بیان مفاهیم و کلید واژه‌های اصلی، به اموری چون تبیین اهمیت و جایگاه کار و تولید در دیدگاه اسلام، معرفی عوامل تولید و محدودیت‌های آن پرداخته شده است. سپس در فصل دوم، مجموعه اهدافی بیان شده که برای کار و سرمایه و تولید ملی در نظر گرفته می‌شود. آن‌گاه در فصل سوم، به بخشی از راهکارهای افزایش تولید و سرمایه اشاره شده و در ادامه، بسترهای کار، سرمایه و تولید در فصل چهارم، مشخص شده و سرانجام در فصل پنجم، مجموعه وظایف مردم و مسؤولان، به اختصار آمده است.

چاپ نخست کتاب «تولید، کار و سرمایه از منظر آموزه‌های دینی» در ۲۹۴ صفحه رقعی و با شمارگان ۱۲۰۰ نسخه و بهای ۷۵ هزار ریال از سوی مرکز پژوهش‌های اسلامی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران چاپ و روانه بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط