چهارشنبه ۱۳ دی ۱۳۹۱ - ۱۱:۳۹
کتاب «خاطرات حجت‌الاسلام غلامعلی مهربان» منتشر می‌شود

وحید کارگر جهرمی‌ «خاطرات حجت‌الاسلام حاج غلامعلی مهربان از 28 مرداد 1332 تا پایان جنگ تحمیلی» را برای انتشار به دفتر مطالعات و ادبيات پايداري امور استان‌هاي حوزه هنري سپرد و درباره آن گفت: اين كتاب اطلاعات جديدي درباره حركت‌هاي انقلابي مردم شهر جهرم پيش روي مخاطب قرار مي‌دهد.-

وحید کارگرجهرمی در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب ایران (ایبنا)، درباره «خاطرات حجت‌الاسلام حاج غلامعلی مهربان از انقلاب اسلامی تا پایان جنگ تحمیلی» توضيح داد: ماجرای کتاب از قبل از انقلاب با کودتای 28 مرداد شروع می‌شود و تا پایان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران ادامه دارد. این اثر حاصل 40 ساعت مصاحبه با مهربان است.

وی در معرفی راوی اين کتاب گفت: حجت‌الاسلام مهربان سال 1311 در جهرم متولد شد. تحصیلات خود را در شهرهای فسا، لار و جهرم به پایان رساند و مدتی در شرکت نفت آبادان مشغول به کار شد. آن ايام همزمان با فعالیت‌های آیت‌الله کاشانی و دكتر محمد مصدق بود و بهانه‌اي شد تا وي وارد فعالیت‌ها و جریان‌های سیاسی شود. پس از کودتاي 28 مرداد هم مهربان در مناطق روستایی لار و جهرم به فعالیت‌های انقلابی علیه رژیم پهلوی پرداخت.

اين نويسنده ادامه داد: وی سال 1339 وارد دانشسرای عالی تهران شد و همزمان با آن به تحصيل حوزوي پرداخت. او در جریان اعتراض به لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی و قیام 15 خرداد، اقدامات مهمی در شهر تهران انجام داد. مهربان به خاطر ارتباط نزدیک با آیت‌الله سیدحسین آیت‌اللهی در جریان حرکت‌های انقلابی قرار می‌گرفت. در آن دوران آیت‌الله آیت‌اللهی محور اصلي حرکت‌ها و مبارزات انقلابی شهر جهرم عليه حكومت محمدرضا شاه بود.

كارگر جهرمی افزود: مهربان بعد از فارغ‌التحصیل شدن در سال 1343 به حرفه معلمی پرداخت و در مدارس راهنمایی، تبلیغاتی را علیه رژیم پهلوی را آغاز کرد. پس از قیام مردم تبریز در 29 بهمن‌ماه سال 1356 مراسم بزرگداشتي را براي شهدای این حادثه در مسجد جامع جهرم برگزار و سپس به سخنرانی عليه رژيم پهلوی پرداخت و مردم را به خیابان‌ها دعوت کرد.

وي درباره خاطرات حجت‌الاسلام مهربان كه بخشي از آن به زندان‌هاي ساواك در جهرم باز مي‌گردد، توضيح داد: وي چندین بار توسط نیروهای ساواک دستگیر و روانه زندان جهرم شد، اما براي ادامه فعالیت‌های انقلابی تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی به صورت مخفيانه به كار خود ادامه داد.

بخش دوم خاطرات حجت‌الاسلام مهربان به هشت سال دفاع‌مقدس اختصاص دارد و مولف درباره آن گفت: با شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، مهربان به عضویت کمیته مرکزی انقلاب اسلامی در شهر جهرم درآمد و موسسه حزب جمهوری اسلامی جهرم را رهبری می‌کرد. وظیفه این حزب در آن دوران مقابله با سازمان مجاهدین خلق(منافقین) بود. زیرا برخي از افراد هیأت موسس‌ این سازمان اصالت جهرمی داشتند. وی پس از آن مدیر کلی تربیت معلم کشور را به پیشنهاد شهید محمدعلي رجایی و آموزش عشایر را به درخواست شهید حجت‌الاسلام محمد جواد باهنر برعهده گرفت، ولي پس از مدتي استعفا دارد و به جبهه‌های دفاع مقدس رفت.

وي دراين باره كه آيا حجت‌الاسلام مهربان خاطرات جديدي از اين دو شهيد روايت كرده است، افزود: بله، خاطرات مهم و جالبی درباره شهیدان رجایی و باهنر دارد. او در دوران هشت سال دفاع مقدس با حکم بررسی مسایل فرهنگی جبهه و جنگ وارد جبهه‌ها شد و به تأسیس اولین دبیرستان برای دانش‌آموزان رزمنده و مجمع آموزشی رزمندگان برای تحصیل در سراسر کشور و برگزاری نمایشگاه کتاب در جبهه‌ها پرداخت. بیشتر این اقدامات در تیپ المهدی(عج) به اجرا گذاشته می‌شد.

كارگر جهرمي درباره نحوه آشنایي خود با حجت‌الاسلام مهربان گفت: پیش از این کتابی با عنوان «انقلاب اسلامی در جهرم» نوشتم كه قرار است توسط مركز اسنادانقلاب اسلامي منتشر شود. آقای مهربان یکی از راویان اصلی کتاب بود، در همان روزها تصمیم گرفتم کتابی از خاطرات او را منتشر کنم که حوزه هنری حمایت آن را برعهده گرفت.

وي در پاسخ به اين سوال كه آيا براي حاصل شدن اطمينان از روايت درست وقایع با ديگر شاهدان ماجرا‌هاي آن دوران گفت‌وگو كرده است، افزود: بله، متن گفت‌و‌گو با ديگر راويان در پاورقی‌های اثر آمده است و در واقع در این اثر تلاش شده که به نقل روایات و خاطرات اکتفا نشود، بدین منظور علاوه بر انجام مصاحبه با دیگر راویان، از منابع کتابخانه‌ای و اسناد متعددی استفاده شده است.

كارگر جهرمي در پايان گفت: عنوان «خاطرات حجت‌الاسلام حاج غلامعلی مهربان از 28 مرداد 1332 تا پایان جنگ تحمیلی» را براي این اثر انتخاب كرده‌ام كه ممکن است تغيير کند. این كتاب در 400 صفحه تدوین شده و 50 صفحه‌‌ آن به عکس و اسناد اختصاص دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط