مو یان برنده نوبل ادبیات 2012 که دیروز از سوی آکادمی نوبل انتخاب شد، امروز جمعه با ابراز امیدواری برای آزادی لیو ژیائوبو نویسنده زندانی چینی تلاش کرد تا به خواست فعالان حقوق بشر پاسخی مثبت بدهد./
یان در پیامی که از گائومی شهر زادگاهش منتشر کرد گفت:«امیدوارم او هر چه زودتر آزادی اش را به دست آورد». با این حال مو یان گفت برخی از نقدهای ادبی لیو را در دهه 80 خوانده اما آثار او را از زمانی که او به مسایل سیاسی گرایش یافته است، درک نمی کند.
این در حالی است که لیو که سال 2009 زندانی شد به تحمل 11 سال زندان برای انتقاد از قدرت دولتی محکوم شده است.
شماری از فعالان اجتماعی و حقوق بشری مو یان را به دلیل حمایت نكردن از آزادی بیان در کشور چین و حمایت نکردن از زندانیان آزادی بیان و نیز تجلیل او از مائو رهبر پیشین چین، به باد انتقاد می گیرند و از دیروز که او به عنوان برنده نوبل ادبیات انتخاب شد، این انتخاب را غیرعادلانه خوانده اند.
نام برنده نوبل امسال «مو یان» به معنی «حرف نزن» و نامی مستعار است که این نویسنده یادآور می شود که آن را انتخاب کرده است تا زیاد سخن نگوید و همین موضوعي است که اعتراض شماری از نویسندگان چینی را برانگیخته است. به گفته آن ها، مو یان تلاشی برای حمایت از نویسندگان در بند چینی نمی کند و هرگز از قدرت خود برای افزایش آزادی بیان در کشورش استفاده نکرده است.
در همین حال رییس بخش تبلیغات حزب کمونیست چین این موفقیت را به مو یان تبریک گفته و آن را نشانه تاثیرگذاری روبه رشد چین نامیده است.
به گفته خبرگزاری شینهوا لی چانگچون رییس تبلیغات حزب با نوشتن نامه ای به اتحادیه نویسندگان چینی یادآوری کرده است که این جایزه نشانه موفقیت و کامیابی ادبیات چین مانند قدرت روبه رشد این کشور است.
مو یان از اعضا و نایب رییس اتحادیه نویسندگان این کشور است. او هر چند از نظر سیاسی و حمایت از حقوق بشر در داخل و خارج از چین فعال نیست، اما گفته می شود پیوندهای عمیقی با حزب حاکم دارد و استقلال او و موقعیت هنری و روشنفکرانه اش را در این راه به خدمت می گیرد.
همین موضوع موجب شده بود تا حتی قبل از اعلام نام وی به عنوان برنده نوبل، شماری از نویسندگان چینی با این انتخاب مخالفت کنند. «یوفو» یکی از این نویسندگان است که اعلام کرده بود جایزه نوبل به کسی که به تحسین استبداد بپردازد، تعلق نمیگیرد. او حضور مو یان به عنوان یکی از 100 نویسنده و هنرمند منتخب برای رونویسی دستی نطق مفصل مائو را که 70 سال پیش ایراد شده بود، به عنوان شاهد مثال مطرح کرده بود.
«مو یان» نخستین شهروند چینی است که این جایزه را دریافت می کند و به همین دلیل همه روزنامه های چین امروز از خبر این یپروزی پر شده اند. پیش از او یک نویسنده دیگر چینی که شهروندی فرانسه را پذیرفته بود، این جایزه را دریافت کرده است.
نظر شما