الکساندر سولژنیتسین، جان گاردنر، کلیفورد سیماک، پی.دی جیمز، جوزف کنراد و فلانری اوکانر از نویسندگانی هستند که سالیان پیش در چنین روزی طلوع یا غروب کردهاند.-
الکساندر سولژنیتسین
الکساندر ایسائویچ سولژنیتسین، نویسنده مشهور روسی چنین روزی در سال 2008 از دنیا رفت. وی که دسامبر 1918 به دنیا آمد، به خاطر افشای جنایتهای استالین در رمانهایش 20 سال را در تبعید گذراند. یکی از شاهکارهای وی اثر ماندگار «یک روز از زندگی ایوان دنیسویچ» است که وی آن را سال 1962 منتشر کرد. رمان «مجمع الجزایر گولاگ» که از سال 1973 تا 1978 در سه جلد منتشر شد یکی دیگر از مهمترین آثار اوست که وی در این کتاب به شرح کشتارها و شكنجههايي پرداخته که در اردوگاههای کار اجباري استالین موسوم به «گولاگ» شاهد آن بود. وی موفق شد تا در سال 1970 جایزه نوبل را از آن خود کند و نام خود را بیش از پیش بر سر زبانها بیندازد. «حقوق نویسنده»، «نامه به رهبران شوروی»، «بخش سرطان»، «شعله در باد»، «شب های پروس»، «درخت بلوط و گوساله»، «لنین در زوریخ» و «روسیه در حال سقوط» از دیگر آثار اوست. به پاس احترام به وی جایزه «الکساندر سولژنیتسین» هر سال به بهترین اثر داستانی اهدا می شود.
جان گاردنر
جان گاردنر، نویسنده داستان های جنایی انگلیسی چنین روزی در سال 2007 برای همیشه آرمید. وی نوامبر 1926 به دنیا آمد. در کارنامه ادبی او بیش از 50 داستان دیده می شود که در 14 داستان شخصیت «جیمز باند»، در هشت رمان از شخصیت «اوکز» و در دو رمان نیز ضد قهرمان معروف داستانهای «سر آرتور کانندویل» خالق داستانهای شرلوک هلمز، یعنی پروفسور «موریارتی» را به کار برده است. او نخستین کتابش را با الهام از شخصیت اوکز در سال 1964 با عنوان «آدمکش» نوشت که موفقیت بسیاری برایش به ارمغان آورد. سال 1981 از «گاردنر» خواسته شد تا بر اساس شخصیت مامور 007 که سال 1952 توسط «یان فلمینگ» خلق شده بود، رمان بنویسد. به این ترتیب «گاردنر» پس از «فلمینگ» و «کینگزلی ایمیس» سومین نویسندهای بود که به نگارش رمانهای «جیمز باند» پرداخت. داستانهایی نظیر «یخشکن»، «جواز قتل» و «چشم طلایی» از جمله داستانهایی از این مجموعه بودند که موفقیت چشمگیر اقتصادی برای وی به همراه داشتند.
کلیفورد سیماک
کلیفورد دونالد سیماک، نویسنده داستان های علمی – تخیلی آمریکایی چنین روزی در سال 1904 به دنیا آمد. وی عنوان سومین استاد بزرگ داستان های علمی – تخیلی را سال 1977از سوی انجمن نویسندگان این ژانر دریافت کرد. او نوشتن را از سال 1931 برای مجله پالپ آغاز کرد اما سال 1933 نوشتن در بخش علمی – تخیلی را رها کرد. تنها اثری که در این فاصله منتشر کرد داستان برجسته «خالق» بود. پس از آن «مهندسان کیهانی» سال 1939، «امپراتوری» سال 1951 و «شهر» را سال 1952 منتشر کرد. او جوایز معتبری از جمله سه جایزه هوگو و یک جایزه نبولا را به خود اختصاص داد. «صدایی اطراف خورشید» و «گورستان دنیا» از دیگر آثار اوست. وی آوریل 1988 از دنیا رفت.
پی.دی جیمز
پی.دی جیمز، نویسنده بریتانیایی داستان های جنایی چنین روزی در سال 1920 در آکسفورد به دنیا آمد. او در خانواده ای بزرگ شد که به درس خواندن دختر اعتقادی نداشتند و در 16 سالگی درس را رها کرد و مدتی در اداره مالیات و مدتی نیز به عنوان دستیار گروه تئاتر کار کرد. وی نوشتن را از اواسط دهه 1950 آغاز کرد. نخستین رمان او «پوشش صورتش» بود که سال 1962 منتشر شد پس از آن «خیال قاتل» سال 1963 ، «انگیزه های غیر طبیعی» سال 1967، «پوششی برای بلبل» سال 1971 و «برج سیاه» را سال 1975 منتشر کرد. او برای داستان های کارآگاهی اش با شخصیت کارگاه آدام دالگلیش (یک ماجراجوی شاعرپیشه) به شهرت رسید و تاکنون ۱۴ کتاب از رمانهای خود را به روایت ماجراهای این شخصیت داستانی اختصاص داده است. «مرگ خادمان کلیسا» و «شغلی نامناسب برای یک زن» از دیگر آثار اوست. از او به عنوان یکی از نویسندگان مدرن آثار معمایی یاد میشود.
جوزف کنراد
جوزف کنراد، رمان نویس لهستانی چنین روزی در سال 1924 از دنیا رفت. وی دسامبر 1857 در پادولیای اوکراین در خانواده ای فرهنگی به دنیا آمد. او به زبان انگلیسی می نوشت و آثارش شامل ۱۳ رمان، دوجلد خاطرات و ۲۸ داستان کوتاه است که هر یک نشان دهنده علاقه او به وضعیت انسان و مسایل سیاسی است. وی سال 1874 به فرانسه رفت و در آنجا زبان فرانسه و دریانوردی آموخت. کارگرانی که در کشتی دید و کارهایی که به او تحمیل شد، همه زمینهای برای جزییات درخشان رمانهایش شد. وی سال ۱۸۹۴ به انگلستان رفت و وقت خود را به ادبیات اختصاص داد. نخستین رمانش با عنوان «حماقت خانه آلمای» سال 1895 و «رانده شده از جزایر» سال 1896 منتشر شد. پس از آن در سال 1897 و 1899 دو کتاب دیگر منتشر کرد و «لرد جیم» یک سال بعد به بازار آمد. سال 1904 رمان «نوسترومو» را به چاپ رساند . او با کتاب « در چشم غربی » به شهرت رسید و از سال ۱۹۱۹ به بعد از جایگاه ویژه ای در ادبیات برخوردار شد و با اقتباس از بعضی داستانهایش فیلم سینمایی ساخته شد. وی سال ۱۹۱۴ نشان شوالیه و مدرک افتخاری از پنج دانشگاه را رد کرد. یونسکو، به مناسبت صد و پنجاهمین سالگرد تولد وی سال ۲۰۰۷ را سال ژوزف کنراد نامید. «دل تاریکی»، «مامور مخفی» و «غریبه دریا زده» از دیگر آثار اوست.
فلانری اوکانر
مری فلانری اوکانر، رمان نویس آمریکایی چنین روزی در سال 1964 از دنیا رفت. وی مارس 1925 در حالی که تنها فرزند خانواده بود به دنیا آمد. از همان دوران کودکی با بیماریهای مختلف دست و پنجه نرم کرد و سرانجام همین بیماریها وی را در 39 سالگی از پا درآورد. وی در مدت کوتاهی که زندگی کرد توانست دو رمان، نقدهای ادبی و 32 داستان کوتاه منتشر کند. او در آثارش به تنهایی انسانها و تبعیض نژادی در منطقه زندگیاش میپرداخت. وی رمانش با عنوان «خون هوشیار» را سال 1952 و «از خشونت دست بردار » را سال 1960منتشر کرد. «شهود»، «شمعدانی»، «آدم خوب کمیاب است» و «آوارگان» از دیگر داستان های اوست. او سال 1972 برنده جایزه کتاب ملی آمریکا برای کتابش با نام «داستان های کامل» شد.
نظر شما