به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در اين نشست علي شجاعيصايين، مهدي الماسي و راضيه تجار به بحث و تبادل نظر با نويسندگان پرداختند. البته تعدادي از مديران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز از اواسط نشست در اين برنامه حضور يافتند.
در اين جلسه كه با اجراي سيدعلي كاشفيخوانساري همراه بود، رخشاني از استان لرستان، از مسوولان برپايي همايش درخواست كرد تا به برپايي مستمر چنين نشست هايي بينديشند.
وي به مسايلي چون تشكيل سامانه اينترنتي نويسندگان و آموزش اصول نويسندگي در مقاطع مختلف آموزشي اشاره كرد و گفت: بهتر است برنامههاي هدفمند چاپ و نشر را مانند كشورهاي ديگر در برنامههاي فرهنگي مان نهادينه كنيم.
در ادامه ايرج كاظمي، ديگر نويسنده اين همايش نيز به مسالي چون پيگيري وضعيت افرادي كه تنها شغلشان نويسندگي است و عدالت در خريد كتاب از سوي نهاد هاي دولتي اشاره كرد.
در ادامه محمد صالح، مولف و مسوول انجمن نويسندگان استان گلستان نيز گفت: وزارت ارشاد تا به حال 90 درصد راه را رفته است و فقط بايد 10 درصد باقي مانده را مديريت كند. در حال حاضر ما سه هزار ناشر داريم و فقط 300 ناشر به طور فعال كار ميكنند.
وي افزود: در حالي كه تمركز نويسندگان در تهران است و برنامههاي فرهنگي هم اغلب منحصر به پايتخت هستند، چرا بايد 500 نويسنده استان گلستان فراموش شوند؟ بهتر است در هر استان شعبهاي از خانه كتاب وجود داشته باشد و ارتباط مراكز فرهنگي تهران با نويسندگان شهرستاني قوت بگيرد.
در ادامه سيد محمدرضا قياسي، نويسنده و مولف كرماني از نبود جلسات انس و آشنايي نويسندگان با يكديگر در شهرستانها گله كرد و به ناچيز بودن مبلغ جوايز براي نويسندگان هم اشاره كرد.
وي همچنين پرداخت هميشگي بن به جاي پول به نويسنده را مسالهاي غير منطقي ارزيابي كرد و تاكيد كرد كه وزارت ارشاد در هر استان بايد مسايل درون گروهي نويسندگان را دقيقتر بررسي كند.
محمدتقي رخشاني، ناشر و مولف سيستان و بلوچستاني كه در اين جلسه در كنار شجاعيصايين و كاشفيخوانساري به عنوان نماينده نويسندگان صحبت ميكرد، با اشاره به مشكلات هميشگي نويسندگان توضيحاتي داد و گفت: با جمعبندي صحبتهاي برخي از دوستان در اين جلسه بايد گفت اغلب مسايل نويسندگان ما در حوزه صدور مجوز و توزيع كتاب است؛ ضمن آنكه همه نويسندگان ميدانند كه نميتوانند از راه نويسندگي امرار معاش كنند.
همچنين در اين برنامه نويسندگان و ناشراني چون يوسف سليمانزاده از كردستان و يوسفزاده از كهكيلوييه، بر حمايت از كتابهاي ارزشي تاكيد كردند و نبودن مرجع قانونی برای حل مشكلات نويسندگان در شهرستانها و نيز دسترسی نداشتن نويسندگان به منابع و مراكز علمي را به عنوان برخی ديگر از مسايل آنان مطرح كردند.
پس از گفتههای اين نويسندگان، كاشفيخوانساري از نويسندگان خواست تا با رد و بدل كردن اطلاعات، از احوال يكديگر با خبر باشند و از اين طريق بتوانند به صورت گروهي به مشكلاتشان رسيدگي كنند و تصور نكنند كه همه كاستيها را ادارات دولتي بايد حل و فصل كنند.
همچنين بهرام اسدي، نويسنده آذربايجاني نيز با اشاره به مشكلات توزيع كتاب، بر لزوم ايجاد نمايشگاههاي دایمي در استانها تاكيد كرد و از وزارت ارشاد درخواست كرد تا تازههاي كتاب را در شهرستان مربوطه از ناشر خريداري كند؛ چرا كه انتقال كتابها به تهران براي ناشران شهرستاني هزينههاي سنگينتري در پي دارد.
افشار از اردبيل و محسن پويايي، از قزوين نيز از نويسندگاني بودند كه مسايلي چون تاسيس كميته تخصصي براي هدفمند كردن يارانهها و پخش متمركز كتاب در شهرستان ها، صدور كارت شناسايي براي مولفان و توزيع مناسب كارت الكترونيک را به عنوان برخي از پيشنهادهاي خود براي متوليان فرهنگي كشور مطرح كردند.
مهدي الماسي نيز در ادامه اين برنامه توضيح داد: قرار است اين همايش با نقطه نظرات نويسندگان محترم به سمت هدف مطلوب خود حركت كند. حمايت از كتابهاي ارزشمند، طرح هاي فرهنگي، ايجاد سايت الكترونيكي ملي، ايجاد ناوگان ملي توزيع كتاب و امكان پخش كتاب در اسرع وقت در سراسر كشور از مسايلي است كه با نهادينه شدن موجبات بهبود وضعيت معيشتي نويسندگان را فراهم مي آورد.
تجار نيز پس از سخنان الماسي با اشاره به لزوم تشكيل خانه نويسندگان در هر استان تاكيد كرد كه قانون حذف ماليات نويسندگان اجرايي شود و نويسندگان از پرداخت ماليات معاف شوند.
وي همچنين گفت: وام هاي ناچيز براي نويسندگان کافی نيست و لازم است براي آنان وامهاي كلان تري تدارک ديده شود.
ابراهيم شايان، سهراب سعيدي، محمد نريماني و محمد فردين نيز ديگر نويسندگان شركت كننده در اين نشست بودند كه مسايلي چون تجهيز و فعال كردن چاپخانهها در شهرستانها و فعال سازي انجمن نويسندگان استانها و ايجاد تورهاي نويسندگي و اينترنتي شدن دريافت شابک كتاب را بيان كردند.
شاهحسيني، ناشر و مولف سمناني نيز بر اولويت قرا گرفتن ناشران بومي درنمايشگاه كتاب تاكيد كرد و اينكه كتاب هاي بومي به شكل خاص تر و موثرتري معرفي شوند
حميدرضا قبادي، مشاور عالي معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي كه در ميان نويسندگان حضور يافته بود، پس از دعوت شدن به سخنراني، درباره پارهاي مشكلات نويسندگان و مراحل پي گيري اين مشكلات سخن گفت و در ابتدا از حضور نيافتن نويسندگان تهراني در همايش گله كرد.
وي گفت: در سه چهار سال اخير يک سري برنامهها در معاونت فرهنگي تدوين و تنظيم شده و نميدانم چرا تا به حال به صورت تكميلي اجرايي نشده است.
اين مدير فرهنگي اضافه كرد: در هر حال درد آور است كه هنوز ارتباط مفيد با نويسندگان شهرستاني شكل نگرفته است.
وي در ادامه سخنانش با اشاره به اينكه در حوزههاي مختلف نشر پيوست قانوني معافيت مالياتي وجود دارد، از عملكرد مميزان مالياتي در دريافت غير قانوني ماليات از فعالان كتاب و نويسندگان انتقاد كرد و از نويسندگان خواست تا صداي خود را در پرداخت غير قانوني ماليات به گوش رسانه ها و ديگر آحاد جامعه برسانند.
قبادي در ادامه درباره مشكلات توزيع تاكيد كرد: كتاب بايد در شبكههاي وسيع توزيع شود.
ساختارمند كردن و راهاندازي انجمن ها در شهرستانها، عضويت در انجمنها و تقويت فعاليتهاي صنفي از ديگر موارد مورد اشاره وی برای تسهيل حل و فصل مسايل كتاب و نويسندگي بود.
وي در ادامه گفت: بايد همه رسانه ها به كمک اطلاع رساني و نقد كتاب بيايند و نويسندگان شهرستاني مطالبات خود را در معرفي مسايل كتاب از صاحبان رسانه پي گيري كنند؛ چرا كه مشكلات نشر فقط با تمهيدات وزارت ارشاد قابل حل نيست.
قبادي در ادامه به بررسي پارهاي مسايل اقتصادي حوزه كتاب در مقايسه با سينما پرداخت و از مظلوميتهاي حوزه كتاب نسبت به حوزه هاي ديگر فرهنگي ياد كرد.
وي در ادامه با بیان اينكه در قانون آيين نامه حمايت از حقوق مولفان و مصنفان به سال 1348 بازمي گردد و براي امروز ناکافی است، به تدوين سند قانون برنامه پنج ساله معاونت اشاره كرد و گفت: اين سند براساس پيش بينيهايي امروز اوضاع نشر و نگاه و تمركز بر پديد آورندگان طراحي شده است.
پنجشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۰ - ۱۶:۰۵
نظر شما