محمد انصاريزنجاني خوئيني، مولف كتابشناسي «غدير در آينه كتاب» با اشاره به ضرورت تدوين كتابشناسي، از اينگونه آثار به عنوان فرصتي براي انتخاب اثر با ارزش گفت: كتابشناسي به نوعي آبروي يك فرهنگ و نشانگر زحماتي است كه محققان كشيدهاند.-
وي با اشاره به اين كه تدوين كتابشناسي غدير را از 10 سال قبل با 679 اثري كه آن زمان منتشر شده بود، آغاز كرده است، گفت: از همان ابتدا تاكيد داشتم در كنار نام هر كتابي، تصوير آن اثر نيز جاي داشته باشد تا مخاطبان آشنايي بيشتري با كتاب پيدا كنند. در ادامه اين مسير، اين كتاب هر دو تا سه سال يك بار با افزودن آثار جديد روزآمد شد.
انصاري در پاسخ به اين پرسش كه «آيا مجموعه كتابهاي اين اثر همگي به زبان فارسياند و روزآمد كردن اين اثر چگونه انجام شده است؟» اظهار كرد: در اين كتاب مجموعه آثار ويژه غدير كه به 20 زبان تاليف شدهاند، جاي دارند. از اين ميان، علاوه بر مكتوبات فارسي ميتوان به كتابهاي عربي، اردو، تركي آذري، تركي استانبولي، روسي، آلماني، انگليسي و فرانسه اشاره كرد. روزآمد كردن اين آثار نيز با افزودن تازههاي نشر اين حوزه به انتهاي كتاب انجام نشده است، بلكه هر كتاب تازه منتشر شدهاي در عرصههاي يادشده، در جايگاه ويژه خود به ترتيب الفبايي قرار ميگيرد و به اين شكل، اين كتاب نظمي دوباره پيدا ميكند.
محقق و مترجم آثار حوزه دين و انديشه با اشاره به اين كه در چاپ جديد «غدير در آينه كتاب» معرفي و كتابشناسي 1080 اثر مستقل درباره غدير از مولفان قرن دوم تا 15 هجري قمري(تاكنون) اعم از آثار چاپي و غير چاپي جاي دارد، عنوان كرد: در نسخه جديد اين اثر به عنوان كار ابداعي، معرفي 55 لوح فشرده مرتبط با غدير نيز جاي دارد.
وي در پاسخ به اين سوال كه «اين كتابشناسي با چه هدف يا اهدافي شكل گرفته است؟» گفت: نخستين هدف اين بود كه به دنيا نشان دهيم درباره موضوعي مانند غدير بيش از 1000 اثر ويژه تاليف شده است. اين امر حاكي از آن است كه دست كم 5000 كتاب غيرمستقل يعني آثاري كه بخشي از آنها به غدير اختصاص دارند نيز در جهان منتشر شدهاند. اين آمار نشان ميدهند كه «غدير» موضوعي ساده و غير قابل توجه نيست. در شرايطي كه سخن گفتن از نخستين پيشواي شيعيان، امام علي(ع) ابعاد گوناگون و بيش از 100 جهت دارد، در حوزه غدير كه موضوع فرعي درباره اين بزرگوار به شمار ميآيد، از نظر موضع فرهنگي تا چه حد در دنيا مهم تلقي ميشود.
نويسنده كتاب «با مظلومی صبور» درباره دومين هدف توليد اين كتابشناسي توضيح داد: افرادي كه ميخواهند درباره غدير تحقيق كنند، بايد بدانند پيش از آنها چه كساني اين موضوع را تا چه حدي پيش بردهاند تا با طي كردن اين مسير دچار موازيكاري و تكرار نشوند. همچنين با تدوين اين كتابشناسيها، آثار و پژوهشهاي ارزشمند براي مخاطبان مشخص ميشوند و مخاطبان عام براي تهيه كتابي در اين حوزه ناچار نيستند به معدودي از كتابخانهها يا كتابفروشيها مراجعه كنند و از ميان آثار محدودي، كتاب مورد نظر خود را تامين كنند. آنها با نگاهي كلي به مجموعه آثار منتشر شده اين عرصه و مطالعه معرفي مختصر درباره آثار به محتواي كتاب و خواسته خود از مطالعه آن اثر پيخواهند برد. با اين اقدام حق انتخاب بيشتري به مخاطبان ميدهيم.
وي با تاكيد بر اين كه «كتابشناسي» به عنوان منبعي مطالعاتي و تحقيقي براي پژوهشگران به شمار نميآيد، گفت: محققان با بررسي كتابشناسيها به اقدامات انجامشده، پيميبرند و مسير پژوهش تاحدي براي آنها آشكار خواهد شد.
اين محقق حوزه دين در پاسخ به اين سوال كه « تمايز "غدير در آينه كتاب" با ساير كتابشناسيهاي اين حوزه چيست؟» عنوان كرد: در اين اثر نيز مانند ساير كتابشناسيها علاوه بر نام اثر، مولف، مشخصات شناسنامهاي و ... تصوير كتاب كه شاهد صدق مطلب است، ارايه شده است، گرچه اين كار با دشواري فراواني همراه بود، اما زمينه آگاهيهاي بيشتري را براي مخاطبان فراهم ميكند.
انصاري ارايه اطلاعات آماري از تعداد مولفاني را كه در حوزه غدير كار كردهاند، اين كه ميزان اين نويسندگان در هر شهر و كشوري چه گونه بوده است، چند مولف زن و چند نويسنده مرد در اين حوزه پژوهش يا تاليف داشتهاند و اين كه در چه زمانهايي ميزان تاليفات اين حوزه با افزايش يا كاهش مواجه بوده است، از جمله دادههاي ابداعي اين كتابشناسي ياد كرد.
ويراستار كتاب «آئین دوستی: کلام معصومین(ع) و حکایات درباره دوستی» با اشاره به اين كه مقدمه اين كتاب كه توضيحي درباره اقدامات انجام شده را دربر دارد، به چند زبان ترجمه شده و در كتاب جاي دارد، گفت: از آنجايي كه كتابشناسي كاري بسيار زمانبَر است كه دقت و حوصله زياد پژوهشگر را ميطلبد، شايد هر فردي در اين وادي با موفقيت يا ارايه اثري ماندگار و دقيق مواجه نشود، چرا كه حتي جابهجايي يك عدد يا اشتباهي كوچك در گردآوري و ارايه اطلاعات، تمام زحمت كتابشناس را از بين ميبرد.
وي در پايان با تاكيد بر اهميت كتابشناسي يادآور شد: اطلاعات و آماري كه آثار اين حوزه به دست ميآيند، بيش از مخاطبان داخلي، براي ساير ملل با اهميت يا جالب توجهاند. بارها ديدهام كه مخاطبان خارجي اطلاعات اينچنيني يا خبر نشر چنين آثاري را حتي در مواردي كه به دين و مملكت آنها ارتباطي ندارد، در نشريات خود منعكس ميكنند. از اين رو، كتابشناسي به نوعي آبروي يك فرهنگ و نشانگر زحماتي است كه محققان كشيدهاند.
نخستين چاپ از ويرايش جديد «غدير در آينه كتاب» را انتشارات دليلما تا پايان هفته جاري با شمارگان 1100 نسخه، 964 صفحه و به بهاي 16 هزار ريال منتشر ميكند.
نظر شما