نويسنده كتاب «استجابت دعا(شرايط و موانع)» دعا را فرهنگي عمومي در ميان تمامي اديان و جوامع بشري دانست كه به عنوان راهي براي گفتوگو با خالق بايد تقويت شود و اظهار داشت: همچنان كه شيوه دعا كردن در قرآن آمده است، با فراهم شدن پيشنيازهاي اين رابطه، محال است دعايي مستجاب نشود.-
اين محقق حوزه دين و مسايل اخلاقي با اشاره به شروط و پيشنيازهاي دعا، درباره برخي از علل تاخير در استجابت دعا كه در كتاب خود به آنها پرداخته است، گفت: گاهي بلافاصله پس از دعا كردن، انتظار داريم آن دعا استجابت شود، درحالي كه ميدانيم حتي والدين نيز به اين سرعت نياز فرزندان خود را پاسخ نميگويند و قدري تامل ميكنند! همچنان كه در حديثي آمده است؛ چهل سال طول كشيد تا يكي از دعاهاي حضرت موسي(ع) استجابت شود. البته مصداقهايي از استجابت فوري دعاي برخي از معصومين(ع) يا مومنان حقيقي در تاريخ وجود دارند كه استثنايي بودن اين موارد را بيان ميكنند، اما در اغلب موارد، استجابت دعا نيازمند سپري شدن زمان است.
تشكر درباره دعاهايي كه استجابت نميشوند، توضيح داد: حتي در مواردي كه دعايي استجابت نميشود، چنانچه آن دعا خالصانه و در راه رضامندي خداوند بوده باشد، پاداش و ثواب آن براي دعاكننده منظور ميشود. در واقع، استجابت دعاها به دو شكل است؛ برخي از آنها در دنيا و برخي ديگر در آخرت استجابت ميشوند. همچنين در مواردي گمان ميكنيم دعايمان استجابت نشده است، در حالي كه آن دعا در شكل يا صورتي متفاوت در زندگي ما استجابت شده كه قادر به درك يا تشخيص آن نبودهايم.
نويسنده كتاب «استجابت دعا» با تاكيد بر اين كه تاخير در استجابت دلايل گوناگوني دارد كه از آن ميان ميتوان به مصلحت داعي اشاره كرد، گفت: ما نميدانيم مصلحت زندگي و عمرمان در اين دنيا چيست. بنابراين، وظيفه ما دعاكردن و تداوم اين رابطه با معبود است، زيرا به عنوان يك مومن و خداپرست بايد با خداي خود در ارتباط باشيم.
وي ادامه داد: يكي از اين راههاي استجابت، استفاده از زبان دعاست و خداوند در قرآن كريم راهها و شيوه صحيح اين ارتباط را بيان كرده است. از اين ميان ميتوان به برتري دعاهاي دسته جمعي و استفاده از ضميرها و افعال جمعي كه در متن ادعيه وجود دارند، اشاره كرد.
دبير سابق آموزش و پرورش، دعا را فرهنگي عمومي دانست كه از ابتداي خلقت انسان وجود داشته است و تا زمان قيامت نيز ادامه خواهد داشت. وي اظهار كرد: دعا تنها به دين يا جامعه ويژهاي اختصاص ندارد و تمامي باورمندان به معبود از اين زبان براي بيان خواستههاي خود استفاده ميكنند.
تشكر درباره موانعي كه در مسير استجابت دعا قرار دارند، عنوان كرد: منطقي است كه در مسير هر نوع پيشرفت، موانعي وجود داشته باشد و ما زماني بتوانيم به موفقيت دست يابيم كه اين موانع را از ميان برداريم. درباره دعا نيز همينگونه است و بايد با فراهم كردن شرايط دعا اعم از رعايت حقالناس، حلال و حرام، فرايض ديني، مبادي اخلاقي، و ... انتظار برآورده شدن دعا يا تعجيل در استجابت آن را داشته باشيم.
تشكر در پاسخ به اين سوال كه «چرا تحليلها و متون اندكي از نويسنده اثر در متن ديده ميشود و اين اثر بيشتر گردآوري از روايات، متون و احاديث گوناگون است؟» توضيح داد: به دليل آن كه بر استناد مطالب به سندهاي معتبر ديني تاكيد فراواني دارم، چرا كه در نگارش اين مباحث حساس نبايد مطالبي را افزود و من هم كوشيدم با پرهيز از قلمفرساييهاي بيهوده و حجيمتر كردن مطالب، مباني حوزه دعا را به اختصار يادآور شوم.
وي با اشاره به مجموعه آثاري كه تاكنون تاليف و تدوين كرده است، عنوان داشت: به دليل آن كه برخي از منابع غني اسلامي مانند «نهجالبلاغه» يا «نهجالفصاحه» علاوه بر حجيمبودن، متوني سنگين و تخصصي دارند كه براي عامه مردم به طور كامل قالب درك نيستند، همواره كوشيدهام با توجه به نياز نسل جوان جامعه، گزيدهاي از اين آثار را در قالب مجموعههاي موضوعي و كوچكتر گردآوري كنم و با تحليلي مختصر يا پرورش برخي مطالب و حاشيهزني، آنها را به گونهاي كه عامه مخاطبان براي مطالعه بپسندند، به چاپ رسانم.
وي با اشاره به اين كه آثاري نيز به همين شيوه از سوي محققان و مولفان گوناگون توليد و منتشر شدهاند، بيان كرد: با اين وجود، باز هم نياز عمومي مردم در اين زمينه برطرف نشده است و ما نيازمنديم با شناخت مخاطبان و نيازسنجي جامعه، چنين مطالبي را به شكلي كه مطالعه آنها براي مخاطبان خستهكننده نباشد، همراه با چاشنيهايي از آيات قرآني، روايات، حكايات يا مضامين طنزگونه تبيين كنيم.
تشكر يكي از نيازهاي مهم توليد مكتوبات ديني و اخلاقي را شناخت و پاسخگويي به مسايل و شبهاتي ياد كرد كه از سوي ديگران به ويژه جوامع ديگر درباره بنيانهاي اعتقادي يا مباحث اسلامي و اخلاقي دين ما عنوان ميشود و گفت: بايد پاسخ به اين مسايل را در مكتوبات از راههاي منطقي كه درك و پذيرش آن موضوع براي ديگران امكانپذير باشد، بدهيم. شناخت نيازهاي روز جامعه و آگاهي از نحوه پاسخ به آنها در تاليفات به ويژه آثار ديني از اهميت بالايي برخوردار است، چرا كه مخاطبان هر كتابي را با هر موضوع يا عنواني گزينش و مطالعه نخواهند كرد.
نخستين چاپ كتاب «استجابت دعا» را موسسه بوستان كتاب به تازگي با شمارگان 1200 نسخه، 199 صفحه و بهاي 32000 ريال روانه بازار كتاب كرده است.
نظر شما