یکشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۵ - ۰۹:۰۱
راهی برای برون‌رفت از بن‌بست امتناع گفت‌وگوی بین ادیانی

راهی برای برون‌رفت از بن‌بست امتناع گفت‌وگوی بین ادیانی

نگاهی انتقادی و راه‌حل‌محور به وضعیت کنونی گفت‌وگوی ادیان در یک کتاب 

نویسندگان معتقدند که گفت‌وگوی بین‌ادیانی در بسیاری از مناطق با نوعی رکود و بن‌بست مواجه شده است؛ از یک سو، فقدان رویکردهای نظری تازه و از سوی دیگر، افزایش نگران‌کننده فشارها و محدودیت‌ها علیه اقلیت‌های دینی، ضرورت بازاندیشی در شیوه‌های رایج گفت‌وگو را آشکار ساخته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)؛ در روزگاری که تنوع دینی و فرهنگی بیش از هر زمان دیگری به یکی از مهم‌ترین چالش‌های جوامع معاصر تبدیل شده است، کتابی تازه با عنوان «رویکردی نوین به گفت‌وگوی بین‌ادیانی: آموزش به مثابه راهی به سوی صلح» (A New Approach to Interfaith Dialogue: Education as a Path to Peace) از سوی انتشارات علمی LIT Verlag در اتریش منتشر شد.
این اثر که به زبان آلمانی نیز با عنوان(Ein neuer Ansatz zum interreligiösen Dialog: Bildung als Weg zum Frieden )منتشرشده، زیر نظر پروفسور اِلمار کوهن (Elmar Kuhn) و به عنوان جلد سیزدهم مجموعه تخصصی «دین و آموزش» (Religion & Bildung) انتشار یافته است.
کتاب در ۳۳۰ صفحه، نگاهی انتقادی و در عین حال راه‌حل‌محور به وضعیت کنونی گفت‌وگوی ادیان در جهان دارد. نویسندگان معتقدند که گفت‌وگوی بین‌ادیانی در بسیاری از مناطق با نوعی رکود و بن‌بست مواجه شده است؛ از یک سو، فقدان رویکردهای نظری تازه و از سوی دیگر، افزایش نگران‌کننده فشارها و محدودیت‌ها علیه اقلیت‌های دینی، ضرورت بازاندیشی در شیوه‌های رایج گفت‌وگو را آشکار ساخته است.
پیام اصلی کتاب این است که عبور از این وضعیت تنها با نشست‌های رسمی میان رهبران دینی امکان‌پذیر نیست؛ بلکه باید جامعه مدنی، نهادهای آموزشی و نسل جوان به صورت فعال وارد این فرایند شوند. از نگاه نویسندگان، آموزش می‌تواند به بستری برای جایگزین کردن روایت‌های نفرت با روایت‌های صلح، شناخت متقابل و همزیستی تبدیل شود.
ساختار کتاب از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است.

در آغاز، پروفسور کوهن و پروفسور مارتین یَگل (Martin Jäggle) در مقدمه به مسئله تنوع دینی و چالش‌های آن برای آموزش دینی در جهان امروز پرداخته‌اند.
بخش نخست کتاب با عنوان «حاشیه‌سازی و عدم تحمل نسبت به ادیان؛ اروپا و جهان» به بررسی موضوعاتی همچون نقش سیاست و جامعه در حفاظت از اقلیت‌های مذهبی، آینده حضور یهودیان در اروپا، وضعیت آزادی مذهبی در آفریقا و آسیا و همچنین نقش دانشگاه‌ها در تقویت همزیستی ادیان اختصاص دارد.
بخش دوم کتاب، که می‌توان آن را محور اصلی اثر دانست، به موضوع «گفت‌وگوی بین‌ادیانی، آموزش و جامعه مدنی» می‌پردازد. در این بخش، نویسندگان تلاش کرده‌اند الگوهای جدیدی برای احیای گفت‌وگوی ادیان ارائه کنند؛ از جمله مقاله‌هایی درباره عبور از بن‌بست‌های گفت‌وگوی بین‌ادیانی، نقش روایت‌ها در فرهنگ و دین، آموزش دینی گفت‌وگومحور، و تجربه ائتلاف‌های مدنی مبتنی بر باورهای دینی.
در میان مقالات این بخش، مقاله‌ای با عنوان «ترویج تحمل و همزیستی در جهان چندفرهنگی» نوشته رضا غلامی، نماینده فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اتریش و رئیس خانه حکمت ایرانیان وین نیز منتشر شده است (صفحه ۱۲۱ نسخه انگلیسی و صفحه ۲۹۹ نسخه آلمانی).
غلامی در این مقاله بر ضرورت تقویت فرهنگ تحمل، شناخت متقابل و همزیستی در جوامع چندفرهنگی تأکید کرده و تلاش کرده است دیدگاه‌هایی از سنت فکری و تمدنی ایرانی-اسلامی را در گفت‌وگوی جهانی درباره صلح و تعامل فرهنگی مطرح کند.
حضور این مقاله در مجموعه‌ای با مشارکت پژوهشگران و اندیشمندان بین‌المللی، نشان‌دهنده اهمیت یافتن موضوع گفت‌وگوی تمدن‌ها و ادیان در فضای علمی اروپا است و می‌تواند زمینه‌ای برای توسعه ارتباطات علمی و فرهنگی میان ایران و اروپا فراهم آورد.

کتاب «رویکردی نوین به گفت‌وگوی بین‌ادیانی: آموزش به مثابه راهی برای صلح» علاوه بر مقالات پروفسور کون، پروفسور یَگل و رضا غلامی، شامل نوشته‌هایی از پژوهشگرانی چون بچینا، راس، بارلا، گُلنر، راتور و دیگر صاحب‌نظران این حوزه است. در پایان کتاب نیز معرفی کوتاهی از نویسندگان ارائه شده است.
انتشار این کتاب با حمایت صندوق آینده جمهوری اتریش (Zukunftsfonds)، انجمن دوستان آموزش مذهبی و سازمان مسیحیان در نیاز (Christians in Need) انجام شده است.
این مجموعه علمی را می‌توان فراتر از یک کتاب دانشگاهی دانست؛ اثری که از سیاست‌گذاران آموزشی، فعالان فرهنگی و رهبران دینی دعوت می‌کند تا آموزش را به عنوان یکی از مهم‌ترین ابزارهای ساختن جهانی مبتنی بر صلح، احترام متقابل و همزیستی انسانی مورد توجه قرار دهند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها