چهارشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۵ - ۰۸:۵۴
روایت حمایت رهبر شهید از خوشنویسان و کاتبان قرآن

از منظر رهبر شهید انقلاب، خوشنویسی تنها یک هنر ظاهری و تزئینی نبود، بلکه جلوه‌ای از فرهنگ، ایمان، ذوق و هویت تمدن اسلامی به شمار می‌آمد؛ هنری که در طول تاریخ، نقش مهمی در حفظ، انتقال و ترویج معارف قرآن کریم و میراث اسلامی ایفا کرده است.

سرویس هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا رهبر شهید انقلاب از جمله چهره‌هایی بودند که نسبت به هنرهای اصیل اسلامی-ایرانی، به‌ویژه هنر خط، خوشنویسی و کتابت قرآن کریم، توجه و نگاهی ویژه داشتند. اهتمام ایشان به این عرصه را می‌توان در تجلیل از مقام خوشنویسان و هنرمندان متعهد، ارج نهادن به نسخه‌های نفیس قرآنی و آثار مکتوب ارزشمند و نیز تأکید بر جایگاه هنر در خدمت مفاهیم متعالی دینی مشاهده کرد.

از منظر ایشان، خوشنویسی تنها یک هنر ظاهری و تزئینی نبود، بلکه جلوه‌ای از فرهنگ، ایمان، ذوق و هویت تمدن اسلامی به شمار می‌آمد؛ هنری که در طول تاریخ، نقش مهمی در حفظ، انتقال و ترویج معارف قرآن کریم و میراث اسلامی ایفا کرده است. او همواره با حمایت معنوی از این هنر فاخر و پاسداشت جایگاه اهل قلم و کتابت، در تقویت توجه هنرمندان و هنردوستان به سنت ارزشمند نگارش و کتابت قرآن کریم سهمی مؤثر داشت.

ایشان کتابت قرآن کریم را نوعی ابراز ارادت به کلام وحی و خدمت به معارف الهی می‌دانستند و همین نگاه، هنر کتابت قرآن را در جایگاهی فراتر از یک مهارت هنری قرار می‌دهد و آن را به عرصه‌ای از ایمان و ادب دینی در نگاه او پیوند می‌زند.

رهبر شهید همچنین به خوشنویسی و کتابت قرآن از منظر زیبایی، ظرافت و اصالت هنری نیز توجه داشت. در این نگاه، خط خوش وسیله‌ای برای تجلی زیبایی مفاهیم متعالی است؛ به‌گونه‌ای که صورت ظاهری نوشتار، در خدمت عمق معنا قرار می‌گیرد. در کنار آن، ایشان به تجلیل از خوشنویسان، کاتبان قرآن و هنرمندان متعهد نیز توجه ویژه داشت و کسانی که با ذوق، مهارت و اخلاص در خدمت قرآن و فرهنگ اسلامی قرار می گرفتند را تشویق می کردند.

تجلیل از هنرمندان و خوشنویسان در دیدارهای فرهنگی از برنامه های ایشان بود. رهبر شهید در دیدار با اهل فرهنگ و هنر، بر منزلت هنر متعهد و اصیل تأکید می‌کردند و هنرمندان این عرصه را تکریم می کردند.

ایشان با نگاه ویژه به هنرهای اصیل اسلامی ـ ایرانی، خوشنویسی و کتابت قرآن بر حفظ و تقویت این سنت‌ها تاکید می کردند. خود او همواره پشتیبان فرهنگی برای اهل این هنر بود. گاهی با تقریظ و دست‌نوشته بر برخی آثار مکتوب، ارزش و اعتبار به آن اثر برای اهالی قلم و کتابت می‌بخشید.

تکریم از بانوی خوشنویس

گواه علاقه ایشان به خوشنویسی قران کریم، تکریم یک بانوی خوشنویس است. در ۱۲ آذر ۱۳۷۶ در مراسم اختتامیه مسابقات بین‌المللی قرآن، نسخه‌ای از قرآن کریم که با خط نستعلیق توسط خانم فریبا مقصودی کتابت شده بود، به محضر رهبر انقلاب اهدا شد. رهبر انقلاب از این بانوی هنرمند تقدیر کردند و علاوه بر تجلیل از این بانو، نسخه قران با خط او به صورت مناسب چاپ شود و نسخه اصلی نیز به کتابخانه استان قدس رضوی اهدا گردد.

اهدای نسخ خطی به کتابخانه آستان قدس رضوی

همچنین، در میان آثار اهدا شده رهبر شهید انقلاب به آستان قدس رضوی چندین کتاب خطی از جمله نهج‌البلاغه، دیوان حافظ، آثار عطار نیشابوری و قرآن خطی نفیس به چشم می‌خورد که نشان از علاقه ایشان به هنر کتابت قرآن و نسخ خطی است.

استاد یدالله کابلی خوانساری، چهره ماندگار خوشنویسی نیز در یادداشتی با عنوان «نسخه کم‌نظیرِ مهجور» به شکل محققانه‌ای به نسخه‌شناسی دیوان حافظ اهدا شده به آستان قدس رضوی از سوی رهبر انقلاب پرداخته است. او در این یادداشت نگاهی به سیر تطور و بالندگی خط شکسته نستعلیق انداخته و در سرانجام نوشتار خود، ضمن برشمردن مشخصات فنی و هنری اثر، هویت هنرمند راقم نسخه را بازشناسانده است. در این متن، علاوه بر معرفی ارزش‌های خوشنویسی، به سنت‌های تاریخی کتابت، از جمله کتابت قرآن با خط کوفی نیز اشاره می‌شود. این نشان می‌دهد که چنین آثار نفیسی در فضای نزدیک به رهبر انقلاب، مورد توجه و بازخوانی هنری قرار می‌گرفته‌اند.

روایت حمایت رهبر شهید از خوشنویسان و کاتبان قرآن
نهج‌البلاغه خطی اهدایی رهبر شهید در کتابخانه حرم رضوی

طبق گزارش وبسایت آستان قدس رضوی، حدود ۳۰ نسخه از نهج‌البلاغه، ترجمه‌ها و شرح‌های موجود در کتابخانه رضوی، جزو آثار اهدایی رهبر نقلاب است. همچنین، مصحف شریف و قرآن نفیس به خط عبدالله رنانی توسط رهبر در مرداد ۱۳۹۸ به این کتابخانه اهدا شد و میان اهدایی‌ها ۱۳ نسخه خطی با دست‌خط و امضای ایشان دیده می‌شود.

مجموعه‌ گسترده‌ نسخه‌های خطی و آثار نفیس اهدایی رهبر شهید و نیز تکریم از هنرمندان خوشنویس در عرصه کتابت قرآن، قرینه‌ای روشن بر علاقه عمیق ایشان به کتاب، میراث مکتوب، خوشنویسی و به‌ویژه کتابت قرآن کریم است. همچنین نشان می‌دهد که ایشان تنها به‌صورت نمادین با خوشنویسی و کتابت قرآن ارتباط نداشته‌اند، بلکه نسبت به میراث مکتوب اسلامی و هنر کتابت توجهی جدی و مستمر داشته‌اند و این توجه می‌تواند نشانه‌ای از علاقه و باور عمیق ایشان به جایگاه معنوی و تمدنی خوشنویسی و کتابت قرآن کریم باشد.

روایت حمایت رهبر شهید از خوشنویسان و کاتبان قرآن

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها