در ابتدای مراسم حسین علاءالدین با تبریک دهه فجر انقلاب اسلامی و تسلیت وفات حضرت زینب کبری(س) گفت: امروز ما در جامعهای زندگی میکنیم که مفهوم فرهنگ و ارزشهای فرهنگی در جامعه به درستی توسط مقتدای ما در جامعه تبیین شده است و در جای جای مختلف کشور محافل مبارکی شکل میگیرد. یکی از این محافل در استان ساوجبلاغ به مدت سه سال است تحت عنوان کنگره ملی شعر امر به معروف و نهی از منکر و متعاقب آن کنگره داستان امر به معروف و نهی از منکر آغاز به کار کرده است.
او افزود: سه سال پیش وقتی این کار شروع و با پیام آیتالله نوری همدانی همراه شد، من گمان نمیکردم که از طرف اهالی ادب و داستان در سراسر کشور این میزان همراهی صورت بگیرد.
این مولف بیان کرد: کتاب «برای وطن» رشحه و نمایشی است از حضور غیرتمندانه و کنشگری مسئولانه شاعران، در رابطه با اتفاقات اخیر کشور. این شاعران سعی کردند قدر این جانفشانیها و منزلت خون شهیدان را انعکاس بدهند. وی همچنین در آخر غزلی را به حضرت زینب (س) هدیه کردند.

شعر حاوی رسالتهای بسیار مهم است
حجتالاسلام سیدرضا تقوی، مشاور رئیسجمهور در ابتدای این مراسم سلام و درود به سرسلسله لشکر جهاد تبیین عاشورا و تفسیر خون مظلوم شهدای کربلا، حضرت زینب کبری (س) فرستادند. در ادامه با گرامیداشت دهه فجر در آغاز صحبتش کلامی را از رهبر معظم انقلاب اسلامی نقل کرد «بارها گفتهام که هر پیامی هر دعوتی، هر انقلابی، هر تمدن و فرهنگی تا در قالب هنر ریخته نشود، شانس نفوذ و گسترش ندارد و ماندگار نخواهد بود و فرقی هم بین پیام های حق و باطل نیست»
او افزود: تیغ تیز هنر هست که میتواند همه نابسامانیها را از سر راه جمع کند و میتواند ارزشها را در ذهن و ضمیر انسانها تثبیت کند، شعر هم از مقولات هنر است و شعر نقش بسیار مهمی در فرهنگسازی در مقابله با ظلم و ستمگری داشته است. البته شعر با نظم فرق میکند، شعر حاوی رسالتهای بسیار مهم است که مخیر و شورانگیز است. شعر چند رسالت دارد یکی از آنها این است که رنجها و تلخ کامیهای جامعه را منعکس میکند و از این طریق ذهنها را بیدار و هوشیار میکند.
شاعر آن افسونگری کاین طرفه مروارید سفت
صنعت و سجع و قوافی هست نظم و نیست شعر
ای بسا ناظم که نظمش نیست الا حرف مفت
شعر آن باشد که خیزد از دل و جوشد ز لب
باز در دلها نشیند هرکجاگوشی شنفت
ای بسا شاعرکه او در عمرخود نظمی نساخت
وی بسا ناظم که او در عمر خود شعری نگفت
مشاور رئیس جمهور گفت: هنر در عرفان اسلامی ترسیم روشن عدالت و شرافت و انصاف و تفسیر تلخ کامی گرسنگان مغضوب پول و قدرت است. مانند شعر پروین اعتصامی (روزی گذشت پادشهی از گذرگهی) که در این قطعه به صورت گویا رنج و درد بخشی از مردم را بیان کرده است. نکته دیگر اصلاح رفتارهای اخلاقی جامعه است. شعر میتواند به عنوان یک معلم اخلاق با همین بیان هنری خلاق را بیاموزد. بسیاری از شاعران ما پاسدار غرور و غیرت ملی بودند و به آن افزودند بهویژه در این اغتشاشات اخیر که دشمنان خواستار تجزیه شدن ایران بودند. یکی از رسالت های شعر میتواند هویتبخشی به جامعه باشد که غیرت و غرور جامعه را در مقابل بیگانگان تهییج کند.
وی افزود: بخشی از اشعار ما بیانگر تاریخ و تمدن ماست که این رسالت هم شعر به خوبی به انجام رسانده است. ارزشهایی که اشاره به گذشتگان دارد و عظمت، تمدن و غرور یک ملت را بیان میکند. شعر حتی میتواند جای واعظ بنشیند و موعظه کند. در انقلاب هم شعرا نقش بسیار مهمی داشتند و مطالب را بیان کردند و به خوبی از عهده آن برآمدهاند. گاهی شاعر میتواند با هنرمندی در یک بیت یک کتاب را بگنجاند.
حجتالاسلام روحالله مختاری، رئیس کنگره امر به معروف و نهی از منکر و امام جمعه شهرستان ساوجبلاغ که مقدمه این کتاب را نوشته است عنوان کرد: کنگره ملی شعر و ادبیات امر به معروف و نهی از منکر زمانی آغاز شد که ما احساس کردیم یک خلاء در کشور وجود دارد و آن هم رابطه مردم با حقیقت امر به معروف و نهی از منکر بود. بنده حدود دوازده سال امام جمعه بودهام و امام جمعه مسئول احیای امر به معروف و نهی از منکر هم هست، هر کار کردیم احیا نشد چراکه به خاطر تبلیغات دشمن و اینکه ما خوب از حقیقت امر به معروف و نهی از منکر نگفتیم و به خاطر اینکه در عمل هم خوب رفتار نکردیم یک گاردی بین جامعه و حقیقت امر به معروف و نهی از منکر بود. همه اینها باعث شده بود یک گاردی در مقابل حقیقت امر به معروف و نهی از منکر وجود داشته باشد. ما سعی کردیم با زبان هنر این آشتی را ایجاد کنیم، هنری که همه مردم با آن انس دارند و بر جانشان مینشیند و ابتدا از شعر شروع کردیم و بسیار استقبال خوبی اتفاق افتاد و سپس ادبیات داستانی را استفاده کردیم و انشالله در سالهای بعد از جلوههای دیگر هنر استفاده خواهیم کرد تا حقیقت دلنشین امر به معروف و نهی از منکر را تببین کند و بر دل و جان ملت بزرگ ایران اسلامی بنشاند.
رئیس کنگره امر به معروف و نهی از منکر ادامه داد: آثار بسیار فاخری به دست ما رسیده در حال استفاده در مجموعههای فرهنگی و هنری کشور است و پای شاعران خارج از ایران هم به کنگره ما باز شده است و بستری برای بینالمللی کردن این کنگره فراهم شده است. ما از کشورهای اسلامی و غیر اسلامی مانند فرانسه و استرالیا و جاهای مختلف دنیا هم در بخش شعر هم ادبیات داستانی اثر داشتهایم. قرار بر این است که مردم انس بگیرند با حقیقت امر به معروفی که خلاصه آن توسعه محبت و مودت مدنی است. بزرگترین معروفی که در دل آن معروفهای دیگر شکل میگیرد حکومت اسلامی است که امام خمینی(ره) بزرگترین معروف را به ما هدیه دادند، لذا همه ما وظیفه داریم پای این بزرگترین معروف بمانیم.
همچنین در این مراسم تعدادی از شاعران برای وطن شعر خوانی کردند.


مصطفی محدثی خراسانی در این مراسم غزلی برای ایران را خواند
ما از غم دشوار تو آسان نگذشتیم
ماندیم براین عهدو زپیمان نگذشتیم
سامان نگرفتیم در آئینه منصور
تا در ره تو از سرو سامان نگذشتیم
دربوته گر انداختمان گردش ایام
از مرتبه خون شهیدان نگذشتیم
جان بود که امکان گذرکردن از آن بود
جان بود گذشتیم زجانان نگذشتیم
تردید نکردیم در آشوب حوادث
از هرچه گذشتیم از ایران نگذشتیم
در این مراسم ضمن تقدیر از بانوان شاعر، نغمه مستشار نیا دو غزل برای ایران و حضرت زینب (س) خواند.
شمردم دانه دانه برف های آن زمستان را
که بشماریم روزی غنچه هایت در بهاران را
کمانم مرزهای آرزو را در نمی یابد
مگر مانند آرش تیر دل راهی کند جان را
هزاران ریشه در این خاک باقی ماند و میماند
اگر چه باد پاییزی بیندازد درختان را
بپوشان خاک را با ابرهای آسمان رنگت
بنوشان بر کویر خشک دلها طعم ایمان را
کسی که عاشق خاک تو باشد خوب میداند
که دنیا میشناسد با خلیج فارس، ایران را
ناصر فیض نیز این شعر را خواند:
نشستهایم در آتش، کنار یاد شهیدان
من و دو چشم پریشان، غروب و غربت و باران
هوای مرثیه دارم، هوای بغض و شکستن
غزل چگونه بخوانم، در این هوای پریشان
اگر تو شعر بخوانی که با زبان تو زیباست
شنیدن غزلی تازه از زبان شهیدان
چگونه در دل این خاک تیره جای گرفتی؟
زمین مجال ندارد برای این همه ایمان
چه با شکوه گذشتی و من چه ساده شکستم
چه ساده مثل درختی که در تهاجم طوفان ...
در این مراسم همچنین از پدران شهید روحالله عجمیان و شهید آرمان علی وردی تقدیر شد.
نظر شما