دوشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۹
کتاب «جانِ نو در تنِ حرف کهن» منتشر شد

کتاب «جانِ نو در تنِ حرف کهن؛ شقّ القمر: رویدادی در گذشته یا خبری از آینده؟» به قلم آرش جمشیدپور منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «جانِ نو در تنِ حرف کهن؛ شقّ القمر: رویدادی در گذشته یا خبری از آینده؟» به قلم آرش جمشیدپور به تازگی منتشر شده است. در پشت جلد کتاب می‌خوانیم: «آیه اول سوره قمر را عمدتاً دو گونه تفسیر کرده‌اند. از منظر بسیاری از مفسران، این آیه بر حادثه‌ای در روزگار پیامبر (صلی الّلهُ علیه واله) دلالت دارد که در طی آن ماه به دو نیم شکافته شد. در مقابل، برخی از مفسران معتقد بوده‌اند که آیه اول سوره قمر فقط به واقعه‌ای که در هنگام قیامت رخ خواهد داد دلالت دارد و حادثه شکافته شدن ماه در گذشته رخ نداده است.

کدام تفسیر موجه یا موجه‌تر است؟ تفسیر متداول که آیه را حاکی از رویدادی در گذشته می‌داند یا تفسیر قیامت شناختی که آیه را خبری از آینده می‌داند؟ اثر حاضر به داوری در میان این دو تفسیر بدیل می‌نشیند. نخست به بررسی شواهد و دلایلی می‌پردازد که به سود تفسیر قیامت شناختی وجود دارد. سپس شواهد و دلایل تفسیر متداول را بررسی می‌کند.

نویسنده با بررسی و ارزیابی منابع قرآنی، پیشاقرآنی و پساقرآنی نتیجه می‌گیرد که تفسیر قیامت‌شناختی موجه تر است و مجموعه ای از دلایل و شواهد متنوع از تقسیر قیامت‌شناختی پشتیبانی می‌کنند.»

در بخشی از مقدمه کتاب هم آمده است: «بسیاری از مفسران معتقدند که آیه «اقْتَرَبَتِ السَّاعَةُ وَانْشَقَّ الْقَمَرُ» (قمر/‏۱)‬ پر حادثه ای در روزگار پیامبر (ص) دلالت دارد که در طی آن، ماه به دو نیم شکافته شد. هدف اصلی ما در این کتاب این است که این تفسیر از آیه اول سوره قمر را بررسی و ارزیابی کنیم. پرسش ما این است که آیا تفسیر سوره مذکور از این آیه، با نظر به همه شواهد و دلایل در دسترس، تفسیری موجه و پذیرفتنی است یا نه.

مدعای اصلی ما در این کتاب این است که تفسیر رایج و متداول از آیه اول سوره قمر که براساس آن ماه در زمان نبوت پیامبر به دو نیم شکافته شد، تفسیری ناموجه و ناپذیرفتنی است و عموم مفسران در تفسیر این آیه دچار سوء فهم شده‌اند، زیرا کلیت آیات قرآنی مرتبط با این آیه را نادیده گرفته، به پژوهش‌های بینامتنی نپرداخته و اسناد و روایات تاریخی را نادیده گرفته، به پژوهش‌های بینامتنی نپرداخته و اسناد و روایات تاریخی را نقادی نکرده‌اند. بنا به ادعای اصلی ما، تفسیر سازگار و منسجم خود این آیه با آیات مشابه دیگر به همراه بررسی‌های بینامتنی و نقادی روایی ـ تاریخی نشان می‌دهند که این آیه به حادثه‌ای در زمان پیامبر اشاره ندارد، بلکه مانند بسیاری از آیات آخرالزمانی دیگر قرآن به حادثه ای در روزگار ظهور قیامت دلالت دارد.»

کتاب حاضر در دو بخش اصلی با عناوین تفسیر قیامت شناختی «آیه انشقاق» و پاسخ به دلایل قرآنی تفسیر متداول و در فصولی مانند تفسیر درون متنی، تفسیر بینامتنی، ناسازگاری تفسیر متداول با برخی آیات قرآن و پاسخ به دلیل روایی تفسیر متداول سامان یافته است.

کتاب «جانِ نو در تنِ حرف کهن؛ شقّ القمر: رویدادی در گذشته یا خبری از آینده؟» به قلم آرش جمشیدپور به همت انتشارات کتاب طه به تازگی در ۱۲۰ صفحه به بهای ۳۰ هزار تومان منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها