در مراسم نقد کتاب «کرگدنهای روی دیوار» مطرح شد؛
آغاز فصل جدیدی از داستاننویسی در زنجان/ تنه داستاننویسی تقویت شود
نویسندگان زنجانی معتقدند: با فعالیت نویسندگان جوان، فصل جدیدی پیش روی داستاننویسی زنجان بوده و آینده درخشانی را میتوان برای آن پیشبینی کرد.
سلمان کریمی «مدرس داستاننویسی» در این جلسه رونمایی گفت: پیش از این هم داستانهای مشترکی توسط نویسندگان زنجانی منتشر شده بود که دارای غنای بالایی بود.
وی با اشاره به اینکه نخستین مجموعه داستان گروهی در زنجان با عنوان «کلههای سنگی» توسط محمدعلی خامهپرست به چاپ رسید، بیان کرد: «بوی باروت سوخته» نیز از دیگر مجموعه داستانهایی بود که به صورت گروهی چاپ شد.
کریمی با بیان اینکه مجموعه داستان کرگدنهای روی دیوار نیز در واقع مجموعهای از داستانهای برگزیده است که هرکدام دارای داستان متفاوت است، تصریح کرد: داستان «باغ اناری» این مجموعه در جشنواره داستان ادبی بانه و تبریز در هر دو مقام آورده است و داستان «شهر چنارها» در جشنواره انقلاب برگزیده و «گربه مرده» و «انتهای خیابان» نیز در جشنوارههای استانی برگزیده شده است.
این مدرس داستاننویسی با اشاره به برخی ویژگیهای داستانهای این کتاب افزود: نثر روان نویسنده موجب میشود تا خواننده را ترغیب به خواندن کتاب ادامه بدهد و کار تا آخر روان خوانده میشود.
کریمی در ادامه به نقاط ضعف و قوت داستاننویسی در استان زنجان اشاره کرد و گفت: شعر در زنجان عقبه بسیاری دارد، اما در داستان در استان چندان بنیهای وجود ندارد و پیش از انقلاب آقای میر تقی فاضلی تنها داستاننویس استان بوده است که وی هم چند مجموعه داستان داشتند که در برهه خاصی به چاپ رسید.
وی تصریح کرد: پس از آقای میرفاضلی هیچ اتفاقی تا دهه 70 نیفتاده بود که در نهایت پس از یک وقفه 16 یا 17 ساله، نسل بعدی شروع به داستاننویسی پراکنده کردند و این کار در استان قوت گرفت. با این حال امروز با وجود داستاننویسان جوان قطعا اینده داستان استان درخشان است و روزهای خوبی در پیشروی آن است.
در ادامه نیز محمدعلی خامه پرست با بیان اینکه یک دست صدا ندارد، گفت: با چاپ یک کتاب و یک مجموعه و یک رمان در ادبیات یک خطه اتفاق خاصی نمیافتد. سنت داستاننویسی در ترکیه از قدمت زیادی برخوردار است و داستان نویسان زیادی هستند که در آنجا مینویسند و آثارشان پر فروش است.
این داستاننویس زنجانی با اشاره به اینکه تقویت داستاننویسی و چاپ آثار بیشتر قطعا به تقویت نقاط قوت و برطرف کردن نقاط ضعف کمک خواهد کرد، گفت: بر این اساس هرقدر نویسندگان داستاننویسی کتابهای بیشتری به چاپ برسانند در واقع تنه اصلی داستاننویسی را تقویت کرده و به مستحکمتر شدن تنه داستاننویسی کمک کردهاند.
وی آینده داستاننویسی استان زنجان را درخشان ارزیابی کرد و افزود: در یک برهه زمانی مطالعه کتب خارجی مرسوم بود اما امروز زمان آن رسیده است که داستاننویسان کتب ایرانی را مطالعه کرده و بر همین اساس خود را تقویت کنند.
این نویسنده زنجانی با مقایسه آمار فروش کتب نویسندگان ایرانی با نویسندگان خارج از کشور بیان کرد: تیراژ کتب ایرانی در مقایسه با کتب خارجی بسیار کم است، درحالی که باید این موضوع تقویت شود.
خامهپرست در ادامه به ویژگیهای کتاب کرگدنهای روی دیوار اشاره کرد و گفت: این کتاب توسط نویسندهای چاپ شده که در جلسات داستاننویسی شرکت کرده است، از همین رو داستانها دارای انسجام خاصی است.
وی با اشاره به اینکه نویسنده باید موضوعات ذهنی خود و آنچه را که با آن درگیر است را به چاپ برساند، گفت: تا زمانی که درگیریهای ذهنی نویسنده چاپ و منتشر نشود، قادر نخواهد بود، سراغ مسائل جدیدتر برود.
وی با اشاره به اینکه در سنوات گذشته بحث داستاننویسی در زنجان رشد بسیار خوبی داشته و شاهد چاپ آثار متعدد بودیم، بیان کرد: با شرایطی که نسل جوان دارند به نظر میرسد، آینده داستاننویسی در زنجان بسیار درخشان است. یک دست صدا ندارد و با چاپ یک کتاب و یک مجموعه و یک رمان در ادبیات یک خطه اتفاق خاصی نمیافتد.
در ادامه نیز «زهره میرعیسیخانی» نویسنده کتاب کرگدنهای روی دیوار با اشاره به اینکه این کتاب شامل داستانهای مختلف با موضوعات متفاوت است اما نکته مشترک آنها مشکلات انسانها در برهههای مختلف است، گفت: هریک از داستانهای کتاب دارای موضوع متفاوتی است و به یکدیگر مرتبط نیست.
این نویسنده جوان زنجانی با اشاره به اینکه کتاب کرگدنهای روی دیوار در مدت 2 سال نگارش شده است، تصریح کرد: هدف از چاپ این کتاب گردآوری داستانهای برگزیده در یک کتاب بود و خوشبختانه پس از چاپ نیز استقبال علاقهمندان از آن بالا بود.
وی با اشاره به اینکه مشکلات مالی مانع از چاپ به موقع کتاب میشود، اضافه کرد: باید حمایت بیشتری از نویسندگان صورت گیرد تا بتوانند به موقع آثار خود را با چاپ برسانند.
گفتنی است، «کرگدنهای روی دیوار» مجموعه داستانهای کوتاه زهره میرعیسیخانی، نویسنده زنجانی است که شامل 7 داستان از جمله «باغ اناری»، «کرگدنهای روی دیوار»، «انتهای خیابان بهار»، «شهر چنارها»، «گربه مرده» و«زنی زیر باران دف میزند» است. این کتاب شامل داستانهای مختلف با موضوعات متفاوت است اما نکته مشترک آنها مشکلات انسانها در برهههای مختلف است.
نظر شما