با توجه به شرایط موجود و شیوع ویروس کرونا تنها ارتباطهای مجازی میتواند ضمن قطع زنجیره انتقال این ویروس، ارتباطات جمعی و تعاملات متقابل را همچون گذشته حفظ کند و البته کتاب و ترویج فرهنگ کتابخوانی هم ازین امر مستثنی نیست به همین جهت فرهنگ دوستانی که در این برهه حساس بیشتر اوقات خود را با کتاب گذراندند و دیگران را نیز به شیوههای گوناگون به کتابخوانی دعوت کردند شایسته ستایش هستند از این رو فرصتی فراهم شد تا گفتوگویی داشته باشیم با حسن قادری عضو شورای مدیریت و برنامه ریزی و شورای مشورتی پایگاه استناد ملی کشور که مشروح آن از نظر شما میگذرد.
استاد دانشگاه دامغان یكی از مهمترین راهبردها در یك برنامه ریزی صحیح فرهنگی را رواج فرهنگ كتابخوانی و مطالعه دانست و گفت: ضمن لزوم استفاده از برنامههای نرمافزاری جديد با موضوع كتابخوانی بايد بدنبال راهكارهای جديد برای ترويج كتابخوانی بوده و روشهای ما متناسب با نسل جديد و بروز باشد.
وی افزود: هدف پویش «یک ربع مطالعه در روز» استفاده از فراغت به وجود آمده در خانهها، بهره بردن از امکانات موجود در فضای مجازی برای ترویج اجتماعی کتابخوانی در سراسر ایران و تشویق دانشجویان و سایر دوستداران کتاب به گفتوگو پیرامون کتابهای مطالعه شده است.
استاد دانشگاه دامغان ضمن بیان اینکه بر اساس پژوهش جهانی اگر هر فردی روزانه یک ربع مطالعه کند، در طی سال موفق خواهد شد 12 الی 15 کتاب را بخواند تصریح کرد: فارغ از همه معایب و مشکلاتی که ویروس کرونا برای جهانیان به وجود آورد اما فرصتی فراهم شده تا بیشتر به امور مغفول همچون مطالعه بپردازیم و به همین جهت این موضوع را با دانشجویانم و سایر شهروندان به اشتراک گذاشتم که مورد استقبال هم قرار گرفت.
داور جشنواره ملی علامه جعفری اظهار کرد: از مهم ترین عوامل برای انجام مطالعه، ایجاد انگیزه و احساس نیاز به كتاب و كتابخوانی و ایجاد رفتاری به نام مطالعه میان مخاطبان در جامعه است؛ برای ایجاد احساس نیاز و انگیزه باید از مرحله آگاهی گذر كرد.
کتابخوان برتر استان سمنان با اشاره به اینکه امروز همه کتابخانههای دنیا خدماتشان را خارج از کتابخانهها ارائه میدهند و این مرز بین کتابخانههای سنتی و مدرن است، گفت: بسیاری از افراد نمیتوانند به کتابخانهها مراجعه کنند هماکنون شرایط شهرها به گونهای است که مدیران شهری با استفاده از شبکههای مجازی و شبکه نت در تلاش هستند تا از حجم مسافرتهای درون شهری کاهش دهند؛ برخی از افراد هم دارای بیماری و معلولیت هستند و رفت و آمدشان به کتابخانهها با سختی امکانپذیر است.
وي فضای مجازی را همچون شمشير دو لبه دانست و ادامه داد: مديران دستگاههای مرتبط با كتاب و كتابخوانی بايد با توليد محتوا در فضاي مجازی و رفتار اصلاحی در جهت توسعه فرهنگ مطالعه عمل كنند.
حسن قادری با اشاره به ضرورت تشویق کتابخانههای فعال در برپایی برنامههای فرهنگی جنبی یادآور شد: حس مسئولیت کتابداران در انجام وظیفه خود، بهترین راه جلب مخاطبان به فضای کتابخانهها است؛ برگزاری برنامههای ترویجی مانند نشستهای کتابخوان،جلسات نقد و بررسی، دورخوانی، شاهنامهخوانی و... نیز ضمن معرفی آثار ارزشمند و اشتراک محتوای آن، مخاطبان را به مشارکت فعالانه در برنامههای کتاب محور تشویق میکند.
نظرات