
گفتوگوی ایبنا با مشاور قائم مقام نمایشگاه بینالمللی تهران؛
چرا چینیها بعد از چند روز نمایشگاه کتاب تهران را ترک کردند؟
حسین صفری به ایبنا گفت: کشور چین پروتکلی دارد که مدیران آنها نمیتوانند بیش از پنج روز سفر کنند. بنابراین آنها باید به کشور خود بازمیگشتند اما گروه دیگری از میهمانان چینی جایگزین آنها شدهاند.
او ادامه داد: همین الان نمایشگاههای مختلف در نقاط مختلف دنیا برگزار میشود و در این زمان بسیاری از ناشران در آن نمایشگاهها شرکت کردهاند. نکته دیگر این که موضوع تحریمها هم بیتاثیر نبوده است.
صفری با بیان اینکه در این دوره از نمایشگاه 30ناشر خارجی به طور مستقیم و غیرمستقیم حضور دارند و تازههای نشر جهان در نمایشگاه کتاب تهران ارائه میشود، بیان کرد: برای مثال در بخش پزشکی آثار برای سال 2018 را همراه خود به نمایشگاه آوردهاند.
مشاور قائم مقام نمایشگاه درباره اینکه از روز سوم نمایشگاه تعداد زیادی از مدیران چینی در بخش بینالملل با اعلام اینکه ویزایشان تمام شده، نمایشگاه کتاب را ترک کردند، گفت: کشور چین پروتکلی دارد که مدیران آنها نمیتوانند بیش از پنج روز سفر کنند. بنابراین آنها باید به کشور خود بازمیگشتند اما گروه دیگری از میهمانان چینی جایگزین آنها شدهاند.
سعی کردیم به کیفیت و کمیت نمایشگاه آسیب نخورد
صفری با بیان اینکه امسال شعار اجرایی نمایشگاه «صرفهجویی» بود، توضیح داد: این شعار به طور واقعی در تمام بخشهای نمایشگاه اجرا و حفظ شد. در عین حال تمام سعی ما این بود که به کیفیت و کمیت نمایشگاه آسیب نخورد.
مشاور مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران با اشاره به بازار نشر گفت: در جایی جملهای پرمعنی دیدم «مردم به عیادت کتاب آمدهاند». فکر میکنم کتاب حالش خوب نیست و مردم در نمایشگاه کتاب، عیادت خوبی از کتاب انجام دادند. این روزها باید ناز کتاب را خرید چون کتاب قهر نمیکند، میمیرد.
او ادامه داد: معاونت فرهنگی و وزارت فرهنگ و ارشاد و مسولان همه تلاششان را میکنند تا نمایشگاه بهخوبی برگزار شود. میزان خرید مردم از نمایشگاه در روزهای نخست افزایش داشته. البته قیمت کتابها بالا رفته است اما افزایش تراکنشها نشان داد که تعداد زیادی هم کتاب خریداری شده است.
رای 70 درصدی برای برگزاری نمایشگاه در مصلی
مدیر دبیرخانه دائمی نمایشگاه بینالمللی تهران با اشاره به نقدهایی که درباره مکان نمایشگاه انجام شده است، بیان کرد: من از کسانی بودم که نمایشگاه کتاب را از سئول به مصلی آوردیم و سپس از مصلی به شهر آفتاب بردیم. اما در این میان باید توجه داشته باشیم که مردم و ناشران چه میخواهند.
او ادامه داد: بالای 70 درصد مردم در نظرسنجی سال گذشته مصلا را بهتر از مجموعههای دیگر دانستهاند. دسترسی و امکانات رفاهی نسبی که برای مصلا وجود دارد نباید نادیده گرفته شود. این مجموعه باعث شده که مردم بتوانند خرید کنند. البته باید به شهرآفتاب هم توجه کنیم و امکانات آن را نادیده نگیریم.
وزارت فرهنگ و ارشاد کمترین مداخله را در انتخاب غرفه دارد
یکی از مشکلاتی که در سیودومین نمایشگاه بینالمللی کتاب به تکرار بیان میشود، نارضایتی ناشران بزرگ داخلی از کوچک بودن غرفههایی است که به آنها اختصاص داده شده است. صفری درباره شرایط تخصیص غرفه به ناشران کتاب توضیح داد: براساس آییننامه نمایشگاه که تعداد عناوین، متراژ را مشخص میکند کار را دنبال میکنیم اما نکتهای که در این میان مطرح است، لزوم توجه به ظرف محیط است.
او ادامه داد: ما نمیتوانیم بخش عمومی نمایشگاه را در چند مکان برگزار کنیم. این را قبول داریم که برخی ناشران متراژی پایینتر از عدد استحقاقی خود دریافت کردهاند اما در همه موارد پایبند به قوانینی هستیم که براساس آن آییننامه را نوشتند.
صفری با اشاره به اینکه ناشران در ایران یک سال خود را با درآمد ناشی از نمایشگاه طی میکنند، افزود: ناشران نقدینگی جمع میکنند تا بتوانند کار خود را در طول سال ادامه دهند. باید توجه داشت که ثبتنام از طریق سایت نمایشگاه و دریافت غرفه از طریق تشکل مربوطه است؛ یعنی وزارت فرهنگ و ارشاد کمترین مداخله را در این زمینه دارد.
طبقه منفی رواق شرقی بهترین مکان برای ناشران کودکان بود
بخش اختصاص داده شده به ناشران کودک و نوجوان در روزهای ابتدایی نمایشگاه بینالمللی کتاب مشکلاتی را برای بازدیدکنندگان ایجاد کرد. مدیر دبیرخانه دائمی نمایشگاه بینالمللی تهران در اینباره توضیح داد: تمام مجموعه اجرایی و رفاهی نمایشگاه سعی کرده است که مشکلات را کم و تدارکهای ویژهای پیشبینی کند.
او ادامه داد: سال گذشته یک چادر در صحن و کنار رواق شرقی و رواق شرقی فضایی بود که به ناشران کودک اختصاص داده شده بود. اما امسال میخواستیم از حجم چادرها کم کنیم و فقط یک مکان طبقه منفی یک رواق شرقی را داشتیم تا به کودکان اختصاص دهیم. تقریبا بهترین امکان ما این بود. امیدواریم تا سال آینده امکاناتی مانند آسانسور و پله برقی فعال شود.
بهترین جایی که برای نمایشگاه داریم اینجاست
صفری با اشاره به اینکه جانمایی بخشها براساس اقتضای مصلا است، ادامه داد: کاربری مصلی برای نمایشگاه نیست اما بهترین جایی که برای نمایشگاه داریم اینجاست زیرا 130 هزارمترمربع فضای نمایشگاهی را زیر بار میبرد. نمایشگاه کتاب تهران به لحاظ میزان بازدید در دنیا اول است و به لحاظ متراژ دوم است (بعد از نمایشگاه فرانکفورت).
او ادامه داد: هر نمایشگاهی در ایران ساخته شود باید براساس ملاک نمایشگاه کتاب تهران باشد زیرا اینگونه هر نمایشگاهی در نظر باشد از دل این نمایشگاه بیرون میآید. مصلا تهران مرکز فرهنگی و قلب تهران است این ظرفیت را دارد که مرتب در آن نمایشگاه برگزار کنیم و این کاربری را پیشبینی کردهاند تا تفرجگاه معنوی و فرهنگی برای مردم تهران باشد.
نظر شما