شنبه ۵ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۷
«آفرین‌ها و نفرین‌ها»ی شعر فارسی

جمال زیانی شیراز شناس پشکسوت، آفرین‌ها و نفرین‌های ۴ شاعر بزرگ زبان و ادبیات فارسی را در دوازدهمین کتاب خود تدوین کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از شیراز, جمال زیانی پس از انتشار ۲ کتاب موفق «گلگشتی در شیراز» و «صنایع‌دستی و هنرهای سنتی شیراز» در سال ۱۳۹۶ حالا کتاب «آفرین‌ها و نفرین‌ها» را راهی بازار نشر کرده است.

آن‌طور که خودش می‌گوید ۳ سال تدوین این کتاب پژوهشی به طول انجامیده و دیدار یا یکی از آموزگاران قدیمی شیراز ایده خلق این اثر پژوهشی را در ذهن او کلید زده است. 

نویسنده کتاب «آداب، رسوم و باورهای مردم از زبان حافظ، سعدی و مولانا» در همین‌باره می‌گوید: در سال ۱۳۹۳ به طور اتفاقی محمد گنجو از دوستان قدیمی دوران تحصیل در دانشسرای تربیت معلم را ملاقات و کتاب «آرامستان‌های شیراز» را که تازه از چاپ درآمده بود تقدیمش کردم. این دوست قدیمی پیشنهاد کرد که «آفرین‌ها و نفرین‌های شیخ اجل سعدی» را تدوین کنم که به قول او خیلی جالب بود.

زیانی ادامه می‌دهد: چندین ماه ذهنم درگیر این سوژه بود تا اینکه دیوان افصح‌المتکلمین را در آغوش کشیدم و دست به کار پژوهش شدم. پس از سعدی به جستجوی آفرین‌ها و نفرین‌های حافظ رفتم.

این پژوهشگر فرهنگ عامه شیراز با بیان اینکه «پس از آن، غزلیات شورآفرین دیوان شمس و مثنوی گریبانم را در این پژوهش گرفت»؛ می‌افزاید: مگر می‌شود نامی از سعدی، حافظ و مولانا برد و شاهنامه سترگ فردوسی را فراموش کرد؟ بنابراین با عزمی راسخ در اقیانوس بی‌کران شاهنامه شناور شدم.

آنطور که زیانی می‌گوید، نتایج این پژوهش‌ها ابتدا به تناوب در روزنامه عصر مردم چاپ شیراز به چاپ رسیده و در ادامه این شیرازشناس آن‌ها را تدوین و در یک کتاب طبقه‌بندی کرده است.

کتاب «آفرین‌ها و نفرین‌ها» در ۵ بخش به ترتیب واژه آفرین، واژه نفرین، فعل‌های دعایی باد و بادا، فعل دعایی منفی مباد و مبادا و واژه دعا در اشعار در آثار حافظ، سعدی، مولوی و فردوسی را بررسی و واکاوی کرده است.  

این کتاب که جمال زیانی برای آن از ۱۲ منبع معتبر زبان و ادبیات فارسی بهره برده است در ۲۶۲ صفحه و توسط انتشارات نوید راهی بازار کتاب شده است.

​جمال زیانی، نویسنده و پژوهشگر فرهنگ عامه شیراز است که از او تاکنون ۱۰ کتاب در این حوزه به چاپ رسیده‌ است. او متولد ۱۳۱۴ در یکی از محلات قدیمی شیراز به نام بالا‌کفت و فارغ‌التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه شیراز است. او در سروستان، بندامیر، سیوند، بوشهر و شیراز به تدریس پرداخت و در سال ۱۳۶۱ بازنشسته شد. این نویسنده پس از بازنشستگی، به پژوهش روی آورد که نتیجه آن تاکنون ۱۲ جلد کتاب در این حوزه است.

وی در حوزه حافظ‌پژوهی آثاری همچون «آداب و رسوم و باورهای مردم زمانه در شعر حافظ»، «گل‌واژه‌های شعر حافظ» و «سحرآفرینی‌های حافظ» را به چاپ رسانده است که در سال ۱۳۸۹ ضمن نقد این آثار، از او تقدیر به عمل آمد.

دل نوشته‌هایی از فرهنگ، آداب، رسوم و باورهای مردم شیراز، یکی از کتاب‌های شاخص این نویسنده است که با مقدمه جمشید صداقت کیش توسط انتشارات آوند اندیشه با همکاری بنیاد فارس‌شناسی منتشر شده‌ است.

زیانی دربارهٔ سعدی نیز اثری به نام «نگاه سعدی به آداب، رسوم و باورهای مردم» را نوشته است. این کتاب به صورت ساده و با بیانی شیوا و روان، به نمونه‌های فراوانی از تلاش سعدی برای توجه به میراث «فرهنگ معنوی» در قالب آداب، سنن، زبان و گفتار مردم اشاره دارد.

«آداب، رسوم و باورهای مردم از زبان حافظ، سعدی و مولانا»، «آرامستان‌های شیراز در حال و گذشته» و «هنرهای سنتی و صنایع دستی شیراز» از دیگر آثار پژوهشی جمال زیانی هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها