پنجشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۰
هدفمان این است که پایان‌نامه‌ها در کتابخانه‌ها خاک نخورند

عادل تقوی درباره سهم رشته‌های گوناگون در هفدهمین جشنواره ملی پایان‌نامه سال دانشجویی گفت: بیشترین آثار مربوط به رشته علوم انسانی و اجتماعی با 473 اثر است که به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است و کمترین میزان مربوط به هنر و معماری با 69 اثر است.

عادل تقوی؛ رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره روند داوری و مراحل انتخاب آثار در هفدهمین جشنواره ملی پایان‌نامه سال دانشجویی گفت: همانطور که می‌دانید، سال گذشته فراخوان هفدهمین جشنواره ملی پایان‌نامه سال دانشجویی اعلام شد و آثار در شش گروه تخصصی با عناوین علوم انسانی و اجتماعی، فنی و مهندسی، هنر و معماری، پزشکی و دامپزشکی، کشاورزی و منابع طبیعی و علوم پایه ارسال شدند.
 
وی افزود: علاوه‌بر این، بخشی هم به عنوان بخش ویژه در این جشنواره در نظر گرفته شده است که شامل اقتصاد مقاومتی، معماری و شهرسازی، طراحی مد و لباس ایرانی و اسلامی، فرهنگ عمومی و آسیب‌های اجتماعی و تجاری‌سازی، دانش و فناوری‌های نوین، مطالعات فرهنگی خود مراقبتی و سبک زندگی سالم است.
 
تقوی ضمن اشاره به تعداد ارسال آثار گفت: در مجموع 905 اثر به دبیرخانه ارسال شدند که طی چهار مرحله داوری در نهایت 9 اثر به عنوان آثار برگزیده و 30 اثر به عنوان شایسته تقدیر شناخته خواهند شد.
 
به گفته تقوی شرایط نحوه ارسال آثار برای همه دانشگاه‌ها در گروه‌های مختلف و در رشته‌های گوناگون یکسان است و بدون هیچ محدودیتی افراد می‌توانستند آثار خود را ارسال کنند.
 
تقوی خاطرنشان کرد: رتبه دانشگاه‌ها در ارسال آثار تاثیری نداشته و همه دانشگاه‌ها از سهمیه برابر برخوردار بودند. تنها محدودیتی که در این زمینه وجود داشت این بود که افراد در هر مقطعی که هستند اعم از کارشناسی‌ارشد و دکتری باید طی دو سال اخیر از پایان‌نامه‌های خود دفاع کرده باشند.
 
رئیس انتشارات جهاددانشگاهی گفت: آن دسته افراد که از زمان دفاع پایان‌نامه‌هایشان بیش از دو سال می‌گذرد و در دوره‌های قبلی هم شرکت نکرده‌اند امکان شرکت در جشنواره را ندارند.
 
تقوی ضمن اشاره به سهم رشته‌ها در آثاری که ارسال شده‌اند گفت: 76 درصد آثار به دانشگاه‌های دولتی و 24 درصد آن‌ها به دانشگاه‌های غیردولتی اختصاص دارد. همچنین 35 درصد آثار در دوره دکتری و 65 در صد هم در کارشناسی ارشد ارائه شده‌اند.
 
وی در ادامه درباره تعداد آثار ارسال شده در رشته‌های مختلف اظهار کرد: از گروه‌های شرکت‌کننده بیشترین تعداد دریافت آثار مربوط به گروه علوم انسانی و اجتماعی  با 473 اثر؛ در رتبه بعدی گروه فنی و مهندسی با 83 اثر؛ همچنین گروه هنر و معماری با 69 اثر است. در بخش ویژه هم در مجموع 125 اثر ارسال شده است.
 
 
تقوی گفت: این اولین دوره‌ای است که تصمیم بر آن شد تا آیین اختتامیه در خارج از تهران برگزار شود. هدف از این تصمیم‌گیری تمرکززدایی از مراسم‌های جهاد دانشگاهی بود و چون در سال جاری میلادی همدان پایتخت فرهنگی انتخاب شده است تصمیم بر آن شد تا  مراسم اختتامیه در این استان برگزار شود.
 
تقوی درباره مراحل داوری این جشنواره گفت: داوری در چهار مرحله انجام می‌شود که در مرحله اول، اقدامات مقدماتی مربوط به پذیرش پایان‌نامه‌ها و ارسال آن‌ها به مراحل داوری  است. در مرحله دوم و سوم استادان و هیات‌های علمی دانشگاه‌ها با توجه به موضوعات و تخصصی که دارند به داوری آثار می‌پردازند. در نهایت شورا و کمیته علمی مستقر در دبیرخانه با توجه به امتیازاتی که داوران در مراحل دوم و سوم داده‌اند، به تناسب امتیازها برگزیدگان و بعد به شایستگان تقدیر را انتخاب می‌‌کنند.
 
تقوی افزود: در همه مراحل داوری، افراد متخصص مربوط به هر رشته داوری را بر عهده گرفتند و حتی در بسیاری موارد تخصص داروان ریزتر می‌شود و ارزیابی آثار کاملا توسط افراد متخصص همان رشته انجام می‌شود.
 
وی درباره بخش جنبی این جشنواره که به دفاع سه دقیقه‌ای اختصاص دارد گفت: در دوره شانزدهم یعنی یک دوره قبل ایده‌ای مطرح شد که در صورت تمایل و توانایی افراد پایان‌نامه‌هایی که برگزیده می‌شوند و افرادی که توانایی معرفی آثار خود را به صورتی جذاب دارند به ارائه آن‌ها بپردازند.
 
رئیس انتشارات جهاد دانشگاهی گفت: هدف از ایجاد مسابقه دفاع سه دقیقه‌ای این بود که فضایی به وجود بیاید تا آثار علمی تازه پژوهش شده به جامعه معرفی شود. این واضح است که دسترسی عموم به پایان‌نامه‌ها عملا اتفاق نمی‌افتد و اغلب آثار در کتابخانه دانشگاه‌ها خاک می‌خورند؛ حال اگر فردی ایده یا خلاقیت ویژه‌ای در پایان‌نامه خود داشته است، می‌تواند آن را با عموم و متخصصین رشته خود در یک دفاع  سه دقیقه‌ای به اشتراک بگزارد. این مسابقات شرایطی را محیا می‌کند تا قابلیت ارائه به عموم را داشته باشند.
 
تقوی در ادامه توضیح داد: در دوره اول مسابقه دفاع سه دقیقه‌ای، پایان‌نامه‌هایی که به مرحله نهایی و برگزیده در شانزدهمین جشنواره ملی پایان‌نامه‌های دانشجویی رسیده بودند انتخاب ‌شدند. این دوره به صورت محدود در تهران انجام شد اما در دوره‌های بعدی به علت استقبال دانشجویان و جهاد دانشگاهی استان‌ها شرایط به گونه‌ای پیش رفت که هر فرد به صورت داوطلبانه در این مسابقات شرکت می‌کرد.
 
وی گفت: در دوره بعدی این مسابقات، 111 نفر در نه جهاد دانشگاهی و در نه استان همکاری کردند. دی ماه  سال گذشته مراحل مقدماتی این بخش جنبی انجام شد؛ در مرحله بعدی 24 نفر انتخاب شدند در مرحله نیمه نهایی در اسفند‌ماه فقط چهار نفر انتخاب شدند برای مرحله فینال انتخاب شدند. در واقع در بخش جنبی هفدهمین جشنواره ملی پایان‌نامه سال دانشجویی فقط چهار نفر به دفاع سه دقیقه‌ای پایان‌نامه‌های خود می‌پردازند که یک نفر برگزیده خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها