سه‌شنبه ۲۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۷
انوشه منادی:«فیل شمالی» مضمون عشقی است که به نفرت تبدیل شده

مجموعه داستان «دیوانه در مهتاب» اثر حمیدرضا نجفی با حضور انوشه منادی معرفی و بررسی شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) هشتمین نشست داستانخوانی تجربی به داستان «فیل شمالی»، از مجموعه داستان «دیوانه در مهتاب» نوشته حمیدرضا نجفی 
اختصاص داشت که روز جمعه 20بهمن در کارگاه تجربی هنر بابل برگزار شد.

در ابتدا انوشه منادی منتقد جلسه به رمان باغ‌های شنی، کتاب قبلی حمیدرضا نجفی اشاره کرد که بعد از چاپ به واسطه زبان خاص آن که به زبان آرگو شناخته می‌شود، مورد توجه فرهنگستان زبان قرار گرفت.

وی گفت: داستان فیل شمالی یکی از سه‌داستان این مجموعه‌ است که دارای خصوصیات سبکی حمیدرضا نجفی است.

بعد از خواندن داستان از سوی نویسنده، گفت‌وگو پیرامون اسم داستان آغاز شد.

حمیدرضا نجفی در پاسخ به این پرسش که چرا نام اثر فیل شمالی است، به اصطلاحات رایج تحت عنوان گرگ شمالی و گوزن شمالی، که به حیواناتی کمیاب یا درحال انقراض اطلاق می‌شوند، اشاره کرد و تحلیل‌اش پیرامون شخصیت اصلی داستان را به این تحلیل مربوط دانست.

در ادامه  منادی با تحلیلی کلی، به جنبه های گروتسک داستان اشاره کرد و با برشمردن برخی ویژگی‌های این نوع داستان، مثل ترکیب طنز و مشخصاتی مثل ناهماهنگی، کمیک و وحشت‌زا ،اغراق و زیاده‌روی، نابهنجاری، روش‌ساختی که به داستانِ گروتسک ختم می‌شود اشاره و اضافه کرد: این روش یا گرایش نویسنده، در ژانرهای مختلف مثل مسخ کافکا یا آثار بکت قابل استفاده است، که اولی از داستان‌های رمزی و نشانه‌ای است و آثار بکت در نوع آبزورد قرار می‌گیرد. بهره‌برداری از روش یا نگاه گروتسک در آثار واقع‌گرا نیز وجود دارد‌، در این روش، اهمیت اشیا و پرداخت به جزییات و ایجاد حس واقع‌نما بسیار اهمیت دارد و اشیا یا وقایع همانی هستند که در واقعیت بیرونی درک می‌شوند. داستان فیل شمالی به مضمون عشقی که به نفرت تبدیل شده پرداخته است.


در ادامه نجفی با بیان توضیحات به رفتار روانکاوانه نویسنده با شخصیت اصلی، کارکرد واقعی توصیف اشیا و تاکیدش در بهره‌بردن از تاثیر عملکرد واقعی زبان در داستان اشاره کرد

 نجفی پیرامون شخصیت خاص داستان و تلاشی که برای ساخت ابعاد مختلف شخصیت داستانش به کار گرفته گفت: نگاه تلخ و انتقام‌جویانه راوی به دلیل تحقیری است که ناشی است از ایام نوجوانی و در ارتباط با شهره، خواهر ناتنی اوست که نه سال از او بزرگترست، رفتار انتقام‌جویانه‌ای که شهره را به خودکشی کشاند و سبب تشریح لایه‌های پیچیده راوی داستان شد. 

جلسه با گفت‌وگو پیرامون پرسش‌های مطرح شده به پایان رسید. جلسه بعدی داستان‌خوانی تجربی 15روز بعد با حضور کیهان خانجانی در کارگاه تجربی هنر بابل برگزار خواهد شد.

 

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    چه جلسه بروزی! کتاب مال ده سال پیشه!!!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها