چاپ یازدهم کتاب «تاریخ سینمای ایران» تالیف مسعود مهرابی با ویراست جدید از سوی انتشارات نظر در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه میشود.
در مقدمه کتاب «تاریخ سینمای ایران» میخوانیم: «انقلابها تاریخ را به قبل و بعد از خودشان تقسیم میکنند و میل به فراموش کردن گذشته دارند. اما بعد از وقوعشان ناگاه نگاههایی به دلایل گوناگون متوجه گذشته میشوند تا بالا و پست جهان پیشین را بازنگرند و به سنجش درآورند. چاپ و نشر وسیع کتاب کتابهای تاریخی در سه دهه اخیر و استقبال گسترده از آنها زاییده چنین جریان غیرقابل اجتنابی است.»
در سطور دیگری از این قسمت مهرابی در رابطه دلیل نگارش اثر مینویسد: «کتاب تاریخ سینمای ایران (از آغاز تا 1357) هم محصول وضعیت یاد شده است. سینمای پیش از انقلاب ایران جز انگشتشمار فیلمهایی معتبر و باارزش، در کلیت کارنامهای قابل دفاع نداشت و ندارد، بنابراین از چشم انقلابیون آن سالها پست بود و دورانداختنی. اما کمترین زیان محو کردن آثار و اعمال گذشتگان، بازگشت آرام جهان کهنه و برقراری مناسباتی است که نسلهایی علیه آن شوریدهاند.
مشکل دیگری که زدودنهای شتابزده میآفریند، خلل در تداوم طبیعی تاریخ یک ملت است که بیشک انباشته از فراز و نشیب و زشت و زیباست، اما به هر حال (دوست داشته باشیم یا نه) چراغ راه آینده است. گذر زمان ناگزیر با فراموشی و خاموشی همراه است.
اگر فراز و فرودهای دوران در جریده صحیح و صادقی ثبت نشود، زشتیها و زیباییها به هم میآمیزند و باعث خلق دنیای آشفته و ناعادلانه میشوند. نگارش این کتاب در آغاز دهه هزار و سیصد و شصت کوششی بود برای مقابله با گزند زمانه و جلوگیری از محو شدن رویدادها و واقعیتهایی که همراه با ماهیت و جلوه و رنگشان، سینمای ایران قبل از انقلاب را ایجاد کردند؛ بنایی ناموزون اما همچنان پابرجا.»
درباره استقبال از کتاب «تاریخ سینمای ایران» آمده است: «تصور نمیکردم این کتاب به چاپ چهارم و پنجم برسد، چه آنکه به چاپ یازدهم برسد. از میان بیش از 2800 کتاب سینمایی که از سال 1306 تا کنون منتشر شده (95 درصدشان بعد از انقلاب منتشر شدهاند) جز چند فیلمنامه از بهرام بیضایی و محسن مخملباف، چهل پنجاه کتاب به چاپ دوم و سوم رسیدهاند.
استقبال از «تاریخ سینمای ایران» از آنکه نشانه اهمیت و ارزندگی آن باشد، بیانگر توجه مردم به سینمای ایران و گذشته آن است، خاصه آنکه از دستاندرکارانش بعد از انقلاب طرد شدند یا در حاشیه قرار گرفتند. اولین چاپ کتاب بعد از سه سال نگارش پاییز 1363 در 8800 نسخه منتشر و در کمتر از دو سال نایاب شد. از 1365 تا 1384 کتاب با تیراژی حدود 3800 نسخه تجدید چاپ شد.»
چاپ یازدهم کتاب «تاریخ سینمای ایران» تالیف مسعود مهرابی از سوی انتشارات نظر منتشر شده است.
نظر شما