ملزومات و زیرساختهای نشر الکترونیک از نگاه کارشناسان/ 12
اکبری: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات زیرساختهای نشر الکترونیک را تقویت کند
محمدرضا اکبری، مدیرعامل شرکت آموزش الکترونیک فراگیر شریف با تأکید بر لزوم حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از نشر الکترونیک گفت: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه زیرساختی باید حمایتهای لازم را از فعالان این حوزه بهعمل آورد.
مشکلی به نام سرعت پایین اینترنت
وی درباره کمبودهای زیرساختی در صنعت نشر الکترونیک افزود: از مشکلات عمده در این بخش، سرعت پایین اینترنت برای مخاطبان آنلاین کتابهای الکترونیکی است. فقدان Datacenter نیز از دیگر مشکلات این حوزه بهحساب میآید. بهعبارتی دیگر اگر ناشری بهدنبال انتشار الکترونیکی کتابهای تولیدی خود باشد، با مشکلات متعددی مواجه خواهد بود. البته هنوز فرهنگ نشر الکترونیک چندان در بین ناشران چاپی ایجاد نشده است.
اکبری با اشاره به اعتقاد ناشران سنتی به نشر الکترونیک گفت: ناشران چاپی با وجود مزایای نشر الکترونیک همچنان به تولید کتابهای کاغذی اعتماد بیشتری دارند و معتقدند نشر الکترونیک کنترل ناشر را در حفظ محتوای تولیدی از بین میبرد. بهعبارتی دیگر ناشران سنتی به مکانیزم نشر الکترونیک اعتقادی ندارند.
مدیرعامل شرکت آموزش الکترونیک فراگیر شریف ادامه داد: تصور برخی ناشران نسبت به سود مالی فعالیت در حوزه نشر الکترونیک، کسب منفعت بیشتر در مقایسه با نشر چاپی است، درحالیکه قیمت کتاب الکترونیکی در مقایسه با چاپی بسیار کمتر است.
نقش کلیدی وزارت ارشاد در تقویت جایگاه نشر الکترونیک
وی با تاکید بر لزوم فرهنگسازی برای تقویت جایگاه صنعت نشر الکترونیک عنوان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نقش اصلی را در تقویت جایگاه نشر الکترونیک در بازار کتاب ایران دارد. کاهش مراحل بروکراسی اداری و اختصاص مکان بهتر به ناشران الکترونیک در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از اقداماتی است که میتواند به بهبود وضعیت نشر این حوزه کمک کند.
اکبری در ادامه گفت: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در حوزه زیرساختی باید حمایتهای لازم را از فعالان این حوزه بهعمل آورد. تحول در سرعت اینترنت که در حال حاضر در وضعیت اسفناکی قرار دارد، بهطور قطع موجب رونق بازار نشر الکترونیک خواهد شد.
این فعال حوزه نشر الکترونیک با تأکید بر نقش بخش خصوصی در تقویت زیرساختهای نشرالکترونیک افزود: بخش خصوصی در بهبود این وضعیت میتواند نقشآفرین باشد. بهعنوان مثال بخش غیردولتی در حوزه Datacenter ظرفیت ارائه خدمات مطلوبی دارد. شرکتهای ارائهدهنده این نوع خدمات در تهران مستقرند که نیازمند افزایش این شرکتها هستیم که در اینصورت کاربران دایره انتخاب گستردهتری خواهند داشت.
دسترسی به دهها هزار جلد کتاب با قابلیتهای نشر الکترونیک
وی درباره برنامههای شرکت آموزش الکترونیک فراگیر شریف در حوزه امنیت محتوا اظهار کرد: از سال 84 نخستین گام در طراحی و بهعبارتی ابداع یک فایل الکترونیکی ویژه و امن را آغاز کردیم، برنامهای که با نمونههای خارجی قابل رقابت است. بعد از حدود 10 سال حتی یک مورد هک این نرمافزار گزارش نشده است. کاربر میتواند همه متن کتاب را با استفاده از این نرمافزار بشنود. بخشی از امنیت این برنامه با پیشبینی مجموعه طراح برای آزمون آن از سوی هکرهاست. با همه پیشبینیها نمیتوان نسبت به امنیت صددرصدی نرمافزارهای تولیدی در هر کجای دنیا اطمینان حاصل کرد.
اکبری درباره امکان خرید انواع کتابخوانهای الکترونیک خارجی از سوی مخاطب ایرانی ادامه داد: با توجه به مشکلات حمل و نقل و نیاز به شارژ و محدودیت استفاده این سختافزار برای کاربر انگلیسیزبان، بهنظر میرسد این ابزار برای مخاطب ایرانی چندان کاربرد ندارد.
مدیرعامل شرکت آموزش الکترونیک فراگیر شریف افزود: دیگر فعالیت شرکت آموزش الکترونیک فراگیر شریف، تولید نرمافزار کتابخانه الکترونیک دانشگاهی «کاد» است که بهصورت آنلاین و همچنین بستههای نرمافزاری در دسترس علاقهمندان و کاربران است.
وی گفت: امروزه با توجه به گسترش تلفنهای همراه هوشمند و قابلیتهای گسترده این ابزار، کاربران ایرانی میتوانند به دهها هزار جلد کتاب دسترسی پیدا کنند.
مروری بر پرونده
مدیر فروشگاه اینترنتی کتاب «فیدیبو» با اشاره به جایگاه مطلوب صنعت نشر الکترونیک ایران در عرصه بینالمللی گفت: تحقق شعار «مطالعه آزاد برای همه، همه وقت، همه جا» میتواند مهمترین هدف صنعت نشر الکترونیک باشد. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با مجید قاسمی را اینجـــــــــــــا بخوانید.
مدیر پروژه «طاقچه» ضمن اشاره به اهمیت توجه به رابط کاربری مناسب در تمایل مخاطبان به مطالعه کتاب الکترونیکی گفت: تدوین استاندارد امنیتی در این حوزه ضروری است. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با محمد صدوقی را اینجـــــــــــــا بخوانید.
پایگاه اینترنتی فروش کتاب «پندار بازار» ضمن اشاره به جایگاه نشر الکترونیک در ایران گفت:
نشر الکترونیکی کتاب از یکسو با ناامیدی ناشران دست و پنجه نرم میکند و از طرف دیگر در معرض سوء استفاده تبهکاران محتوایی قرار دارد. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با نیما افشار نادری رااینجـــــــــــــا بخوانید.
مدیر تولید شرکت «شتابتک» ضمن اشاره به جایگاه نشر الکترونیک در ایران گفت: نشر الکترونیک ایران از نظر تولید انواع نرمافزارها از جریان فعلی دنیا عقب نیست. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با عرفان میرطالبی را اینجـــــــــــــا بخوایند.
مدیر شرکت ایدهگستران، ضمن اشاره به وجود دانش تولید نرمافزار کتابخوان در کشور گفت: شرکتهای تولیدکننده نرمافزار، فعالیت در عرصه تولید را چندان ارزشمند نمیدانند. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با امیر نامور را اینجــــــــــــــا بخوانید.
مدیر تولید شرکت توسعه «رایان رویال» با اشاره به کپی رایت بهعنوان مشکل اصلی نشر الکترونیک گفت: ناشران معتقدند تولید نسخه دیجیتال موجب تسهیل در تکثیر غیرمجاز و نابودی بازار نشر میشود. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با علی تصدیقی را اینجــــــــــــــا بخوانید.
نشر الکترونیک ایران از نظر تولید انواع نرمافزارها از جریان فعلی دنیا عقب نیست اما با توجه به رونق انواع تلفن همراه هوشمند، تبلت و رایانه تلاش برای ایجاد سختافزار در ایران نه از لحاظ هزینه مناسب است و نه توجیه محتوایی دارد. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با محمد آباقری را اینجــــــــــــــا بخوانید.
DRM (مدیریت حقوق دیجیتال) نقش بسیار مهمی در محافظت محتوا دارد و بیش از 99 درصد مانع از سرقت میشود. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با پرویز امیرشهپری را اینجـــــــــــــــا بخوانید.
فقدان قانون در حوزه نشر الکترونیک، موجب روی آوردن فعالان این حوزه به تولید آثار بیکیفیت میشود. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با مجید کوثری، صاحبامتیاز و مدیرمسئول مؤسسه «مدیران جهان پدید» رااینجــــــــــــــا بخوانید.
بسیاری از شرکتها به مقوله امنیت محتوا چندان تخصصی نگاه نمیکنند. متن
کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با سجاد حاجوی، مدیر پروژه «پاتوق کتاب» نشر معارف را اینجـــــــــــــــابخوانید.
ناشران بزرگ بیشتر به استفاده از امکانات نشر الکترونیک تمایل نشان میدهند، در حالیکه ناشران کمتر شناختهشده چندان توجهی به این حوزه ندارند. متن کامل گفتوگوی سهیلا عطایی، برنامهنویس شرکت «رسانهساز دانش» را اینجـــــــــــــا بخوانید.
نظر شما