ویراست ششم کتاب «مبانی بیهوشی میلر» نوشته مشترک رونالد دی. میلر، منوال سی. پاردو و جی آر، به همت انتشارات تیمورزاده و نشر طبیب روانه بازار نشر شده است.
آشنایی با تاریخچه بیهوشی
نخستین بخش کتاب با عنوان «مقدمه» به طرح مباحثی در ارتباط با تاریخچه بیهوشی، هدف از انجام بیهوشی، رویکرد به یادگیری بیهوشی و انفورماتیک پزشکی اختصاص دارد. در این فصل درباره تاریخچه بیهوشی میخوانیم: «یونانیان باستان از شربتهای غیر موثر و مشتقات خشخاش برای از بین بردن درد جراحی استفاده میکردند، اما اصل و منشأ بیهوشی، به گونهای که ما امروزه میشناسیم، به اواخر قرن هجدهم برمیگردد.»
در بخش دوم کتاب «فارماکولوژی و فیزیولوژی» نویسندگان در قالب هشت فصل به تشریح موضوعاتی درباره اصول فارماکولوژیک پایهای، فیزیولوژی بالینی قلب و ریه، سیستم عصبی خودکار، گازهای بیهوشی استنشاقی، داروهای بیهوشی داخل وریدی، اپیوئیدها، داروهای بیحسی موضعی و داروهای بلوککننده عصبی - عضلانی پرداختهاند.
در این بخش و در فصل یازدهم درباره «داروهای بیحسی موضعی» آمده است: «بیحسی موضعی میتواند بهصورت از دست دادن حس در یک ناحیه مجزای بدن تعریف شود که با قطع ایجاد ایمپالس یا پخش آن ایجاد میشود. بیحسی موضعی میتواند به وسیله روشهای شیمیایی و فیزیکی مختلفی ایجاد شود. با اینحال، در انجام معمول کار بالینی، بیحسی موضعی به وسیله دسته کوچکی از ترکیبات ایجاد میشود و بهبودی بهصورت طبیعی خودبهخودی، قابل پیشبینی و کامل است.»
ملاحظات خاص بیهوشی کدامند؟
«آمادهسازی قبل از عمل و زمان حین عمل» عنوان سومین بخش کتاب است که در قالب فصلهای سیزدهم تا بیست و چهارم کتاب، به طرح مباحثی پیرامون استانداردهای پایه در مراقبت بیهوشی شامل مواردی همچون انتخاب روش بیهوشی، سیستمهای ارائه بیهوشی، پایش بیهوشی و همچنین استانداردهایی برای پایش پایهای بیهوشی از جمله درمان و کنترل نخاع، درمان با خون و هموستاز پرداخته است.
در بخش چهارم کتاب با عنوان «ملاحظات خاص بیهوشی»که شامل 14 فصل است، مخاطبان با نکاتی کلیدی درباره بیماری قلبی و عروقی، بیماری مزمن ریه، بیماریهای سیستم عصبی مرکزی، بیهوشی در جراحیهای ارتوپدی، بارداری و زایمان، پیوند عضو و بیهوشی سرپایی آشنا میشوند.
نویسندگان در فصل 37 کتاب درباره «بیهوشی سرپایی» نوشتهاند: «برای فراهم کردن بهترین خدمات، انتظارات ارباب رجوع باید فراهم شوند. بیماران تحت جراحی در سیستم سرپایی، میخواهند که ایمن باشند، رهایی از درد عالی برای آنها فراهم شود، تهوع نگیرند و بتوانند به روتینهای طبیعی روزانه خود، در سریعترین زمان ممکن برگردند. آنها انتظار دارند که حین بیهوشی ایمن بمانند و هیچ آسیب جدی حین تجربه جراحی آنها اتفاق نیفتد. همچنین آنها امیدوارند که در ساعات و روزهای بعد از جراحی راحت باشند و زحمتی برای خانواده و دوستان خود نباشند.»
نکاتی درباره دوره بهبودی و بیهوشی مشاورهای
پنجمین بخش کتاب که به موضوع «دوره بهبودی» اختصاص دارد، شامل دو فصل «بهبودی بعد از بیهوشی» و «کنترل درد حوالی عمل» است. در این بخش آمده است که بخش مراقبت بعد از بیهوشی (PACU) برای کنترل و مراقبت بیمارانی که از اثرات فیزیولوژیک بلافاصله بیهوشی و جراحی بهبودی مییابند، طراحی و تجهیز شده است.
بخش پایانی کتاب نیز در ارتباط با موضوع «بیهوشی مشاورهای» تدوین شده است. طب مراقبت ویژه، تروما، بیوتروریسم و وقایع ناگوار طبیعی، درمان درد مزمن، احیای قلبی - ریوی، اداره اتاق عمل، آگاهی تحت بیهوشی و کیفیت مراقبت و ایمنی بیمار، عناوین فصلهای این بخش از کتاب را تشکیل میدهد.
دکتر سیدمحمدرضا هاشمیان، متخصص بیهوشی و فوقتخصص مراقبتهای ویژه، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و فلوشیپ کالج مراقبتهای ویژه آمریکا و دکتر نوید نورائی، متخصص بیهوشی، استادیار گروه بیهوشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، کار ترجمه این اثر را برعهده داشتهاند.
نخستین چاپ از ویراست ششم کتاب «مبانی بیهوشی میلر» با شمارگان یکهزار نسخه در 816 صفحه، به بهای 29 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات تیمورزاده با همکاری نشر طبیب روانه بازار نشر شده است.
نظر شما