سه‌شنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۷
کارهای فرهنگی شاه عباس 400 سال است که ماندگار است، از کارهای فرهنگی ما چه مانده است؟

حجت‌الاسلام محسن قرائتی در آیین گشایش «فصل نشاط» با انتقاد از هزینه‌های زیاد برای طرح‌های فرهنگی کم بازده گفت: بسیاری از کارهای فرهنگی ما بازدهی و معنایی ندارد. کارهای فرهنگی شاه عباس 400 سال است که ماندگار است اما از کارهای فرهنگی ما چه مانده است؟

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): آیین گشایش فصل نشاط دوشنبه 26 خرداد با حضور حجت‌الاسلام جواد گلی سرپرست دبیرخانه کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور، برزین ضرغامی مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، سید حسین هاشمی استاندار تهران و حجت‌الاسلام محسن قرائتی رییس ستاد اقامه نماز کشور در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.

حجت‌الاسلام گلی در ابتدای این مراسم با اشاره به گزارشی از فعالیت‌های کانون فرهنگی و هنری مساجد کشور گفت: امروز مساجد در یک فضای پر از امید کنار یکدیگر جمع شدند و ما در سال جاری به دنبال تحقق چند برنامه اساسی هستیم که مبتنی بر دغدغه‌های رهبری و جامعه اسلامی است.

وی مساله خانواده را یکی از اصلی‌ترین این موضوع‌ها خواند و افزود: در این حوزه یک برنامه منسجم و دامنه‌دار همراه با ساخته شدن یک نهاد مردمی به کمک صاحبنظران این حوزه اجرا خواهد شد.

وی ادامه داد: امروز وعده‌ای که در 15 اسفندماه سال گذشته داده‌ایم عملی می‌شود و امروز طرح فصل نشاط که یکی از کارهای تعالی‌بخش برای خانواده توسط کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور است آغاز می‌شود.

گلی گفت: این اتفاق به صورت منسجم و با فعالیت دامنه‌داری برای جذب جوانان و نوجوانان در تابستان سال جاری انجام می‌شود و در تمام فصول سعی می‌شود تا این گروه در مساجد حفظ شوند. 

این مقام مسئول اضافه کرد: برنامه‌های فصل نشاط در چهار حوزه فعالیت‌های قرآنی، محیط زیست، گردشگری و سلامت جسم و روح تدوین شده است.

وی  از تاسیس 100 کتابخانه تخصصی خانواده خبر داد و گفت: در راستای اجرای این طرح 100 کانون تخصصی حانواده در کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد تاسیس شده که هر یک از این کانون‌های یک کتابخانه تخصصی خانواده دارد.

طرح تعالی خانواده
حجت‌الاسلام حمیدرضا ارباب‌سلیمانی، عضو شورای فرهنگ عمومی در بخش دیگری از این مراسم تاسیس اتاق فکری را در دبیرخانه کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور پیشنهاد کرد و گفت: صاحبنظران و مدیران دست‌اندرکار در این حوزه می‌توانند طی جلسات مشورتی در این حوزه تصمیمات لازم را بگیرند.

به گفته وی، چندی پیش تفاهمنامه‌ای میان ستاد عالی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور و دبیرخانه ستاد انعقاد شد که از نتایج آن طرح تعالی خانواده است که در راستای طرح فصل نشاط اجرا می‌شود و از این طرح در حد مقدور حمایت خواهد شد. 

هزینه‌های فرهنگی و غربت قرآن
حجت‌الاسلام محسن قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشور نیز در این مراسم با بیان اینکه عظمت ماه رمضان به قرآن است گفت: متاسفانه ما قرآن را رها کردیم در حالی که افتخار ماه رمضان به نزول قرآن در این ماه است نه روزه!

وی ادامه داد: برای انجام کارهای فرهنگی و هنری ابتدا باید معنای فرهنگ و هنر را بدانیم. هنر یعنی زود یاد بگیریم و از یاد گرفتنش لذت ببریم و دیر هم فراموش کنیم. تابلوی عصر عاشورای استاد فرشچیان نمونه هنر است.

وی افزود: برخی کارهای هنری را فقط خود هنرمند می‌تواند توضیح دهد در حالی که هنر نباید مردم را گیج کند.

قرائتی با انتقاد از هزینه‌های بسیاری که در حوزه فرهنگ انجام می‌شود اما بازدهی ندارد گفت: امروز باید ببینیم که ما به چه میزان در کشور تفسیر قرآن و نهج‌البلاغه داریم؟ قرآن در مدرسه فیضیه غریب است چنان که امیر‌المومنین (ع) در نجف غریب است.

وی یادآور شد: ما شورای فرهنگ عمومی درست کردیم. این شورا چقدر برای ماه رمضان که عظمتش به قرآن است فکر کرده؟ آیا قرآن جزو فرهنگ ما نیست؟ وزارت ارشاد چه کاری کرده است؟

رئیس ستاد اقامه نماز با بیان این که در دانشگاه تولید علم کم است تاکید کرد: در دانشگاه‌های ما بیشتر انتقال علم وجود دارد تا تولید علم.

وی در ادامه سه راهکار را برای رونق‌بخشی به مساجد کشور پیشنهاد کرد و گفت: در ابتدا باید قصد قربت کنیم و در مرحله دوم باید تولید علم داشته باشیم و در آخرین مرحله باید اخلاق را رعایت کنیم. متاسفانه ما خط را گم کردیم و به همین دلیل است که با وجود حدود سه هزار پژوهشکده یک نفر به خدا وصل نمی‌شود.

قرائتی با تاکید بر اینکه باید قرآن را جدی بگیریم تا مشکل حل شود گفت: کارهایی مانند طرح تلاوت نور اگرچه کار خوبی است اما تا چه زمانی می‌خواهیم تنها به روخوانی قرآن اکتفا کنیم؟ باید در قرآن تدبر کنیم.

وی با انتقاد از این که هویت خودمان را گم کردیم گفت: به همین دلیل است که بسیاری از کارهای فرهنگی ما بازدهی و معنایی ندارد. ما باید خودمان را کشف کنیم و محور را قرآن قرار دهیم. 

کارهای فرهنگی ما و کارهای فرهنگی شاه عباس
حجت‌الاسلام قرائتی در ادامه سخنرانی خود در آیین گشایش فصل نشاط تصریح کرد: کارهای فرهنگی شاه عباس 400 سال است که ماندگار است اما از کارهای فرهنگی ما چه مانده است؟ ما چه چیز می خواهیم که در قرآن نیست؟

رئیس ستاد اقامه نماز درباره برنامه‌های فرهنگی مانند اجرای تواشیح نیز گله‌هایی را مطرح کرد و گفت: متاسفانه امروز علاوه بر تهاجم شرقی و غربی تهاجم مصری هم داریم! من نمی‌دانم کارهایی مانند تواشیح چگونه کاری است که نه سر دارد و نه ته؟!

قرائتی همچنین بیان کرد: ما آن قدر که بودجه برای فرهنگ عمومی می‌گذاریم باید خرج عقلمان کنیم. 20 سال است که قاریان بین‌المللی به این کشور می‌آیند آیا نباید یک بار مفسران قرآن بیایند؟!

وی در پایان سخنانش تاکید کرد: کار فرهنگی کار فنی است و علم دینی غیر از فهم دینی است. مساجد ما باید به گونه‌ای باشند که وقتی افراد به آن مراجعه می‌کنند هربار حرف تازه‌ای بشنوند و این موضوع نیازمند مطالعه مستمر امام جماعت هر مسجد است.

حاشیه‌های آیین گشایش فصل نشاط
برگزاری مراسم آیین گشایش فصل نشاط خالی از حاشیه نبود:

* این برنامه با تاخیری حدود 45 دقیقه‌ای آغاز شد.

* حجت‌الاسلام جواد گلی سرپرست دبیرخانه کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور در ابتدای این مراسم توضیحات مختصری درباره طرح فصل نشاط داد و تا پایان مراسم هیچ توضیح مفصلی درباره این طرح داده نشد به گونه‌ای که خبرنگاران مجبور شدند تا به صورت مجزا توضیحات تکمیلی را از حجت‌الاسلام گلی دریافت کنند.

* حجت‌الاسلام قرائتی در این مراسم به کرات از عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای فرهنگ عمومی، سازمان تبلیغات اسلامی و ... انتقاد کرد.

* علی جنتی وزیر ارشاد قرار بود بنا به گفته روابط عمومی این برنامه، برای دقایقی در محل برگزاری این مراسم حضور یابد و سخنرانی کند اما به دلیل طولانی شدن سخنرانی حجت‌الاسلام قرائتی و سفر کاری، سالن را ترک کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها